Hlavní navigace

vaření

Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku

Bez černý neboli bezinky roste téměř všude. Kromě toho, že je zdravý, dá se z něj připravit i tradiční pochoutka – kosmatice. Máme pro vás základní recept i tipy na mnoho variant její přípravy.

Petr Havel

Dnes 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat, že ledový salát není uvnitř hořký

Ledový salát je univerzální salát, který se hodí do všech letních sendvičů a chutná prakticky každému, tedy pokud není hořký. Jak si nezkazit chuť špatnou koupí?

Kateřina Čepelíková

23. 5. 2018 11:15
Doba čtení: 2 minuty

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

Veronika Pourová

15. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu

Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.

Lenka Krbcová

15. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Běžný prášek do pečiva. Existují zdravější alternativy?

Kypřicí prášek bez fosfátů, z vinného kamene, jedlá soda… Se zdravým životním stylem se do kuchyně navracejí zapomenuté ingredience. Tento trend můžeme pozorovat i u receptů na sladké dobroty.

Lenka Formánková

14. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Internet je plný zdravých receptů na bulgur

Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?

Veronika Pourová

3. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Palačinky se na první pohled zdají jako pokrm velmi jednoduchý na přípravu. V jednoduchosti se ale kromě krásy často skrývají také záludnosti. Pro mnoho domácích kuchařů tak dobře usmažená palačinka představuje nedosažitelnou metu.

Jana Zlámalová

31. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Pěstovat ředkvičku kvůli ředkvičce považuji za blbost, říká michelinský bylinkář

Vít Janouš je samouk, který kašle na chemii a proti škůdcům bojuje přírodou. Před sedmi lety si pronajal skleníky, ve kterých dle svých slov pěstuje jedlou bižuterii. Plody, lístky i květy pak dodává do těch nejlepších restaurací.

Kateřina Čepelíková

22. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.

Veronika Pourová

19. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak přežít tři měsíce bez kuchyně

Nejsem vitarián, takže kuchyň k životu potřebuji. Chci si ráno uvařit kafe a zakousnout se do domácí bábovky, chci mít k obědu normální jídlo a ne prefabrikát z obchodu… Dají se přežít tři měsíce bez kuchyně?

Kateřina Čepelíková

15. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kulinární popel, nová dimenze vaření

Smažené hranolky, pečené kuře, stejné úpravy, stejné druhy surovin, změňme to, zkusme na to jít v kuchyni trochu jinak, vraťme se ke kořenům, k pečení v senu, nebo objevme jídlo s kulinárním prachem. Jestli lačně vzpomínáte na brambory pečené v popelu, budete nadšeni.

Kateřina Čepelíková

1. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin

Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

Jana Zlámalová

1. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

S lahůdkovým droždím těsto nenakyne, jde o ochucovadlo

Lahůdkové droždí se v začátku vyrábí stejně jako to klasické čerstvé v kostce, na konci jsou ale zcela odlišné produkty s rozdílným využitím. Poradíme, co s inaktivovaným droždím a kde všude najde uplatnění.

Kateřina Čepelíková

20. 2. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test rychlovarných konvic: některé ani neumí pořádně uvařit vodu

Řeklo by se nic těžkého, ale některé konvice vodu zbytečně převařují. Další špatně filtrují vodní kámen, nadměrně zahřívají některé části přístroje a hrozí u nich popálení. V některých případech vaření doprovází plastový zápach.

Redakce

10. 11. 2016 8:00
Doba čtení: 5 minut

Test: co vás čeká, když si objednáte „food delivery“

Vyberete si z nabídky, domů dostanete všechny suroviny včetně podrobného receptu a jídlo si sami uvaříte. Jak funguje britský model food delivery Gousto a proč se v Česku této službě – aspoň zatím – nedaří?

Jana Zlámalová

1. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

dTest: Ani ta nejlepší indukční deska nevaří bezhlučně

Uvažujete o koupi elektrického sporáku s indukční deskou? Počítejte s tak trochu jiným vařením a poměrně velkým hlukem při provozu. Který je podle dTestu ten nejlepší?

Redakce

11. 10. 2016 9:38
Doba čtení: 3 minuty

Díky pokroku máme lehčí batohy a jíme líp, říká autorka Outdoorové kuchařky

Vyrazit na túru do hor nebo na týden pod stan vyžaduje dlouhé plánování nejen tras, ale i jídelníčku. Jestli nechcete skončit na instantních polévkách a brkaších, inspirujte se u Petry Pospěchové, novinářky, která vydala Outdoorovou kuchařku.

Kateřina Čepelíková

28. 7. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Pokud máte rádi křupavé řízky nebo hranolky a nebaví vás trávit čas nad pánví, práci vám může usnadnit fritéza. Je lepší klasická, nebo horkovzdušná? dTest také upozorňuje na modely, které jsou nebezpečné.

Redakce

17. 7. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kurz vaření: Jak se připravuje fingerfood

Navštívili jsme kurz, kde jsme spolu s běžnými kurzisty připravovali jednohubky, tzv. fingerfoods. Jak dlouho kurz za šestnáct stovek trvá, jací lidé na něj chodí a co se na něm naučíte?

Kateřina Čepelíková

1. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Domácí řeznickou kuchařku užijete i v paneláku

Jitrnice, tlačenka, ovar… Doma vyrobené uzeniny mají své kouzlo, ale i úskalí. Kde sehnat potřebné suroviny a dokdy pak vyrobené pochoutky zkonzumovat?

Petr Havel

26. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Využít maximum z ovoce a zeleniny pomohou moderní přístroje. Získáte díky nim více šťávy a nepřijdete o cenné živiny.

Redakce

22. 10. 2015 10:49
Doba čtení: 3 minuty

Lukáš Vokrouhlík: Na Expu letí smažený sýr

Lukáš Vokrouhlík alias Kajda, autor nové knihy i kuchař známý z pořadu Mňam aneb Prima vařečka, už potřetí vaří na světové výstavě Expo 2015. Hosty tu ohromují zvěřinovými hody, ale i českým smažákem.

Kateřina Čepelíková

10. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

Kdo by neznal anglickou snídani? Někomu může připadat skvělá, jinému možná i nechutná. Angličan vám o ní řekne, že když se připraví dobře, může být tím nejlepším jídlem na celém světě!

Blanka Chocová

3. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 7 minut

Ptačinec žabinec je mimořádná léčivá rostlina

Letní sérii o divokém koření završíme prostou, ale velmi ceněnou léčivkou. Ptačinec rozpouští hleny, podporuje krvetvorbu a hojí nemocnou kůži.

Simona Procházková

21. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Šťovík se hodí do polévky i jako náplast

Pro někoho je to plevel, rostlina, která si roste tam, kde o ni nestojí. Mnohý „plevel“ je přitom chutný, léčivý a hojivý… To je i případ šťovíku, který otevírá seriál o divokém koření.

Simona Procházková

16. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Houby u nás sbírá každý druhý, je proto k nevíře, kolik nesmyslů se o konzumaci a přípravě hub traduje.

Petr Havel

7. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Domácí hořčice je neskutečně jednoduchá

Hořčici si doma připravíte za chvíli a s minimální námahou. Příjemně štípe a stačí k ní jen tři suroviny. Co víc si přát?

Blanka Chocová

18. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kitchen story: Jak vaří manželé v kuchyni?

Jejich food blog patří k těm nejlepším v České republice. To proto, že z něj sálá nadšení a voní už od první stránky. Nebo je v tom ještě nějaká jiná tajná ingredience?

Kateřina Čepelíková

2. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 7 minut

Kuchařka pro mého muže: láskyplný manuál vaření

Někteří muži v kuchyni dost tápou, a přitom by chtěli proniknout do tajů vývarů, gulášů a řízků… Recepty v klasických kuchařkách jsou pro ně však nečitelné. Proto je tu Kuchařka pro mého muže.

Kateřina Čepelíková

14. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Žaludy v kuchyni? Pochoutka jako od Rumcajse

Žaludy se v kuchyni jen tak nevidí. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Žaludovka je přitom chutná náhražka kávy a se žaludovou moukou se dá slušně kouzlit.

Blanka Chocová

6. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty