Hlavní navigace

zelenina

Pesticidy v ovoci a zelenině 2018: Kolik už jich bylo?

Jablka z Polska, meruňky, sušené ovoce, například rozinky nebo goji, ale i čerstvá zelenina… Podívejte se na případy, v nichž byly překročeny bezpečné limity pro rezidua pesticidů.

26. 10. 2018 18:48
Doba čtení: 3 minuty

Zelenina a luštěniny dětem chutnají, když víte, jak je připravit

Nasytit děti zeleninou nebo luštěninami bývá úkol nesnadný. Můžete je v jídle zakamuflovat, anebo jednoduše přiznat. V jídlech, která dětem budou chutnat, protože jsou prostě skvělá.

25. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam

Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.

9. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Prodlužte si opálení jídlem

Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

11. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Miloš Špitálský: Z malého farmáře v největšího pěstitele v Česku

Před dvaceti šesti lety založil rodinnou firmu. Rozrostla se v giganta, který dnes zásobuje český trh prakticky veškerými druhy zeleniny. Jak se firma Miloše Špitálského rozvíjela, co všechno pěstuje a jak se vyrovnává s vyhořelým skladem v Mochově?

17. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mražená zelenina mizí z českých řetězců. Může za to podezření na listerii

Evropský úřad pro bezpečnost potravin zakázal prodej mražené zeleniny z maďarského závodu. Kmeny bakterie listeria v něm přetrvávaly navzdory provedeným čisticím a dezinfekčním postupům. Zeleninu z českého trhu stahuje i společnost Iglo.

10. 7. 2018 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Ředkvičky sejí, když se na horách ještě lyžuje

Krásně narostlých, svěžích a pevných ředkviček jsou plné obchody. Jeli jsme zjistit, jak dlouho a v jakých podmínkách rostou na polích nedaleko Prahy.

19. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak poznat, že ledový salát není uvnitř hořký

Ledový salát je univerzální salát, který se hodí do všech letních sendvičů a chutná prakticky každému, tedy pokud není hořký. Jak si nezkazit chuť špatnou koupí?

Doba čtení: 2 minuty

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.

12. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka je vitamínová bomba a právě teď je její sezóna. Co se z ní jí, jak ji vybrat a skladovat, poradí Lenka Bačinská. Přidá tip na domácí pěstování a oblíbený recept s jarní cibulkou, kterým je snadná domácí lučina.

7. 5. 2018 10:12
Doba čtení: 4 minuty

Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce

Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Doba čtení: 7 minut

Nenáročná na pěstování a zpracování: Černá ředkev je dobrá syrová i pečená

Ve srovnání se svojí blízkou příbuznou červenou ředkvičkou je černá ředkev opravdovým ošklivým káčátkem. Lidé si ale tuto černě zbarvenou zeleninu oblíbili z mnohem důležitějších důvodů, než je její vzhled.

12. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 základních potravin pro jarní očistu organismu

Blíží se konec zimy a s ní i náročné období pro většinu z nás. Že vám to nepřijde? Sezóna plesů a večírků, silvestrovská tabule plná nezdravých jídel, jídelníček chudý na čerstvé ovoce a zeleninu, nedostatek pohybu, minimum slunce a tepla – to vše nám dalo pořádně zabrat a je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice.

Doba čtení: 3 minuty

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Využít při pečení cukroví i něco jiného než cukr, máslo, kokos a ořechy? Není to tak nereálné, jak to na první pohled vypadá. Zkuste cukroví z dýně, červené řepy nebo mrkve. Překvapí vás chutí i vláčností.

14. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ve srovnání s loňským rokem se prodej křivé zeleniny zvýšil o 300 %

Kdybychom si měli vybrat mezi křivou a hezkou zeleninou, většina lidí si vybere tu souměrnou. I tak se ale křivá zelenina docela slušně prodává, dle průzkumu ji preferuje stále více lidí. Víme, co je k nákupu nevzhledné zeleniny vede i jak narůstá odbyt křivé zeleniny u pěstitelů.

Doba čtení: 4 minuty

Některé plody loupete úplně zbytečně

Loupeme ovoce a zeleninu, kterou bychom ani loupat nemuseli. A tu, o jejímž zpracování nic nevíme, si raději ani nekoupíme. Vybrali jsme pro vás osm druhů, u kterých často nevíme, jestli jim slupku nechat, nebo se jí zbavit.

24. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Dýně jsou už pár let hit. Pokud vůbec známe jejich příbuzné – patizony, pak většinou především bílé, případně oranžové odrůdy. Česko teď začínají dobývat zelené patizony.

15. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

16. 8. 2017 9:41
Doba čtení: 2 minuty

Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům

Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.

23. 6. 2017 14:35
Doba čtení: 2 minuty

Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril

Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…

22. 6. 2017 12:16
Doba čtení: 4 minuty

Proč se v Česku prodává cibule až z Nového Zélandu?

Zásoby české cibule jsou ve skladech maximálně do června. Skladů ani české cibule není dost, většinou ji proto musíme dovážet z Holandska, Polska, Německa a Rakouska. Výjimkou ale není ani Nový Zéland. Proč taková dálka?

Doba čtení: 5 minut

Co jsou smoothie misky a co do nich použít

Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.

11. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zavařování je nejméně šetrná metoda ze všech

Zachovat co nejvíc vitamínů, nevyhazovat přebytky, pochutnat si během celého roku. Ovoce a zelenina pomalu zaplavuje zahrádky nebo farmářské trhy. Jak je můžeme uchovat a která metoda je nejlepší?

Doba čtení: 4 minuty

Všestarská cibule: výjimečnost se skrývá pod slupkou

Už devět let na sobě nosí nálepku Chráněné označení původu, přitom vypadá jako každá druhá cibule. V čem se Všestarská liší a proč ji sejí čím dál víc? To nám prozradila šéfka Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská.

28. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty