Hlavní navigace

sůl

Lžička soli na den je maximum

Představte si čajovou lžičku soli. To je vaše optimální denní porce. „Přitom pouze obsah její špičky bychom měli použít k dosolení, zbytek přijímáme ve výrobcích,“ říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.

Jana Zlámalová

24. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

Test soli v oplatkách: stejně jako slané buráky

Pozornost upřená na obsah soli v potravinách opakovaně ukazuje na problém. Sůl je snad všude. Časopis dTest nyní zjišťoval, kolik soli ukrývají sušenky a oplatky.

Redakce

17. 5. 2017 11:33
Doba čtení: 3 minuty

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Příjem soli u nás je extrémně vysoký. Mnohdy ani nevíme, že solíme. Nejvíce soli totiž do potravin dají výrobci, a to i u potravin, kde byste ji nečekali. Jak tělo ošálit, slanou chuť mu dopřát, ale přitom jí konzumovat až o polovinu méně?

Kateřina Čepelíková

11. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích

Test šedesáti potravin ukázal, že pro výrobce není sůl nad zlato. Solí se nešetří, přestože spotřeba soli u nás je mnohem vyšší, než by bylo zdrávo.

Lenka Krbcová

17. 3. 2017 12:39
Doba čtení: 4 minuty

3 tipy, jak omezit sodík v jídle

Pro náš organismus jsou největším zdrojem sodíku průmyslově zpracované potraviny, uzeniny, některé sýry, instantní polévky a omáčky, kořenící směsi a všechny druhy polotovarů. Jak sůl snadno omezit?

Susan Bowermanová

24. 10. 2016 14:40
Doba čtení: 3 minuty

Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle

Zahraniční sýr a šunka obsahovaly více soli, než uváděl výrobce, zjistila kontrola.

Redakce

17. 6. 2016 12:33
Doba čtení: 2 minuty

Test ukázal, které šunky jsou přesolené

Šunky si často spojujeme s dietní stravou. Obsah soli v nich ale není zanedbatelný. Čtrnáct z dvaceti testovaných výrobků neprošlo.

Redakce

27. 2. 2016 18:00
Doba čtení: 2 minuty

10 tipů, jak omezit sůl

Jedna kávová lžička představuje přibližně pět gramů soli. To je doporučená spotřeba pro dospělého na den, pro děti je to ještě o dost méně. Soli ale jíme mnohem víc, je skrytá v řadě potravin. Příliš soli nám škodí.

Redakce

25. 2. 2016 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukr a sůl: bílé zlo

Roky nám lékaři spílají, nesolte jak diví, necukrujte všechno a vždy. A výsledek? Solíme už třikrát víc, než bychom měli, a cukru sníme za rok čtyřicet kilogramů.

Kateřina Čepelíková

28. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Slaná dieta: Rychle pryč

Myši na slané stravě nepřibíraly. I když teoreticky by to mohlo být obdobné u člověka, po delší době by populaci slanějších, byť třeba i štíhlejších jedinců zredukovaly infarkty a mrtvice.

Pavel Houser

2. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přesolený český národ

Kdyby na to přišlo, osolíme si i zmrzlinu. Přijímáme třikrát více soli, než je zdrávo, ale ne vždy si za to můžeme sami. Sůl je totiž prakticky v každé potravině.

Kateřina Čepelíková

13. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou

Dáváte dětem v kojeneckém a batolecím věku na snídani bábovku, celozrnné pečivo se šunkou, anebo sázíte na kaše? Přečtěte si, co je nejlepší podle primáře pediatrické kliniky.

Kateřina Čepelíková

20. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes

Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?

Kateřina Čepelíková

15. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Žijeme déle. Ale za jakou cenu?

Naše zdraví ze sedmdesáti procent ovlivňuje životní styl. A my hodně solíme, málo sportujeme, pálíme jednu od druhé a trpíme obezitou. Sami si zkracujeme roky, které prožijeme v dobré formě.

Kateřina Čepelíková

9. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Český jídelníček patří k nejpřesolenějším v Evropě

V průměru solíme třikrát víc, než je zdrávo. Hůř jsou na tom jen Maďaři. Máte-li vysoký krevní tlak, ledvinové kameny nebo pokud chcete zhubnout, omezte sůl. Jak ji dostat pod kontrolu?

Karolína Hlavatá

27. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Sůl je příčinou „imunitní pomatenosti“. Skrývá se hlavně ve fastfoodu

Celých 77 % soli se do organismu dostává prostřednictvím hotových jídel rychlého občerstvení a sterilizovaných potravin. Sůl v mozku aktivuje centra libosti a je tak jistým druhem drogy.

Petr Havel

20. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dovoz polských potravin do Česka se zvýšil čtyřnásobně

Přestože se v loňském roce provalilo mnoho nebezpečných či falšovaných polských potravin na našem trhu, jejich obliba nadále vzrůstá. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ví, proč.

Kateřina Čepelíková

31. 1. 2013 13:11
Doba čtení: 2 minuty

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Kateřina Čepelíková

31. 1. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba

Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.

Kateřina Čepelíková

28. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Má kilo mouky tisíc gramů? Podle výrobců ne

Mouka, ovesné vločky, káva, mák, sušená smetana… Jsou lehčí či těžší, než uvádí výrobce na obale? Převážili jsme je a víme, zda výrobci dodržují danou hmotnost.

Kateřina Čepelíková

18. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky

Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.

Kateřina Čepelíková

15. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Solničky máme věčně prázdné a ordinace plné

Češi solí dvakrát víc, než by měli. Dodávají si ji hlavně v sýrech, uzeninách a vejcích. A pak se diví vysokému krevnímu tlaku, řídnutí kostí a i infarktům. Kde všude je vlastně sůl?

Kateřina Čepelíková

22. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Mořské plody jsou zdravé, ale i rizikové

Mořské potvory v jistých ohledech nemají konkurenci, obsahují řadu prospěšných látek. Potenciální nebezpečí představují hlavně za syrova, ale i tomu se lze při správném postupu vyhnout.

Petr Havel

22. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Slaná voda v bazénech není přesnou kopií mořské vody

Chcete se koupat ve slané vodě? Není třeba jezdit až k moři. Slaná voda v tuzemských bazénech má plno výhod. Ale přece se od své slanější verze dost liší. Není kopií, spíš variantou.

Jana Knížková

2. 5. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Konec levných polských potravin?

Problémy potravin z Polska nejsou selháním jednotlivců, ale systému. V případech používání technické soli a rizikové vaječné náhražky je to evidentní. Plošný zákaz ale není v ČR reálný.

Petr Havel

18. 4. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Technická sůl? Její použití v potravinách spotřebitel neodhalí

Kdyby měla Maruška z pohádky svého tatínka ráda jako polskou technickou sůl, byl by následný vyhazov od královského dvora docela oprávněný. Tato sůl může být riziková. V čem se liší?

Petr Havel

5. 4. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Křehčení – metoda nutící spotřebitele platit v ceně masa vodu

Kolik vody může být v křehčeném mase? Žádný zákonný limit neexistuje. Čili v praxi klidně tolik, aby maso ještě „drželo pohromadě“. Zvláště v případě hovězího je to téměř zločin.

Petr Havel

23. 3. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Inspektoři znají první výsledky kontrol podezřelé soli z Polska

Česká inspekce kontroluje sůl a potraviny původem z Polska, kde se namísto jedlé používala technická sůl. Na základě informací o tom, že v Polsku byla průmyslová sůl využívána pro výrobu potravin a byla deklarována jako sůl jedlá, provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odběry vzorků potravin i vlastní soli původem z Polska. Nyní jsou k dispozici první ucelené výsledky 15 vzorků potravin a 4 vzorků soli.

Redakce

9. 3. 2012 15:14
Doba čtení: 1 minuta

Polská průmyslová sůl je v potravinách. Jestli i u nás, se zatím neví

Aféra s průmyslovou solí, kterou někteří polští výrobci používají při zpracování potravin, nepřesáhla hranice. Alespoň prozatím. Ministr zemědělství Petr Bendl požádal polského rezortního kolegu o poskytnutí informací a součinnost tamních orgánů. České inspekční orgány průběžně kontrolují vybrané typy polských potravin. Důvodem těchto kroků je aféra s průmyslovou solí v Polsku. Tamní prokuratura vyšetřuje několik osob za to, že nakupovali průmyslovou sůl, přebalovali ji a poté prodávali jako…

Redakce

6. 3. 2012 15:04
Doba čtení: 2 minuty

V čem se liší drahá sůl od té obyčejné?

Mořská sůl, himálajská sůl, lanýžová, ibišková… Obyčejná kuchyňská sůl už zkrátka neletí. Znáte třeba uzenou? Proč jsou některé z těchto solí „nad zlato“?

Anna Příhodová

27. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut