Hlavní navigace

Velikonoce

7× o vejcích: Čím žlutější žloutek, tím lépe?

I když to vypadá, že o vejcích už není možné napsat nic nového, opak je pravdou. Vybrali jsme pro vás sedmero zajímavostí a rad, které zejména před Velikonocemi využijte.

Redakce

30. 3. 2018 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Antibiotika v českých vejcích? Je to poplašná zpráva

Média obletěla zpráva o tom, že česká vejce obsahují antibiotika. Proti čemuž se striktně ohradila Českomoravská drůbežářská unie. Kontroly jsou ale zvýšené, a to jak u dovozových vajec, tak u těch českých.

Kateřina Čepelíková

30. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co všechno děláme o Velikonocích špatně a pak je nám zle

Doba velkého hodování o Velikonocích je už za dveřmi. Nejde o odpočinek, ale o extrémní zátěž pro lidský organismus.

Šárka Kuželová

29. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

Redakce

28. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest našel velikonočního zajíce z falešné čokolády

Jeden zajíc je čokoládový a druhý jen z kakaové polevy. Kterého si pro své ratolesti vyberete, když stojí prakticky stejně? dTest na trhu našel vzhledově podobné zajíce, ale každého s jiným složením.

Redakce

27. 3. 2018 17:30
Doba čtení: 3 minuty

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept měla už Rettigová

Již brzy nastane čas božích milostí, pečiva tradičně spjatého s Velikonoci. Jejich pečení není nijak složité, můžete vyzkoušet více variant a porovnat recept z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové a modernější verzi třeba s rumem.

Petr Havel

14. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co se jí na Velikonoce ve světě? Američané milují marshmallow kuřátka

O Velikonocích se v amerických obchodech prodávají bonbóny nazývané Peeps. Barevní ptáčci v mikrovlnce nabudou gigantických rozměrů, změknou a stanou se prudce lepkavými. Evropa se drží tradičnějších pokrmů.

Jana Zlámalová

17. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Prostřete velikonočně a s grácií

Svátečně prostřít nemusí být žádná věda, stačí vám k tomu mnohdy jen šikovné ruce, barevný papír a trochu přírodních materiálů. Nechte se inspirovat.

Redakce

16. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Koupili jste dvoužloutkové vejce. Je v pořádku?

Dva žloutky v jednom vajíčku, žloutek do hněda, hrudky na skořápce. Někdy je vajíčko jak malované, jindy jsou na něm – či v něm – patrné různé podivnosti. Co znamenají a jak k nim došlo?

Lenka Krbcová

15. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mladé kůzlečí a jehněčí maso nepáchne

Jehněčí a kůzlečí maso jsou pozapomenuté tradiční suroviny vhodné nejen na Velikonoce. Poradíme, jak kůzle či jehně připravit a maso zbavit i zbytku nepříjemného aroma.

Petr Havel

14. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dříve byla všechna česká vejce bílá, dnes jsou k nesehnání. Proč?

Kupovat zahraniční vajíčka je sázka do loterie, podporujte české chovatele a kupujte ta česká, prověřená, slyšíme od veterinářů. Jenže když chceme bílá vejce, tak není zrovna na výběr. V Česku jsou dnes, na rozdíl od dob socialismu, jen dva chovatelé bílých nosnic.

Kateřina Čepelíková

13. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Beránek, nebo zajíc?

Velikonoční stoly už zdobí zlatý déšť, vajíčka dětí za školy a tento týden přibude i domácí velikonoční beránek, nebo snad zajíc? Poradíme, která forma je ta nejlepší a se kterou bude pečení dřina.

Kateřina Čepelíková

11. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak snadno vyfouknout vajíčko?

Vyfouknout vajíčko pro školní tvoření nebo pro vlastní zdobení může být utrpení, hra nervů, nebo otázka několik málo vteřin. Poradíme, jak na vajíčko vyzrát, jak dostat bílek i žloutek z vajíčka pomocí jedné dírky.

Redakce

10. 4. 2017 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Vadí, když se barva dostane do vajíčka?

Stává se to. Vejce při vaření praskne, mnohdy téměř neviditelně. Poradíme, jak uvařit vejce natvrdo, aby neprasklo, jaká barviva můžeme na Velikonoce bezpečně použít a kterým technikám zdobení se vyhnout.

Jana Zlámalová

10. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Na Zelený čtvrtek jidáše k snídani, na Bílou sobotu mazanec

Zdravější stravování se promítá i do nabídky velikonočního pe­čiva. I průmyslové pekárny nabízejí tradiční mazance a jidáše, ale také jejich moderní varianty. Kdy patří na náš stůl?

Petr Havel

7. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Bylo by bláhové čekat na Moravě koncem března zelené lány voňavých bylinek. A přece tu jsou. Ve vsi na Znojemsku najdete největšího celoročního pěstitele bylinek u nás.

Lenka Krbcová

6. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 10 minut

Bazalka, ale i kopřivy a medvědí česnek: Jaké bylinky nabízejí na Velikonoce řetězce

Kde nakoupit bylinky, když to za nimi do přírody máte daleko? Některé obchody nabízejí alespoň ty základní, jiné se chlubí bohatou nabídkou, kterou na Velikonoce ještě doplní kopřiva i česnek medvědí.

Kateřina Čepelíková

4. 4. 2017 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Do velikonoční nádivky patří kopřiva, škarda i prasetník

Celá řada bylinek už se probudila ze zimního odpočinku, stačí je jen nasbírat. Jaké bylinky se hodí pod jehněčí a které do nádivky?

Kateřina Čepelíková

4. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bílá vejce se k nám vozí z Polska i Belgie. Kde je na Velikonoce koupíte a za kolik?

Letos na Velikonoce budou bílá vajíčka zase o něco dražší, hnědá zůstanou na svém, jen zřídka zlevní. Proč se vlastně ceny různě barevných vajíček liší, když uvnitř jsou identická? Známe konkrétní nabídku řetězců.

Kateřina Čepelíková

3. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zkuste letos chlebíček nebo beránka podle Hanky Zemanové

Hanka Zemanová věnuje většinu těchto dní velebení svého domu, který ráda s dětmi připravuje na jaro. V kuchyni o Velikonocích sice moc času netráví, přesto nám ale prozradila recept na svého oblíbeného velikonočního beránka.

Kateřina Čepelíková

31. 3. 2017 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Vyrazte na kopřivy, je pro to ideální doba

Lístky kopřiv využijete do nápojů i polévky, dokonce se dají konzumovat za syrova. Můžete z nich připravit kopřivový špenát, ale hlavně patří do klasické velikonoční nádivky. Ke sběru jsou vhodné mladé lístky kopřiv.

Petr Havel

30. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Koupit kandovanou kůru nestojí žádné úsilí, mají ji všude a za pár korun, ale stojí vám to za to? Nevíte, z jakých citrusů byla vyrobená, a ta chuť vlastně také není bůhvíjaká. Zkuste s námi dva způsoby přípravy kandované kůry, hodí se třeba do velikonočního beránka.

Kateřina Čepelíková

29. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kam pro mazanec a za kolik?

Mazanec seženete prakticky všude. Připravili jsme pro vás přehled akčních cen v hypermarketech, supermarketech, online prodejnách potravin i některých malých pekárnách.

Michaela Michalcová

23. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Na Velikonočním trhu bude beran s nádivkou

Co vás čeká na Velikonočních trzích, které na Jiřáku startují už tento pátek?

Redakce

31. 3. 2015 13:20

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Blíží se Velikonoce a nákup výslužky pro děti i koledníky. Víte, jak vybrat kvalitního čokoládové zajíce a vejce?

Redakce

26. 3. 2015 16:13
Doba čtení: 2 minuty

Od chovatele můžete koupit max. 60 vajec

Od března tohoto roku platí pro prodej vajec nová pravidla. Jaká vejce a kolik jich můžete koupit od chovatele nebo na trhu?

Redakce

24. 3. 2015 11:16
Doba čtení: 1 minuta

Do dveří lednice vejce nepatří

Vybrat vejce neznamená jen zkontrolovat celistvost skořápek. Nač si při výběru a uchování dát pozor?

Redakce

24. 2. 2015 13:20
Doba čtení: 2 minuty

Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.

Petr Havel

12. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Časy se mění: Jedno vejce denně je zdravé

Zatímco dříve jsme se cholesterolu ve vajíčkách báli jako čert kříže, dnes už se odborníci shodují na tom, že jedno vejce denně je zdraví prospěšné. Co se změnilo?

Blanka Chocová

29. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Myšlenka prodeje vajec „na váhu“ není výmysl. Za první republiky vycházeli z toho, že vajíčka skladováním ztrácí na váze a nákup „na kusy“ je tak pro zákazníka nevýhodný. Jak je to dnes?

Blanka Chocová

1. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut