Hlavní navigace

Seriál Bramborové hody

Brambory k nám byly dovezeny v letech 1636-1638, ale intenzivně se u nás začaly pěstovat až po první světové válce. Dnes jich v Evropě najdete na patnáct set odrůd. Jsou žluté, červené, fialové, se zadní oříškovou chutí, máslové, ale i plné škrobu. Umíte vybrat v obchodě ty nejchutnější podle odrůdy, nikoliv jen podle typu varu? Zvládnete kaši hebkou jako vánek a hranolky málem bez tuku?

Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii

Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Jak je ale možné, že erteple během zimy bramborářům ve skladech nevyklíčí?

Kateřina Čepelíková

28. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Malé brambory: kdysi se zaorávaly, dnes jsou hitem

Málokdo dnes v obchodě vybírá brambory podle něčeho jiného než podle ceny, kvality slupky nebo varného typu – tedy účelu použití. Jenže abychom si skutečně pochutnali, měli bychom hledět i na odrůdy. Jaké jsou ty nej?

Kateřina Čepelíková

17. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Je potřeba vrátit bramborám jejich chuť

Když má brambora krásnou slupku a žádný strup, neznamená to ještě, že nám také bude chutnat. Jenže my pěknou slupku chceme, a tak se pro ni pěstuje celá řada odrůd. Pěstují se ale i brambory pro chuť?

Kateřina Čepelíková

25. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Smažené hranolky skoro bez tuku? Jde to

Usmažit domácí hranolky v oleji, a přesto nemít výčitky svědomí? Proč ne, když víte, jak hranolky předpřipravit. Nenasají pak tolik tuku, který bývá zejména v letním období velkým strašákem.

Kateřina Čepelíková

10. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Taky děláte bramborovou kaši špatně?

Připravit dobrou bramborovou kaši je velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami. Kaši jemnou jako samet jsme připravovali s Ivanem Vodochodským. Dvoufázově a bez mixéru.

Kateřina Čepelíková

21. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty