Hlavní navigace

sladidla

Na pečení je nejlepší medovicový med

Na med není kvůli skandálu s antibiotiky nutné zanevřít – jen si musíme vybrat ten poctivý. Můžete ho použít i do vánočního cukroví, pečení má pak ale trochu jiná pravidla, než když dáváte cukr.

Petr Havel

9. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí

V boji proti civilizačním nemocem a zejména obezitě se snaží výrobci potravin a nápojů stále častěji nahrazovat klasický řepný cukr alternativními sladidly. Mezi nimi pak v poslední době s přehledem vede stévie.

Petr Havel

16. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Fruktóza: stejně negativní jako jiné cukry

Jak máme vnímat fruktózu? Jedná se o náhradní sladidlo pro diabetiky, představuje podstatnou složku často vychvalovaného medu. Nové články v recenzovaných časopisech ukazují její špatné vlastnosti.

Pavel Houser

6. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Žvýkali už Indiáni. Je to zdravé?

Žvýkačky máme za moderní výdobytek, přestože pryskyřice a kůry žvýkali už naši prapředci. I dnes jsou takové „žvejky bez chemie“ k mání. A jak to je se škodlivostí průmyslově vyráběných žvýkaček?

Petr Havel

30. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Diabetes, lidově cukrovka, je dnes spolu s nadváhou ve vyspělém světě asi nejrozšířenější civilizační chorobou. Nové výzkumy ukazují, jak by se mohla zlepšit diagnostika, léčba i prevence.

Pavel Houser

1. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Clean eating není dieta, ale životní styl

„Clean eating“ – čisté stravování není dieta, ale životní styl. Nepřináší nic nového pod sluncem, přesto vám může otočit svět o 180 stupňů. Co vlastně znamená?

Blanka Chocová

23. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 7 minut

10 mýtů o tloustnutí: Sladidla jsou škodlivá a podporují chuť k jídlu

Sladidla v běžném jídelníčku nám neublíží, ani se kvůli nim nebudeme cpát jak šílení. Problém s náhradními sladidly při hubnutí je spíš někde jinde.

Lenka Krbcová

13. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

S „falešnou sladkostí“ si neumíme poradit

Náhradní sladidla vzbuzují řadu diskuzí. Jsou škodlivá? Mohou nám pomoci zhubnout? Máme je konzumovat? V poslední době stále sílí hlasy, které vystupují zásadně proti nim. Co říkají?

Blanka Chocová

4. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech

Sacharidy a cukry nejsou to samé. Úskalí sacharidů spočívá v tom, že různé druhy mají odlišný vliv na naše zdraví i váhu. „Tloustnoucí“ cukry jsou schované i tam, kde byste je nečekali.

Karolína Hlavatá

13. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Sladidlo aspartam: hrdina z bájí

Naprostá většina textů o aspartamu na laických webech jsou, promiňte, bláboly. Není divné, že by dvě aminokyseliny běžně se vyskytující v potravě mohly způsobit vyhynutí lidstva?

Milan Kvapil

14. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 10 minut

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Kateřina Čepelíková

18. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut

Aspartam se prověřuje i nadále. Jeho bezpečnost stále nebyla potvrzena

Leta letoucí se zkoumá, jestli aspartam škodí, nebo jsou s ním naše těla spřízněna. Úřad pro bezpečnost potravin to měl rozseknout už třikrát, ani teď však své stanovisko nevydal. Proč?

Kateřina Čepelíková

14. 5. 2013 9:46
Doba čtení: 3 minuty

Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz

Aspartam leží v žaludku kde komu. Kolik ho v sobě vlastně můžeme mít, abychom nepřekročili doporučené množství? Máme jasné příklady a oficiální odpověď na otázku: je aspartam bezpečný?

Kateřina Čepelíková

11. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kysané zelí neobsahuje vitamin C, zjistil dTest

Konzumace kysaného zelí je doporučována hlavně díky vysokému obsahu vitaminu C. Jenže, jak potvrdily nejnovější testy, výrobci nešetrnou sterilací dokážou céčko ze zelí vymazat.

Kateřina Čepelíková

13. 2. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele

Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.

Lenka Krbcová

19. 12. 2012 11:04
Doba čtení: 3 minuty

Dětské vitamíny obsahují umělá barviva a sladidla

Výrobci používají i v doplňcích stravy pro děti umělá barviva a sladidla včetně aspartamu. Prezentují to jako pozitivum. Hledali jsme výrobky bez zbytečných přídatných látek.

Taťána Kročková

21. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Hroznový cukr není bonbon

Ruličky s hroznovým cukrem připomínají balení bonbonů. To, že je často k mání v lékárně, neznamená, že je zdravější než jiné cukry. K běžné konzumaci se nehodí. Ale svůj dobrý účel má.

Anna Příhodová

8. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná

Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.

Táňa Lišková

29. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch

Stévii výrobci používají jako vějičku na zákazníky. Část sladidel sice stévie nahradila, přesto dominují sladidla umělá, a to právě ta považovaná za nejškodlivější a nejobávanější.

Táňa Lišková

23. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.

Redakce

11. 10. 2012 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Éčka v nápojích: zbytečná, nebo dokonce nebezpečná

Limonády i džusy obsahují řadu látek, které je přinejmenším zbytečné do sebe ládovat. Speciálně některé konzervanty, barviva a sladidla jsou nežádoucí.

Redakce

2. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Umělá sladidla život neosladí

Některá z běžně používaných sladidel si můžeme dopřát bez obav, jiným je lépe se obloukem vyhnout. Která z nich jsou vlastně bezpečná?

Taťána Kročková

20. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zdravé slazení: javorový sirup, agáve, nebo obilný slad?

Hledáte alternativy k tradičním cukrům? Zaměřili jsme se na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup můžete používat stejným způsobem jako cukr nebo med.

Taťána Kročková

24. 5. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladký zázrak stévie - rostlina sladší než cukr je v Česku

Možná jste o ní už taky slyšeli. Říká se jí stévie, sladká tráva nebo třeba medové lístky. A hovoří se o ní jako o novém zázraku. Rostlině, která může nahradit chemická sladidla.

Redakce

16. 5. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Tmavé cukry se liší od bílého, stejně jako mezi sebou

Bez cukru se v kuchyni těžko obejdeme, ovšem nabídka cukrů a sladidel se v našich obchodech notně rozšířila a není snadné se v nich vyznat. Zaměňován bývá třeba hnědý a třtinový cukr.

Eva Suchomelová

19. 4. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda

Jmenuje se to aqua nebo waterrr, ale o čistou vodu nejde ani náhodou. Ani by většině dětí nechutnala, na sladkou chuť jsou zvyklé. Hlavně že je na obalu soutěž nebo samolepka, ne?

Kateřina Čepelíková

19. 3. 2012 0:00
Doba čtení: 7 minut

Ochucené vody: V jedné láhvi je i dvacet kostek cukru

Podívali jste se někdy na etiketu? Pijeme chemii, cukry, sladidla a konzervanty a ještě si šmakujeme. Jedna láhev ochucené vody denně přitom znamená za rok navíc 15 kilo tuku!

Kateřina Čepelíková

27. 2. 2012 0:00
Doba čtení: 7 minut

Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo... - stejně jsou to hlavně jablka

Možná vám záleží hlavně na sladké chuti a podíl ovoce moc neřešíte. Cukru je v džemech a marmeládách vážně víc než dost, což se o ovoci vždy říct nedá. Kolik ho má být a jaká je realita?

Anna Příhodová

30. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 7 minut

Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

Přírodní sladidlo stévie neboli „sladká tráva“ na rozdíl od cukru hodně dává a nic za to nechce. Vyzkoušejte ji, pokud hledáte variantu cukru nebo umělých sladidel.

Taťána Kročková

16. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Francie zavedla daň z limonád. Neprospěla by i nám?

Jedna věc je, zda vůbec pít či nepít limonády a proč. Druhá, zda to má regulovat stát a jestli by případné zdražení „nezdravých“ nápojů mělo nějaký pozitivní efekt…

Anna Příhodová

13. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut