Hlavní navigace

rýže

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

K čínské kuchyni se váže řada mýtů, ale také mnoho fakt, která byla vědou potvrzena. Jedním z nich je přemíra soli ve většině pokrmů, které si v „číně“ objednáme, když chceme rychle zahnat hlad. Ale stačí pár drobných změn v objednávce a můžeme vše sami napravit.

16. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Nejchudší je bílá rýže

Množství pro tělo užitečných látek ovlivňuje spíše způsob zpracování než odrůda rýže. Parboiled si uchová vyšší obsah vitaminů a minerálů, skvělá je rýže celozrnná. Roli hraje i to, jak ji uvaříte.

26. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

6 druhů rýže: V čem se liší jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype?

Nemusíme domů kupovat stále stejný druh rýže. Na trhu jich je celá řada a každá se hodí k jinému pokrmu. Naučíme vás připravit rýži basmati i jasmínovou a poradíme, k čemu se hodí rýže černá a červená.

Doba čtení: 5 minut

Pořad A DOST! odhalil rýže s arsenem a pesticidy

Kupujete dražší rýži v bio kvalitě a pevně věříte v její lepší chuť či zdravotní benefity? Možná vás překvapí, že i taková rýže může obsahovat pesticidy a arsen.

26. 4. 2017 10:29
Doba čtení: 1 minuta

Jezte rýži, snížíte cholesterol

Rýže pomáhá snížit zvýšený cholesterol, ale také tlak a hodnoty cukru. Nejcennější je rýže natural. Léčivý je především rýžový škrob.

16. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ohřívaná rýže může způsobit otravu

Nikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.

Doba čtení: 6 minut

10 tipů, jak to mít hustý: Jíška není jediné zahušťovadlo

Zahušťovat pokrmy jíškou už není nezbytně nutné, na trhu je řada prověřených alternativ. Zkuzte kuzu, hrašku, pohankovou kaši nebo třeba zátřepku.

Doba čtení: 5 minut

Sushi není syrová ryba lapená v lepivé rýži

Sushi má mnoho podob i chutí, základ je však téměř vždy stejný. Nishiki, Nori a Sushi Su. Rozklíčujeme společně japonskou terminologii a naučíme se připravit sushi v domácích podmínkách.

Doba čtení: 3 minuty

Rýže - lehce stravitelné jídlo pro miliardy

Rýže poskytuje potravu skoro polovině světa. Obsahuje plno látek prospěšných lidskému organismu. Jejich obsah se ovšem liší v závislosti na druhu zpracování této obiloviny.

13. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Asijskou kuchyni v českém čínském bistru neochutnáte. Ani náhodou

Pokud na dovolenou vyrážíte dál než na chatu na Šumavě, pak vám přijdou vhod rady delegátky, která procestovala kus světa. Poví nám, jak se stoluje, jí a pije v Číně, Indii a Vietnamu.

8. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Sushi vzniklo z nouze

Tradiční japonské jídlo sushi je u nás dost populární. Někteří zkouší domácí přípravu, jiní vsadí na profesionály. Podle služby DameJidlo.cz se jedná o čtvrté nejoblíbenější jídlo.

Doba čtení: 3 minuty

Kdo to kdy slyšel? Bio z Číny?

Na mnoha biopotravinách najdete nálepku: Made in China. Je kvalita srovnatelná s tuzemskými potravinami? A proč se k nám vůbec slunečnicová semínka vozí z Číny, když máme vlastní?

Doba čtení: 6 minut

A kup nějakou rýži!

Možná rozlišujete rýži jen na rozvařenou a tu, co na talíři nedrží pohromadě. Ale je to škoda, protože nabídka je dost široká. Liší se chutí, barvou i výživovou hodnotou.

Doba čtení: 6 minut

Billa nemá rýži z Polska, Kaufland ji stahuje z prodeje

Řetězce reagují na zjištění obsahu olova v polské rýži. Maloobchodní řetězec Billa dnes potvrdil, že má v nabídce pouze rýži s původem z Řecka a Itálie. Reaguje tak na aktuální případ, kdy v rýži ve varných sáčcích, původem z Polska, kterou prodával Lidl, bylo zjištěno nadlimitní množství olova. K tématu: Rýže s olovem – nemáte ji doma?

23. 5. 2012 13:58
Doba čtení: 1 minuta

Rýže s olovem – nemáte ji doma?

Společnost Lidl stáhla dlouhozrnnou rýži ve varných sáčcích z Polska. Je v ní nadlimitní množství olova. Autor: Lidl Rýži již Lidl stáhl z prodeje Evropská směrnice stanoví přípustný výskyt olova v potravinách, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) u tohoto výrobku zjistila jeho nadlimitní množství.

22. 5. 2012 10:10
Doba čtení: 1 minuta