Hlavní navigace

tuky

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

Redakce

19. 6. 2018 12:19
Doba čtení: 2 minuty

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Kateřina Čepelíková

22. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak se vyznat v tucích?

Vyznat se rostlinných tucích, které jsou v nabídce našich obchodů, je poměrně složité. Osvětlíme si, co je pokrmový i tekutý emulgovaný tuk i co vzniká přeesterifikací.

Jiří Brát

19. 1. 2018 10:00
Doba čtení: 6 minut

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Skutečně řepkový olej škodí, jak tvrdí nová studie? Její autoři podávali pokusným myším tolik oleje, že by to porazilo i brontosaura.

Petr Havel

12. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Je Hera pokaždé jiná, nebo se vám to jen zdá?

Nejvíce Hery se v českých domácnostech spotřebuje právě teď, na Vánoce, a o Velikonocích. O adventu prý Hera bývá kvalitnější než jindy, tvrdí viceprezidentka cukrářů. Výrobce to ale popírá, kvalita je podle něj stále stejná. Jak to doopravdy je?

Kateřina Čepelíková

8. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Příprava cukroví je v plném proudu, a přestože i ceny másla už padly na přijatelnější úroveň, pokud pečete hodně, jistě oceníte naše tipy, jak a čím lze máslo nahradit.

Kateřina Čepelíková

7. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Čím nahradit rizikové mastné kyseliny? Neměňte bůček za rakvičku

Zásadní změny v jídelníčku nejsou potřeba, říkají odborníci na výživu a varují před neuváženým nahrazováním živočišných tuků jednoduchými cukry.

Redakce

10. 2. 2017 11:31
Doba čtení: 3 minuty

Na čem smažit kapra? Na másle ne, na sádle ano

Kapr je u většiny českých domácností neodmyslitelnou součástí štědrovečerního stolu. Už víte, na čem ho budete letos smažit, nebo jste nad tím nikdy ani nepřemýšleli?

Veronika Řeháková

20. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

5 kroků ke zdravému srdci

Mít zdravé srdce není jen tak, zvláště pokud už nám není „náct“. Susan Bowermanová poradí, jak a jaká jídla lze snadno zařadit do jídelníčku. A vysvětlí, čím jsou pro srdce přínosná.

Susan Bowermanová

30. 9. 2016 11:43
Doba čtení: 4 minuty

3× o tucích: proč je potřebujeme, jaké a kolik

„Tuky taky“. Takto nazvali pořadatelé konferenci o tucích. Vysvětili na ní, proč je chyba vyhýbat se tukům, jejich význam pro lidské zdraví, které tuky jsou vhodné a v jakém množství.

Redakce

18. 6. 2016 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Ztužené tuky nelze házet do jednoho pytle

Evropská komise chce regulovat obsah transmastných kyselin v potravinách. Tzv. TFA skutečně patří k nejnebezpečnějším. Chvályhodný záměr lze ale hodnotit jako „chytání kočky za ocas“.

Petr Havel

13. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Břich tlustý, mozek pustý

Tak alespoň praví lidová moudrost. Nové výsledky ukazují, že přecpávat se tučným může skutečně snižovat kognitivní schopnosti. V čase vánočního obžerství by nás snad mohlo uklidnit, že zrovna tahle neurodegenerativní choroba je vratná.

Pavel Houser

17. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Lijete olej do odpadu? To neděláte dobře…

Olej z pánvičky, který zbyl po smažení řízků, často končí v kanalizaci. A to i přesto, že tam nemá co dělat. Může vám ucpat odpad!

Redakce

16. 12. 2015 14:07
Doba čtení: 2 minuty

Ne ztužené, ale částečně ztužené tuky jsou problém

Hlavním zdrojem nebezpečných transmastných kyselin jsou částečně ztužené tuky. Ty už se u nás vůbec nevyrábí, jejich zdrojem jsou pouze potraviny či tuk z dovozu.

Petr Havel

9. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co se říká o margarínu a co z toho je pravda

Margarín začínal jako náhražka másla. Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Margarín si můžete dokonce vyrobit i doma.

Lenka Krbcová

23. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test margarínů: Čím méně tuku, tím více vody

Čím méně tuku margaríny obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě. Jak dopadly roztíratelné tuky v podrobném testu?

Redakce

8. 4. 2015 15:52
Doba čtení: 3 minuty

Pstruh, nebo kapr? Pokud jde o tuky, je to jasné

„Velikonoční kapr“? To není překlep, ryby tradičně patřily k Velikonocům. Půst dovoloval konzumaci rybího masa. Chudák kapr ale ze srovnání se svými sladkovodními kolegy nevychází nejlépe.

Petr Havel

1. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Kristina Vacková

17. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Levné tuky do vánočního cukroví nepatří

Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?

Kateřina Čepelíková

1. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí

Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…

Jana Poncarová

24. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejnovější výživová doporučení nemáme šanci dodržet

Zbrusu nové rady o výživě, jež by nám měly zlepšit zdraví a snížit zejména chladinu cholesterolu, jsou na světě. Na krásném papíře, v živých barvách… jen s jejich realizací to bude horší.

Kateřina Čepelíková

21. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Husí sádlo – „olivový olej“ mezi živočišnými tuky

Husí sádlo je zdravější než třeba sádlo vepřové. Ale co je to platné, když u nás téměř není k mání. Podobně jako české husy. Ty v obchodech pocházejí většinou z Maďarska.

Petr Havel

1. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči

Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.

Redakce

8. 9. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování

Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.

Kateřina Čepelíková

10. 7. 2014 12:23
Doba čtení: 2 minuty

Škodlivé tuky – víte, kde je hledat?

Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků. Jejich pravidelná konzumace poškozuje lidské zdraví. Víte, kde najdete rizikové tuky?

Karolína Hlavatá

26. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Clean eating není dieta, ale životní styl

„Clean eating“ – čisté stravování není dieta, ale životní styl. Nepřináší nic nového pod sluncem, přesto vám může otočit svět o 180 stupňů. Co vlastně znamená?

Blanka Chocová

23. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 7 minut

Žijeme déle. Ale za jakou cenu?

Naše zdraví ze sedmdesáti procent ovlivňuje životní styl. A my hodně solíme, málo sportujeme, pálíme jednu od druhé a trpíme obezitou. Sami si zkracujeme roky, které prožijeme v dobré formě.

Kateřina Čepelíková

9. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč nám tučné chutná?

Současný průměrný člověk přijme 120 g tuku denně. Zhruba dvojnásobek toho, kolik by měl přijmout. Výsledkem je, že polovina populace ve vyspělých zemích má nadváhu nebo je obézní.

Karolína Hlavatá

2. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

10 mýtů o tloustnutí: Tuky jsou nezdravé a tloustne se po nich

Tuky jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Pokud je budeme chtít ze stravy vyloučit, uškodíme si. Stejně jako když to s nimi budeme přehánět.

Lenka Krbcová

1. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog

Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.

Kateřina Čepelíková

7. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut