Hlavní navigace

Transmastné kyseliny

Transmastné kyseliny

Neboli TFA (trans-fatty acids) – podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.

Zdroj: Wikipedie

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

Redakce

19. 6. 2018 12:19
Doba čtení: 2 minuty

Ministerstvo: Palmový olej nezakážeme, není důvod

Tlak veřejnosti a médií konečně dohnal k vyjádření i ministra zemědělství. Jenže kdo čekal opatření k omezení palmového oleje, bude zklamán. Zdraví prý až tak neškodí a představuje problém „pouze“ etický.

Kateřina Čepelíková

8. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Ztužené tuky nelze házet do jednoho pytle

Evropská komise chce regulovat obsah transmastných kyselin v potravinách. Tzv. TFA skutečně patří k nejnebezpečnějším. Chvályhodný záměr lze ale hodnotit jako „chytání kočky za ocas“.

Petr Havel

13. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ne ztužené, ale částečně ztužené tuky jsou problém

Hlavním zdrojem nebezpečných transmastných kyselin jsou částečně ztužené tuky. Ty už se u nás vůbec nevyrábí, jejich zdrojem jsou pouze potraviny či tuk z dovozu.

Petr Havel

9. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči

Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.

Redakce

8. 9. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Škodlivé tuky – víte, kde je hledat?

Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků. Jejich pravidelná konzumace poškozuje lidské zdraví. Víte, kde najdete rizikové tuky?

Karolína Hlavatá

26. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 mýtů o tloustnutí: Tuky jsou nezdravé a tloustne se po nich

Tuky jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Pokud je budeme chtít ze stravy vyloučit, uškodíme si. Stejně jako když to s nimi budeme přehánět.

Lenka Krbcová

1. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

ROZHOVOR – Český spotřebitel není ve svých stravovacích návycích o nic lepší, ani o nic horší než průměrný evropský spotřebitel, naznačuje jeden z šéfů firmy UNILEVER Hans Zevenbergen.

Petr Havel

11. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut

Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu

Za svou negativní image vděčí margaríny jednak počátku minulého století a tehdejším technologiím. Pověst jim ale kazí i dodnes opakované nesmysly. Třeba že Rama je z 99,99 % plast…

Petr Havel

21. 3. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty