Hlavní navigace

zelenina

Jak poznat, že ledový salát není uvnitř hořký

Ledový salát je univerzální salát, který se hodí do všech letních sendvičů a chutná prakticky každému, tedy pokud není hořký. Jak si nezkazit chuť špatnou koupí?

Kateřina Čepelíková

23. 5. 2018 11:15
Doba čtení: 2 minuty

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.

Redakce

12. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka je vitamínová bomba a právě teď je její sezóna. Co se z ní jí, jak ji vybrat a skladovat, poradí Lenka Bačinská. Přidá tip na domácí pěstování a oblíbený recept s jarní cibulkou, kterým je snadná domácí lučina.

Redakce

7. 5. 2018 10:12
Doba čtení: 4 minuty

Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce

Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.

Kateřina Ondrušová

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Lenka Krbcová

22. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Nenáročná na pěstování a zpracování: Černá ředkev je dobrá syrová i pečená

Ve srovnání se svojí blízkou příbuznou červenou ředkvičkou je černá ředkev opravdovým ošklivým káčátkem. Lidé si ale tuto černě zbarvenou zeleninu oblíbili z mnohem důležitějších důvodů, než je její vzhled.

Jana Zlámalová

12. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 základních potravin pro jarní očistu organismu

Blíží se konec zimy a s ní i náročné období pro většinu z nás. Že vám to nepřijde? Sezóna plesů a večírků, silvestrovská tabule plná nezdravých jídel, jídelníček chudý na čerstvé ovoce a zeleninu, nedostatek pohybu, minimum slunce a tepla – to vše nám dalo pořádně zabrat a je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice.

Susan Bowermanová

20. 2. 2018 16:02
Doba čtení: 3 minuty

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

Redakce

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Využít při pečení cukroví i něco jiného než cukr, máslo, kokos a ořechy? Není to tak nereálné, jak to na první pohled vypadá. Zkuste cukroví z dýně, červené řepy nebo mrkve. Překvapí vás chutí i vláčností.

Kateřina Čepelíková

14. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ve srovnání s loňským rokem se prodej křivé zeleniny zvýšil o 300 %

Kdybychom si měli vybrat mezi křivou a hezkou zeleninou, většina lidí si vybere tu souměrnou. I tak se ale křivá zelenina docela slušně prodává, dle průzkumu ji preferuje stále více lidí. Víme, co je k nákupu nevzhledné zeleniny vede i jak narůstá odbyt křivé zeleniny u pěstitelů.

Kateřina Čepelíková

21. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Některé plody loupete úplně zbytečně

Loupeme ovoce a zeleninu, kterou bychom ani loupat nemuseli. A tu, o jejímž zpracování nic nevíme, si raději ani nekoupíme. Vybrali jsme pro vás osm druhů, u kterých často nevíme, jestli jim slupku nechat, nebo se jí zbavit.

Kateřina Čepelíková

24. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Dýně jsou už pár let hit. Pokud vůbec známe jejich příbuzné – patizony, pak většinou především bílé, případně oranžové odrůdy. Česko teď začínají dobývat zelené patizony.

Petr Havel

15. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

Redakce

16. 8. 2017 9:41
Doba čtení: 2 minuty

Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům

Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.

Redakce

23. 6. 2017 14:35
Doba čtení: 2 minuty

Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril

Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…

Redakce

22. 6. 2017 12:16
Doba čtení: 4 minuty

Proč se v Česku prodává cibule až z Nového Zélandu?

Zásoby české cibule jsou ve skladech maximálně do června. Skladů ani české cibule není dost, většinou ji proto musíme dovážet z Holandska, Polska, Německa a Rakouska. Výjimkou ale není ani Nový Zéland. Proč taková dálka?

Kateřina Čepelíková

16. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Co jsou smoothie misky a co do nich použít

Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.

Redakce

11. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zavařování je nejméně šetrná metoda ze všech

Zachovat co nejvíc vitamínů, nevyhazovat přebytky, pochutnat si během celého roku. Ovoce a zelenina pomalu zaplavuje zahrádky nebo farmářské trhy. Jak je můžeme uchovat a která metoda je nejlepší?

Tereza Víchová

25. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Všestarská cibule: výjimečnost se skrývá pod slupkou

Už devět let na sobě nosí nálepku Chráněné označení původu, přitom vypadá jako každá druhá cibule. V čem se Všestarská liší a proč ji sejí čím dál víc? To nám prozradila šéfka Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská.

Kateřina Čepelíková

28. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čím větší rajče, tím horší chuť

Ovoce a zelenina ze skleníků nemají rovna tu nejlepší pověst. Většina lidí se – zatím často oprávněně – domnívá, že taková produkce nemá ani chuťové, ani vzhledové, a ani žádoucí nutriční vlastnosti, jako je tomu u produktů pěstovaných přirozeně, na sluníčku, ve volné přírodě. Časy se ale mění.

Petr Havel

23. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin

Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

Jana Zlámalová

1. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Už i Tesco nabízí nevzhlednou zeleninu

Dříve končila zaorána, v lepším případě v moštárně. Dnes je ale nevzhledná zelenina a ovoce artiklem, o který je zájem. Může být totiž levnější i o padesát procent. Nabízí ji Penny, Rohlik.cz a nově i Tesco.

Redakce

25. 1. 2017 9:41
Doba čtení: 3 minuty

Zeleninové jogurty mají být hit

Přestože v Evropě vede v popularitě jahodový jogurt, a na tom se asi hned tak něco nezmění, v USA a Británii předvídají budoucnost jogurtům se zeleninou. A už je i prodávají.

Jana Zlámalová

29. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejzajímavější sortiment nabízí Čína, říká dovozce exotického ovoce

Majitel Titbitu Vojtěch Havránek ví, kdy a kde je exotické ovoce nejchutnější i za jakou cenu ho dokáže dovézt do České republiky. Mnohdy ale narazí na požadavky řetězců, které se neslučují s tím, co by chtěl Titbit prodávat.

Kateřina Čepelíková

3. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Objednali jsme si nevzhlednou zeleninu na Rohlik.cz. Jaká byla?

Nakoupili jsme u online prodejce potravin Rohlik.cz nevzhlednou zeleninu, která by se jinak zaorala. Liší se mrkev, brambory a česnek jen cenou?

Redakce

2. 11. 2016 11:00
Doba čtení: 1 minuta

V obchodech budou rajčata pěstovaná bez půdy

Hydroponie je způsob pěstování a možná cesta, jak zvýšit soběstačnost ČR v produkci zeleniny. Jaké jsou výhody a nevýhody této metody?

Petr Havel

2. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Topinambury jsou hlízy slunečnice. Říká se jim také židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Slaví návrat do našich kuchyní, odkud je kdysi brambory vytlačily.

Lucie Šimíková

25. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Titbit: Bez kulicha a modrých rukavic tu salát nevyrobíte

Vyrazili jsme do výrobny společnosti Titbit, která svými saláty zásobuje prakticky celou republiku. Nahlédli jsme do všech skladů i do všech rizikových zón. A potkali jsme řadu šmoulů…

Kateřina Čepelíková

17. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Ošklivá zelenina s 10% slevou? Není to málo?

Je stejně dobrá jako její sousedka z pole, jen má o nožičku navíc. Přesto byla ještě nedávno zralá tak akorát k zaorání, dnes už je z ní zboží prodejné. Ale je sleva deset procent to, co vás ke koupi přiměje?

Kateřina Čepelíková

27. 9. 2016 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Skladování úrody: mrkev patří do písku a švestky do mouky

Ať už se vám letos urodilo na vlastní zahrádce hodně ovoce, nebo jste na trzích nakoupili mnoho kil skvělých švestek či mrkve, poradíme vám, jak úrodu skladovat, aby dlouho ve skvělé kondici vydržela.

Redakce

22. 9. 2016 11:31
Doba čtení: 2 minuty