Hlavní navigace

salám

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Kaufland prodával salám s falšovaným obsahem masa

Deklarují, že je v masném výrobku sedmdesát procent masa, ale ve finále kupujeme výrazně méně.

13. 5. 2016 17:25
Doba čtení: 1 minuta

Salám s plísní se vyrábí z mraženého masa

Jeli jsme se podívat do Kostelce, jak se vyrábí Křemešník i Uherák. Teď už víme, jak dlouho trvá plísni, než zabalí salám do bílé, i proč musí být maso na výrobu fermentovaných salámů mražené.

Doba čtení: 4 minuty

„Rychlosušení“ salámů není na úkor kvality – naopak

„Nemožné ihned, zázraky do tří dnů,“ praví v nadsázce slogan. Svým způsobem ho lze vztáhnout také na unikátní technologii výroby ušlechtilých sušených salámů.

Doba čtení: 3 minuty

Globus prodával salám s úlomky kovu

Krajská veterinární správa pozastavila prodej kontaminovaného salámu. Přesto je již několik stovek kusů mezi zákazníky.

16. 1. 2015 18:39
Doba čtení: 1 minuta

Smutný příběh: Kuchař radící lidem nemá základní potravinářské znalosti

Nic proti nové skupině celebrit – totiž kuchařů z televizních pořadů, pakliže jde o skutečné a spotřebitele objektivně informující odborníky. To ale bohužel v řadě případů neplatí.

Doba čtení: 3 minuty

Výrobci poličanu šidí na mase, tvrdí testy

Téměř polovina testovaných salámů poličan nesplnila vyhlášku, a to v zásadním parametru: Nižší podíl čisté svalové bílkoviny znamená, že výrobci používají méně kvalitní maso, říká dTest.

Doba čtení: 2 minuty

Ohnivá bowle a další silvestrovské recepty bez nudy

GALERIE: Chipsy, chlebíčky s haldou majonézy a estráda v televizi. I takový může být Silvestr. Ale také nemusí. Stoly se mohou prohýbat pod veselými chlebíčky i pod ohnivou bowlí.

28. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Inspekce našla přímo ve výrobně salmonelu

Inspektoři nelenili, do terénu vyrazili a pokutami nešetřili. Přímo ve výrobním závodě našli salmonelu, na trzích uzeniny bez původu a v ilegálních skladech přes 5000 vajec.

Doba čtení: 2 minuty

Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy

Máte dva saláty, jeden se jmenuje „v majonéze“ a druhý „s jogurtem“. Co je základem toho jogurtového? Že by ryby? Jogurt? Kdepak, majonéza. Dokonce je jí tam víc než v tom s majonézou.

Doba čtení: 4 minuty

Více vody, nižší cena - osud salámu Vysočina. A nejen jeho

Všimli jste si? Kvalitnější verze tradičně vyráběných českých potravin se celkem nenápadně vytratily z pultů. Nebyl o ně zájem a výrobci buď opustili, nebo minimalizovali jejich výrobu.

Doba čtení: 5 minut

Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách

To na snímku vlevo je špekáček hodný svého jména podle tuzemské legislativy. To vpravo je „takyšpekáček“. Obsahuje sóju a barviva a špekáček se mu říkat nesmí. Pokud je ovšem český.

Doba čtení: 5 minut

Kvalitní uzeniny prostě nemohou být levné

Myslíte si, že šunka je vždycky lepší než salám? A že párky jsou pokaždé jen odřezky? Ani jedno nemusí platit. Jenže jak poznat kvalitu, když na pohled vypadají všechny uzeniny podobně?

Doba čtení: 5 minut

Uzeniny zvyšují riziko rakoviny: stačí dva plátky nebo jeden párek denně

Milovníci salámů a dalších uzenin by měli zbystřit: nová studie ukázala, že jejich konzumace zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky. Ta je přitom jednou z nejzákeřnějších nemocí.

17. 1. 2012 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Salámy Vysočina – pět z deseti nestojí za nic

Pokud máte rádi salámy, které se prodávají pod označením Vysočina, zbystřete. Kontrola ukázala, jak je to s jejich kvalitou.  Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala jakost trvanlivých masných výrobků, uváděných na trh pod názvem salám Vysočina. Kontrola se týkala jakosti salámů různých výrobců.

Doba čtení: 1 minuta