Hlavní navigace

vitamín

Podvod: Vitamínový nápoj bez vitamínů

Běžný zákazník nemá šanci poznat, zda výrobek skutečně obsahuje vitamíny, jimiž se chlubí. Inspekce odhalila falšování a DM drogerie stahuje stovky nápojů.

18. 5. 2015 11:41
Doba čtení: 1 minuta

Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy

Většina marketingu, který se zaměřuje na prodej potravních doplňků, vychází z úvahy, že pokud má něco příznivý vliv na zdraví, pak i jednotlivé komponenty jsou zdraví prospěšné. Je tomu tak?

Doba čtení: 5 minut

Jíte ovoce a zeleninu? I zdravé má svou mez

Všichni víme, jak jsou ovoce a zelenina důležité složky potravy, ale většina z nás nedodržuje jejich správný příjem. V čem chybujeme?

Doba čtení: do minuty

Nové ovoce pluot je sladký kříženec

Ovocný plod nazvaný pluot vznikl spojením meruněk a švestek. Do Česka ho přiváží maloobchodní řetězec Tesco.

8. 8. 2014 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Antioxidanty prý rakovinu naopak podporují

Máloco je v posledních desetiletích vnímáno z hlediska zdraví tak jednoznačně kladně jako antioxidanty. Nicméně další jistota možná padla, nebo alespoň není už zdaleka tak jistá.

Doba čtení: 5 minut

Infuze vitaminu C zahýbá s vaší imunitou

„Ta pomáhá na moc věcí,“ říkávaly naše prababičky o některých bylinkách. I v dnešním labyrintu vyspělé farmakologie a medicíny najdeme několik látek s velmi širokým a zásadním zdravotním záběrem.

Doba čtení: 7 minut

Kolik je v ovoci vitamínů? Údaje se podezřele liší

Často se setkáváme s tím, že různé zdroje podávají naprosto rozdílné informace o tom, kolik které ovoce obsahuje vitamínů. Jak je to možné? Čemu se dá věřit a kde se vůbec tyto údaje berou?

Doba čtení: 5 minut

Z českého ovoce má nejvíc vitamínu C černý rybíz

Dostatek céčka je důležitý pro naše zdraví. Doplňovat ho můžeme i z našeho ovoce. Vitamínovou bombou jsou kuličky černého rybízu, častěji si ale pochutnáváme na jahodách. Ty mají 30× více vitamínu C než jablka.

11. 6. 2014 11:30

V čem jsou čerstvé jahody unikátní? Jen vůni tvoří čtyři sta látek

Chuť, vůni a vlastnosti čerstvých jahod nelze ničím nahradit. Aroma náhražek jim nesahá po kotníky a dovážené podtržené jahody jsou jen chabou náhradou mimo jahodovou sezónu.

11. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Po přemíře betakarotenu budete vypadat jako mrkev

Určitě si pamatujete, jak vám jako malým dětem neustále předhazovali, abyste jedli mrkev, protože je dobrá na oči. I za syndromem „suchého oka“ stojí nedostatek vitamínu A. Co všechno vlastně víme o vitamínu A a betakarotenu?

Doba čtení: 6 minut

Vitamín B v potravinách zničí var i mražení

Chybí vám vitamín B? Dejte si pivo a pořádný steak. Sice už dávno neplatí, že „béčka“ najdete pouze v pivu, pečivu a mase, přesto jsou tyto tři zdroje velmi významné.

Doba čtení: 4 minuty

Citrony by byla škoda jen jíst

Citrony využijeme tzv. do mrtě. Kromě vaření, pečení či do čaje se hodí k přípravě zdravých nápojů, k aromaterapii i do domácí kosmetiky. Léčivá je také kůra citronu.

8. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Vysoký obsah vitamínu C není tak podstatný, jako to, nakolik jej naše tělo dokáže využít. Hodně céčka mají šípky, rakytník či rybíz, zato třeba citron není v tomto směru žádnou bombou.

Doba čtení: 6 minut

Bobule plné vitamínů

Hrozny vinné révy kupujeme hlavně kvůli chuti, aniž si uvědomujeme, jakou moc mají malé bobule. Poslouží i pro hubnutí. Při odtučňovací kúře, pro zdraví i na mlsání je důležitá kvalita.

Doba čtení: 5 minut

Vitamín C rovnou do žíly: v krvi vydrží až osm hodin

Vysoké dávky vitamínu C, ovšem v infuzích, aby se skutečně vstřebal do krve a neprošel tělem pouze jako příliš drahá moč, mají být novým elixírem energie. Vyzkoušeli jsme to.

Doba čtení: 4 minuty

Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho

Sají „jako houby“, nejen to špatné ze svého okolí. Houby s vitamíny v lese nerostou, možná je ale časem najdeme v supermarketu vedle mrkve. Osvícené houby umí vyrobit vitamín D.

11. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Netradiční plody: kdoule, mišpule a spol.

Klikve, jeřabiny, dřišťál, moruše, trnka… Netradiční plody zpestří jídelníček, jsou dobré a zdravé. Zkuste recept na kdoulový „sýr“, je to bomba a v chladu vydrží i několik měsíců.

Doba čtení: 6 minut

S obézním mužem jen tak neotěhotníte

Máte zázemí, vhodného partnera a ke štěstí chybí už jen dětský smích a pláč? Otěhotnět není tak snadné, jak se může zdát, ale třeba vám rady dietoložky Karoliny Hlavaté přijdou k dobru.

Doba čtení: 6 minut

Jak poznat dobré pomelo? Těžko

Nechutná vám grep ani pomeranč? Dejte si pomelo. Vitamínovou bombu, která vyléčí kašel, oteklý kotník i kocovinu. Jeho výběr ale připomíná příslovečné kupování zajíce v pytli.

Doba čtení: 4 minuty

Kdo pije, tomu to pálí

Nedostatek tekutin způsobuje přehřátí organismu, špatnou pokožku, nesprávně fungující ledviny a oslabení krátkodobé paměti. Jak se naučit pravidelně pít, když nám to moc nejde?

20. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 7 minut

Doplňovat céčko potřebuje jen člověk a morče

Tělo si žádá očistu. Ať už se chcete vyhnout chřipce nebo potřebujete důkladně vyluxovat organismus od škodlivých látek, vsaďte na naše tipy. Detox a vitamíny teď potřebuje každý z nás.

12. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Smrkáte, kašlete a je vám v létě ouvej? Chřipka to není

Přestože do oken pere slunce, vy a kupa papírových kapesníků ležíte v posteli? Prozradíme, kdo za to může a vyvrátíme mýtus o letní chřipce.

17. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Do pětadvaceti je pleť krásná, pak začnou galeje

Kolagenu, který donedávna napínal naši pleť, pomalu dochází dech. Jak zachránit pleť před hlubokými vráskami a zdravotními problémy?

15. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Jedna záděra a už vás vezou

Záděry nejsou módní hit, a přesto je už měl každý. Kousky suché kůže hyzdí ruce a mohou způsobit otravu krve. Přinášíme osvědčené rady, jak se jich zbavit.

Doba čtení: 4 minuty

Exotičtí komáři mohou zaútočit i u nás

Není komár jako komár. Jeden vám bodnutím způsobí jen svědivý pupenec, druhý vás nakazí malárií. Jak se bránit proti tygřím komárům?

16. 7. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Citrusy jsou sice zdravé, ale kůra je plná nepříznivých éček

Pomeranče, citróny a další citrusové plody jsou lepší než vitamín C v tabletě. Jak poznáte šťavnaté a zdravé kusy a proč se vyhnout třeba strouhání kůry do cukroví nebo kandované kůře?

Doba čtení: 4 minuty

Balzám na suché rty pomůže, ale jenom chvíli. Co je účinnější?

Suché, popraskané rty se nejčastěji objevují právě v tomto ročním období. Jaké jsou příčiny a co je uzdraví? Počítejte s tím, že balzámy moc nezmohou, některé dokonce uškodí.

Doba čtení: 3 minuty

Jste ve stresu? Pijte džus z granátových jablek

Nový výzkum ukázal překvapivou věc: džus z granátových jablek pomáhá od stresu v práci, a nejen to – pozitivně ovlivní i postoj k práci. Zkrátka: bude se vám prý pracovat radostněji.

25. 10. 2011 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Vitamíny mají svá rizika, zjistila nová studie

Ukazuje se, že bezhlavé dopování organismu vitamíny může tělu víc škodit, než prospívat. Některé vitamíny mohou být pro člověka až nečekaně škodlivé. Zjistila to nová studie v USA.

20. 10. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Děláme dobře, když se cpeme umělými vitamíny?

Reklama samozřejmě tvrdí, že ano. Ale existuje řada výzkumů, které říkají něco zcela jiného. Jde o naše zdraví, nebo skutečně o multimiliardový podvod?

Doba čtení: 6 minut