Hlavní navigace

šumivé víno

5 tipů, jak udržet víno v chládku

V teplých dnech se pijí spíše bílá a růžová vína, případně vína šumivá. Odborníci ze společnosti Bohemia Sekt radí, jak tyto letní nápoje udržet ve vhodné teplotě, a to i když si je vezmeme s sebou třeba do parku či k vodě.

17. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

„Andělský pšouk“ – mistrovský zvuk při otvírání sektu

V lahvi se šumivým vínem může být tlak jako v pneumatikách zatížené Škody Fabie. Zátka pak vyletí rychlostí 40 km/hod. Přitom nemá zaznít žádná dělová rána, ale jen tiché „pfff…“.

9. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?

Rozdílů mezi ciderem a cidrem je jako mezi hodinkami a holinkami. Oba kvašené mošty se vyrábí z jablek, oba mají bublinky, ale jen jeden je bez aditiv a přidaného cukru.

Doba čtení: 5 minut

Jak čachrovat s bublinkami? Stačí změna tlaku

Šumivá vína, lidově šampaňské či sekty, se dělí různě. Mimo jiné podle natlakování. A to je prostor pro klamání spotřebitele i daňový únik. Není zřejmé, jak rozsáhlé tyto praktiky jsou.

Doba čtení: 3 minuty

Stříbrná lžička je mýtus, bublinky v sektu nezadrží

Silvestr se neobejde bez bublinek, alespoň na půlnoční přípitek. Víte, jak je skladovat a podávat? Sommelier poradí, jak sekt „bouchnout“ a jak je to s uchováváním načaté láhve.

Doba čtení: 4 minuty

Nejsou bublinky jako bublinky: jak se dělí šumivá vína

Šampaňské, sekt, víno šumivé, perlivé… jedno mají společné – bublinky. Jaký je v nich rozdíl? Markantní, říká odborník. Co se skrývá pod etiketami?

30. 12. 2011 0:00
Doba čtení: 4 minuty