Hlavní navigace

sýr

Syrovátka: Dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi

Před třiceti lety se nevědělo, kam s ní, tak se sušená míchala do krmiva telatům. Dnes, kdy už víme, jak se syrovátkou naložit, ji hojně využíváme, kde se dá. Syrovátku najdeme v pivu, pečivu, bonbonech, lécích i kosmetice.

Doba čtení: 4 minuty

Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý

Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?

Doba čtení: 4 minuty

Test: Který sýr nám při grilování protekl roštem? Ten na grilování

Vyzkoušeli jsme ugrilovat hermelíny, camembert i sýr balkánského typu. Vybírali jsme sýry určené přímo na gril a jeho obdoby, které pro tepelnou úpravu primárně určeny nejsou. Který sýr nám protekl do grilu? Překvapivě ten, od nějž jsme to nečekali.

30. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jeho struktura a konzistence je tak nezaměnitelná, že vám bude stačit jediné sousto, abyste si ho navždy zapamatovali. Buď jako ten nejskvělejší sýr pod sluncem, nebo jako ten divný vrzavý maso-sýr. Zkusíte halloumi?

Doba čtení: 4 minuty

Který sýr se (ne)hodí na grilování

Grilovat sýry neznamená kupovat jen ty, které jsou pro tepelnou úpravu předurčené. Když víte, jak na to, tak můžete grilovat i sýry s modrou plísní nebo i rozkrojený hermelín.

24. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Doba čtení: 3 minuty

Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět

Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.

28. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Známý Sedlčanský sýr přesouvá výrobu do Přibyslavi. Hermelín, z reklamy známý jako Pepa, se bude i nadále vyrábět ze sedlčanského mléka. Jeho chuť se prý nezmění.

Doba čtení: 3 minuty

Hledala veganský sýr, vyrobila Alexýr

Názvy vegan sýrů, kterým sama vymyslela receptury, znějí jako z pohádky. Alexandra Šulcová vyrábí osm různých druhů Alexýru. Kromě ochucených sýrů, jako je Ořechýr, Česnekýr, Ohnivýr nebo Uzenýr, připravuje také unikátní veganské sýry s modrou plísní a hermelíny – Vegmelíny.

Doba čtení: 4 minuty

Rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem? Trik je v mléce

Feta se hodí všude tam, kam byste použili balkánský sýr, v základu jde ale o dva rozdílné sýry. V čem se liší a proč se u nás feta nevyrábí?

Doba čtení: 3 minuty

Sýru není nejlépe v lednici, a už vůbec ne v sáčku

Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na náš stůl zraje a pracuje. Po celou dobu je proto důležité správné zacházení.

24. 10. 2017 10:39
Doba čtení: 3 minuty

Hermelín je nejlepší dvacet dnů před koncem

Hermelín za celou dobu, kterou stráví ve vaší chladničce, projde několika stádii zrání. „Ideální je jíst ho kolem desátého až dvacátého dne před expirací,“ tvrdí technolog.

7. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Dá se mozzarella vyrobit doma?

Mozzarella, ta bílá koule z nezrajícího sýru, že by se dala vyrobit doma? Co by ne, stačí být šikovný, mít doma čerstvé mléko, kyselinu citronovou a syřidlo. Výroba mozzarelly trvá jen hodinu, zkusíte ji?

29. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test ukázal nejlepší a nejhorší balkánské sýry

Spotřebitelský časopis dTest zanalyzoval patnáct sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou.

28. 6. 2017 11:08
Doba čtení: 2 minuty

Ušlechtilá plíseň nevadí, nakládaný hermelín vydrží i měsíce

Proč je plíseň na hermelínu zdravá na rozdíl třeba od plísně na chlebu? Z jakého důvodu výrobci nebalí hermelín na grilování rovnou do obalu, ve kterém by se dal grilovat? A jak dlouho vydrží naložený hermelín?

Doba čtení: 4 minuty

Pravý italský parmezán má jedlou i kůrku

Parmigiano Reggiano se vyrábí již po devět staletí stejným způsobem. Technologie, suroviny ani místo výroby se za celou historii nezměnily.

30. 5. 2017 17:36
Doba čtení: 4 minuty

Test mozzarell: váží i o třetinu méně

Víte, že mozzarella prodávaná v sáčku může být skoro o dvacet gramů lehčí, než je uvedeno na obalu, a pořád je v normě? My jsme dokonce našli rekordmana, který vážil o čtyřicet tři gramů méně. A to už rozhodně v pořádku není.

Doba čtení: 5 minut

Plísňové sýry: V čem se liší camembert a hermelín

Složení ani název tentokrát moc nepomohou. Chuť a konzistenci hermelínů a camembertů ovlivňuje hlavně doba zrání.

Doba čtení: 3 minuty

Kdy díry v sýru znamenají vadu

Poznáte v obchodě kvalitní sýr, nebo klidně koupíte něco, co se v mlékárně moc nepovedlo? Jiří Kopáček nám prozradí, kde mohou mlékaři nadělat nejvíce chyb i jak je potom v obchodě poznat.

Doba čtení: 6 minut

Proč kozí sýr není žlutý jako ementál?

Ta nejobvyklejší barva u tvrdých sýrů je žlutá, v různých odstínech. Tedy v tom případě, že mluvíme o sýrech z kravského mléka, co se týče sýru z kozího mléka, ten zůstává vždy křídově bílý. Víte proč?

Doba čtení: 1 minuta

Syřidlo do sýrů se donedávna získávalo velmi nehumánní metodou

Tušili jste, jak mlékaři získávali enzym, který je využíván k sýření mléka při výrobě sýrů? Malému teleti se voperovala do žaludku kanyla a tou se enzym odebíral. Dnes se vše dělá naštěstí jinak.

Doba čtení: 4 minuty

Proč nekupovat hodně světlý eidam?

Čím tučnější eidam, tím méně obsahuje vápníku. Čím světlejší barva, tím méně je vyzrálý. Co dalšího jste o eidamu nevěděli?

Doba čtení: 4 minuty

Proč je Blaťácké zlato žluté?

Sýr Blaťácké zlato je dlouhé roky oblíbený sýr s typickou oranžovožlutou barvou. Víte, kde k barvě přišel a jak dlouho trvá jeho výroba?

Doba čtení: 2 minuty

Ahold a Billa prodávaly falšované sýry

Přes četné kontroly inspektorů se na český trh stále dostávají výrobky, které tam nemají co dělat. Teď nově našli inspektoři falšovanou Mozzarellu Galbani v prodejní síti Ahold.

18. 7. 2016 14:57
Doba čtení: 2 minuty

Cheese and Chilli a předsudky o nudné britské kuchyni

Ochutnala jsem tradiční sýry i extravagantní chilli na anglickém food festivalu. Byl dobrým příkladem toho, že předsudky o nudné britské kuchyni už dávno neplatí.

Doba čtení: 4 minuty

Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Bílé víno se hodí k rybám a červené k hovězímu, to asi všichni víme. Ale jaké víno vybrat k uzeninám, sýrům, salátu či zvěřině?

13. 7. 2016 15:25
Doba čtení: 1 minuta

Rytíř Řádu camembertu má sbírku zapomenutých sýrů

Ladislav Likler, znalec a propagátor sýrů, shromáždil největší sbírku sýrových etiket na světě. Nejde přitom jen o plané vzpomínání na sýry již zmizelé, ale i o inspiraci pro současné i budoucí výrobce.

Doba čtení: 4 minuty

Prodával tuny falešného eidamu, dostal rekordní pokutu

SVS uložila za prodej více než sto tun falešného sýra dosud nejvyšší pokutu ve své historii.

28. 6. 2016 11:12
Doba čtení: 2 minuty

Mozzarella Zott v Bille byla šizená

SZPI zjistila mozzarellu Zott s nevyhovujícím obsahem tuku a sušiny.

18. 5. 2016 7:00
Doba čtení: 1 minuta