Hlavní navigace

Stévie

Stévie je sladidlo izolované z přírodního zdroje, tedy z rostliny stévie sladké (Stevia rebaudiana).

Je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky.

Stévie je v EU schválena jako přídatná látka do potravin (E 960).

Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí

V boji proti civilizačním nemocem a zejména obezitě se snaží výrobci potravin a nápojů stále častěji nahrazovat klasický řepný cukr alternativními sladidly. Mezi nimi pak v poslední době s přehledem vede stévie.

Petr Havel

16. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Stévie sladká

Čerstvá, sušená nebo zmrazená, stévie si zachovává sladivost, která je až 300× vyšší než u cukru. Ať už chcete ušetřit kalorie nebo peníze, pusťte se do pěstování. Není to žádná věda.

Soňa Zimčíková

9. 8. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinky ze supermarketu rychle zvadnou. Jde to i líp

Čerstvé bylinky pěstované na parapetu pro vás nemusí být tabu. Stačí vědět, kterým se doma daří a kde koupit zdravé silné rostlinky. Načerpejte rady k pěstování přímo od pěstitelů.

Kateřina Čepelíková

16. 5. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Příklad úspěšného comebacku: Kofola

Kofola měla být původně Kofocola. Kvůli ochranné známce název zkrátila a zůstal jí podnes. V tajném receptu používá místní byliny a úspěšně se drží navzdory „kolové“ konkurenci.

Petr Havel

5. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná

Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.

Táňa Lišková

29. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch

Stévii výrobci používají jako vějičku na zákazníky. Část sladidel sice stévie nahradila, přesto dominují sladidla umělá, a to právě ta považovaná za nejškodlivější a nejobávanější.

Táňa Lišková

23. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Umělá sladidla život neosladí

Některá z běžně používaných sladidel si můžeme dopřát bez obav, jiným je lépe se obloukem vyhnout. Která z nich jsou vlastně bezpečná?

Taťána Kročková

20. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Možná jste o ní už taky slyšeli. Říká se jí stévie, sladká tráva nebo třeba medové lístky. A hovoří se o ní jako o novém zázraku. Rostlině, která může nahradit chemická sladidla.

Redakce

16. 5. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

Přírodní sladidlo stévie neboli „sladká tráva“ na rozdíl od cukru hodně dává a nic za to nechce. Vyzkoušejte ji, pokud hledáte variantu cukru nebo umělých sladidel.

Taťána Kročková

16. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Po konzumaci potravin se sladidly dostane tělo informace ke zpracování cukru. Ten však chybí, a tak mozek vysílá signály, které jen vyvolají další chuť k jídlu.

Veronika Řeháková

10. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty