Hlavní navigace

Testy

Spotřebitelské testy zaměřené zejména na kvalitu potravin, food projekty, restaurace a služby, ale také potravinové doplňky či produkty pro zdraví.

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Používáte doma na zeleninu bambusové prkénko, na oříšky bambusovou misku a cibulku na guláš mícháte bambusovou vařečkou? Pak by vás mohly zajímat výsledky velkého slovenského průzkumu bambusových výrobků.

Kateřina Čepelíková

14. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Velký test dětských slunečních brýlí

Dětský zrak je vůči škodlivému UV záření ještě citlivější než u dospělých, rodiče by proto neměli podcenit jejich koupi. V nezávislém testu všechny modely slunečních brýlí uspěly ve zkoušce ochrany proti UV paprskům. V dalších parametrech se už ale dětské brýle výrazně lišily.

Redakce

7. 6. 2018 15:02
Doba čtení: 4 minuty

Test: cyklistické helmy mozek neochrání

Moderní test cyklohelem odhalil, že bezpečnostní normy jsou zastaralé. Většina helem nedokáže mozek ochránit při nárazu do spánkové oblasti hlavy.

Redakce

29. 5. 2018 11:16
Doba čtení: 2 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Kateřina Čepelíková

29. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test levných nákupů: Nejlevnější potraviny jsou u nás horší než jinde

Drť místo tuňáka, toastový chléb bez másla a těstoviny bez žloutku. Srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka ukázalo, že např. za Německem stále zaostáváme v nabídce i kvalitě.

Redakce

15. 5. 2018 12:14
Doba čtení: 4 minuty

Polévkárny nabízejí oběd pod padesát korun. Stojí to za to?

Už pár let v Česku vznikají polévkárny. Podniky, kde se velmi rychle najíte za pár desetikorun. Jak to v nich chodí, jak jídlo chutná a co všechno kromě polévek najdete v nabídce? Vyzkoušeli jsme.

Kateřina Čepelíková

10. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

Redakce

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Cizí, nebo naše? Jak dobře znáte české značky

Acylpyrin, Alpa, Astrid, Aviril, Dermacol, Elmex, Haribo, Herbadent, Indulona, Jar, Odol, Palette, Palmex, Persil, Pitralon, Ria, Solvina, Sunar, Vitana… Víte, které z nich jsou původní české značky?

Redakce

4. 5. 2018 17:52
Doba čtení: 5 minut

dTest: Nejlevnější německý salám je kvalitnější než český

dTest srovnával kvalitu levných potravin z pěti evropských států. Zajímala ho kvalita točeného a měkkého salámu, silných párků, rybích prstů, lahůdkového salámu, jahodového jogurtu a kysaného zelí. Jak si vedly české potraviny?

Redakce

20. 4. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Test ukáže, komu hrozí psychosomatické či duševní onemocnění

Pokus o určení míry pravděpodobnosti rizikového chování, pravděpodobnosti zhoršení psychického i fyzického zdraví nabízí dotazník existující v několika variantách zvaný Bortnerova škála.

Tomáš Novák

9. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Běžná bolest břicha, nebo syndrom dráždivého tračníku?

Opakované bolesti břicha, zácpa, průjem, nadýmání. Lidé, které tyto příznaky trápí dlouhodobě, mnohdy trpí tzv. syndromem dráždivého tračníku. Toho je možné se zbavit vhodnou léčbou a jídelníčkem.

Redakce

13. 3. 2018 11:14
Doba čtení: 3 minuty

Komu hrozí Alzheimer? Zapomenutí jména je běžné

Třetina lidí se dozví se zpožděním, že jen tak obyčejně nezapomínají, ale trpí Alzheimerovou nemocí. „Existuje řada testů, jak počínající demenci odhalit. Tím nejjednodušším je nechat nakreslit pacienta hodiny a zakreslit konkrétní čas,“ říká doc. Holmerová.

Lenka Krbcová

13. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Test: Kde mají v Praze nejmakovější koláče

Vyrazili jsme do pekařství, pekáren i obchodů s potravinami, abychom nakoupili a následně ohodnotili jejich makové koláče. Zajímalo nás množství náplně i chuť. A byli jsme nesmírně překvapeni naším zjištěním. I vy budete.

Kateřina Čepelíková

27. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test: Kupujete „sušenou smetanu“ do kávy? Je to bělidlo

S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Co je však od opravdové smetany dělí?

Redakce

20. 2. 2018 11:02
Doba čtení: 3 minuty

Bylinné čaje v testu zcela propadly: jedy jsou i v čajích pro děti

Že čaje jsou bohatým zdrojem pesticidů, je veřejným tajemstvím. Aktuální výsledky, které zveřejnil časopis dTest, odhalily množství pesticidů a jedovatého plevele i v bylinných čajích, včetně těch speciálně určených dětem.

Redakce

15. 2. 2018 13:37
Doba čtení: 3 minuty

Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test

Kysané zelí nesmí být sterilované, aby si zachovalo tělu prospěšné látky – vitamín C a probiotické bakterie. Takové vlastnosti očekáváme od zelí v sáčku. Test odhalil, jak moc se pleteme.

Redakce

6. 2. 2018 11:22
Doba čtení: 3 minuty

Test kontroloval složení toaletních papírů a porovnával se zahraničím

Toaletní papír je sice součástí naší intimní hygieny, nicméně pro něj neplatí žádné předpisy týkající se chemických látek. Lidé s citlivou pletí či alergiemi mohou na jeho složení reagovat negativně.

Redakce

22. 1. 2018 11:02
Doba čtení: 4 minuty

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

Redakce

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Co všechno najdete v instantní kávě?

Spotřebitelský časopis dTest testoval složení a kvalitu instantních káv. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn.

Redakce

3. 1. 2018 23:50
Doba čtení: 3 minuty

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Sušené banány, které si přidáváme do müsli či zobeme u televize v domnění, jak krásně šetříme kalorie, jsou až na výjimky lupínky smažené v kokosovém oleji. Více zjišťoval dTest.

Redakce

14. 12. 2017 15:11
Doba čtení: 2 minuty

Test chipsů: Známe ty nejmastnější i ty nejškodlivější

Množství jedovatého akrylamidu, které vzniká i při výrobě brambůrků, je velmi vysoké. Které brambůrky ho obsahují nejvíce a jaké jsou přesolené? Zjišťoval dTest u devatenácti druhů chipsů.

Redakce

5. 12. 2017 15:00
Doba čtení: 5 minut

Test kvality překvapil: potíže měla jen másla z Německa

Časopis dTest zareagoval na situaci na trhu a rychlý nárůst cen másla. Ceny vyletěly, jak je to s kvalitou?

Redakce

16. 11. 2017 11:52
Doba čtení: 4 minuty

Test: Vyplatí se výroba domácího másla?

Kdo z vysokoprocentní smetany ještě nevyzkoušel vyrobit domácí máslo, jako by ani nebyl. Jenže vyrábíte si doma opravdové máslo? Na kolik vyjde jeho výroba a vydrží v lednici? Domácí máslo je hokus pokus, říká šéf mlékařů.

Kateřina Čepelíková

13. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná

Při domácí výrobě majonézy víme, co jíme, ale jak je to v případě majonézy, kterou kupujeme v obchodech? Který výrobce používá nejvíce žloutků a který nejméně? Nejen to u osmnácti majonéz zjišťoval dTest.

Redakce

7. 11. 2017 15:30
Doba čtení: 2 minuty

Test másel: Proč jsou některá měkčí než dřív

Dříve bývalo máslo tvrdé jako cihla. Než jsme si ho mohli mazat na chleba, museli jsme ho nechat tzv. povolit. Dnes už to obvykle nutné není, zejména pokud si vyberete máslo zahraniční. Podívejte se, které máslo je měkké a které tvrdé a proč.

Kateřina Čepelíková

3. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test: Kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký. Po čerstvém celozrnném pečivu musíme většinou pátrat a v supermarketech ho běžně nemají.

Veronika Pourová

18. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

10 nejprodáva­nějších domácích testů

U lékaře mohou být zadarmo, ale přesto si je mnohdy raději koupíme v lékárně za své. Testy vedoucí ke zjištění některé z chorob či intolerancí si poměrně často provádíme v teple domova. Tady je deset nejčastěji prodávaných domácích testů.

Redakce

29. 9. 2017 17:20
Doba čtení: 2 minuty

Proteinové tyčinky nejsou ani zdaleka tak zdravé, jak se tváří

Proteinové tyčinky se v mnoha případech vydávají za výrobky, které by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměly chybět. Časopis dTest porovnal třiatřicet proteinových tyčinek dostupných na našem trhu a zjistil, že vše je jinak.

Redakce

18. 7. 2017 9:53
Doba čtení: 4 minuty

Test ukázal nejlepší a nejhorší balkánské sýry

Spotřebitelský časopis dTest zanalyzoval patnáct sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou.

Redakce

28. 6. 2017 11:08
Doba čtení: 2 minuty

Test soli v oplatkách: stejně jako slané buráky

Pozornost upřená na obsah soli v potravinách opakovaně ukazuje na problém. Sůl je snad všude. Časopis dTest nyní zjišťoval, kolik soli ukrývají sušenky a oplatky.

Redakce

17. 5. 2017 11:33
Doba čtení: 3 minuty