Hlavní navigace

vegetariánství

Jí syrovou stravu. „Mám víc energie než dřív,“ říká vitarián

Sympatický mladý sportovec z Frýdku-Místku Jaromír Stopka, který se už dva roky živí pouze vitariánskou stravou, se společně se svým kolegou rozhodl začít vyrábět raw tyčinky pod zvučným českým názvem Živan.

Doba čtení: 6 minut

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné

Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.

Doba čtení: 3 minuty

Tempeh – javánské maso

Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.

10. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Majitel restaurace Etnosvět: Vegetariánem jsem chtěl být půl roku, jsem jím dodnes

S jídlem neměl vůbec nic společného, jen náhoda ho přivedla k založení a vedení vegetariánské restaurace, která po necelých třech letech stojí mezi těmi nejvyhlášenějšími v Praze. Proč Andrej Zaitsev založil Etnosvět a jak to tam chodí?

28. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

USA prodává maso z laboratoře a řeší, zda je stále masem

U nás tyhle tahanice o slovíčka dobře známe, třeba kvůli pomazánkovému máslu nebo rumu/tuzemáku. V USA teď začínají řešit, jak se má nazývat maso vypěstované v laboratoři, jehož nabídka míří na trh. Na jednu stranu možná prkotina, jenže nálepky do značné míry dělají byznys.

Doba čtení: 3 minuty

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Doba čtení: 7 minut

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Doba čtení: 3 minuty

Tak to prrr, správný vegetarián by tedy banán nejedl

Nejíst maso a chránit zvířata už vegetariánům nestačí, přišli na to, že i takový banán a fíky jsou jejich metlou. Být ortodoxní vegetarián je prostě fuška, to abyste se báli slupnout jablíčko z babiččiny zahrádky.

Doba čtení: 3 minuty

Sója je lepší kvašená. Zkuste tempeh, natto nebo miso

Pokud chcete zařadit do svého jídelníčku sóju, vězte, že vyšší nutriční hodnotu mají produkty, které prošly fermentací. Tempeh, sufu, miso nebo natto jsou potraviny z kvašených sójových bobů.

Doba čtení: 3 minuty

Alternativní potraviny táhnou. Co všechno řetězce nabízejí?

Bez lepku, bez laktózy, raw nebo bio kvalita. Takové potraviny dnes hýbou obratem každého řetězce. Co všechno se dnes dá v obchodech sehnat, jsme se ptali v pěti velkých řetězcích.

Doba čtení: 3 minuty

Rostlinné, nebo živočišné? Mnohé, co se říká o bílkovinách, není pravda

Vejce, nebo pohanka? Mléčné výrobky? Červené maso? Podle Ivana Macha není tak důležité, zda jde o rostlinné, nebo živočišné zdroje bílkovin. „Nejopatrnější bychom měli být na původ a šetrnost zpracování,“ říká prezident výživových poradců s tím, že hlavní je pestrost.

Doba čtení: 7 minut

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Nabídka obřího veganského festivalu se dělila na přirozeně veganské pokrmy a na náhražky živočišných produktů. Nešlo tu ale jen o samotné jídlo, ale také o otázky, proč je konzumace masa společensky přijatelná a naopak veganství je považováno za abnormalitu.

Doba čtení: 5 minut

Jsem typický omáčkový Čech, říká autorka již třetí Kuchařky ze Svatojánu

Kuchařka ze Svatojánu je znovu na scéně, vydává svou třetí kuchařku, v níž nás naučí používat nové druhy koření i surovin. Bez masa i mléčných výrobků, přesto chutně a rychle, tak vaří Eva Francová.

23. 9. 2016 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Vegefest bude letos s gulášem a se škvarkama

Už tento víkend se ve Starém Purkrabství na Vyšehradě uskuteční šestý ročník vegetariánského festivalu Vegefest 2016. Ochutnáte guláš, projdete se po skle nebo si zacvičíte jógu.

12. 9. 2016 13:20
Doba čtení: 2 minuty

Maso do dětského jídelníčku patří, říká nutriční terapeutka

Rozhodně nesouhlasí s vegetariánskou stravou u dětí, ke které některé matky své potomky vedou. „Maso do jídelníčku dětí patří, i když to nemusí být každý den,“ tvrdí Věra Boháčová.

Doba čtení: 4 minuty

Vědci: Vegetariánský svět by byl zdravější, bohatší a chladnější

Kdybychom jedli méně masa a více ovoce a zeleniny, svět by si do roku 2050 mohl ušetřit několik milionů úmrtí ročně. A nejenom to.

Doba čtení: 2 minuty

Nový festival Street Food Rocks kombinuje jídlo s hudbou

Organizátoři hudebního festivalu Rock for People se spojili s týmem Burgerfestu a nachystali pro vás nový festival Street Food Rocks. Ten odstartuje přesně za měsíc v Brně, následně zamíří do Prahy a Hradce Králové. Co nabídne?

28. 4. 2016 12:26
Doba čtení: 2 minuty

Kuchařka ze Svatojánu: Za honorář z první knihy mám mlýnek na mouku

Blog Evy Francové se stal fenoménem během několika málo měsíců, a to i přesto, že jsou její recepty prosté masa a mnohdy i vajec. Kdo je vlastně Kuchařka ze Svatojánu?

Doba čtení: 5 minut

Sójový párek nebrat, radí vegetarián

Řadu let vedl jako šéfkuchař restaurace společnosti Country Life, vydal sedm knih. Proč mu jako ortodoxnímu vegetariánovi nevadí, že lidé v deset večer baští klobásu a zapíjejí ji pivem?

Doba čtení: 4 minuty

Strava je pestrá i bez masa a vajec, tvrdí autorka Veganova průvodce

Karolína Rathousová, neboli blogerka Dewii, vydala knihu Veganův průvodce, která má být příručkou, návodem a inspirací pro začínající i pokročilé vegany.

Doba čtení: 4 minuty

Sója – snad nejvíce prozkoumaný alergen

Sójové boby příliš významným alergenem nejsou. Opravdu hodně záleží na způsobu zpracování. Fermentací sóji lze snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce až o 99 procent.

10. 4. 2015 9:40
Doba čtení: 4 minuty

Došla vejce? Vraž do toho banán

Příručka začínajícího vegana, tak by mohl znít podtitul originální kuchařky Místo vejce banán. Ale je i pro ty, kdo chtějí svému jídelníčku dodat pestrost nebo jen ulevit těžkému žaludku.

Doba čtení: 6 minut

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Popularita raw food, výhradně syrové stravy, roste. Dá se ale s takovým jídelníčkem přežít? Co na to říká nutriční terapeut?

Doba čtení: 6 minut

Co jedí na Vánoce celiaci, vegetariáni a vitariáni

Tradice velí připravit na sváteční tabuli cukroví, ovoce, ořechy a hlavně bramborový salát a řízek či rybu. Co ale jedí lidé nemocní nebo alternativně se stravující?

Doba čtení: 4 minuty

Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.

Doba čtení: 3 minuty

Atlas masa je střetem ideálů s realitou

„Česko už několik let zažívá revoltu zákazníků, kteří chtějí věřit tomu, co mají na svém talíři,“ říká Hnutí Duha k českému vydání Atlasu masa. V praxi ale lidé věří hlavně nízké ceně.

13. 8. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vitamín B v potravinách zničí var i mražení

Chybí vám vitamín B? Dejte si pivo a pořádný steak. Sice už dávno neplatí, že „béčka“ najdete pouze v pivu, pečivu a mase, přesto jsou tyto tři zdroje velmi významné.

Doba čtení: 4 minuty

Sója: pohroma pro přírodu, přijatelná pro člověka

Sója je mimo jiné úžasným zdrojem bílkovin, obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Současně je významným alergenem. Podobných pro a proti najdeme v případě sóji mnohem víc.

Doba čtení: 4 minuty

6 typů lidí, kteří špatně jedí

Nemusíte být zrovna podnikatel, alternativec, žena na mateřské dovolené, dělník, ortorektik nebo modelka, abyste dělali stejné chyby v jídle. Stereotypní návyky je těžké měnit.

Doba čtení: 7 minut