Hlavní navigace

ryby

Falšovaná treska obsahovala jen čtvrtinu masa, zbytek byla voda

Inspekce zjistila falšování mimořádného rozsahu u filetů Aljašské tresky. Namísto deklarovaného 65% podílu obsahovala ryba jen 25 % masa.

Redakce

21. 2. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

Inspekce našla v Aholdu falšované ryby

Tak jako loni, i letos inspektoři pokračují v kontrolách mražených ryb. Tentokrát v tržní síti objevili tilápii nilskou, která byla víc vodou než rybou.

Redakce

20. 2. 2017 15:01
Doba čtení: 1 minuta

Průzkum: na Štědrý den budeme mít kapra, lososa, ale i chobotnice

Dříve byl na Vánočním stole k vidění jen kapr – obalený v trojobalu nebo pěkně na modro. Dnes se běžně vedle salátu vyjímá losos, ale i kalamáry nebo slávky. Alespoň to tvrdí obchody, ve kterých jsme poptávali nejprodávanější ryby a mořské plody.

Kateřina Čepelíková

19. 12. 2016 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Ryby původem z Německa stahují kvůli botulotoxinu

Na český trh se dostaly sušené ryby, které by mohly obsahovat nebezpečný botulotoxin, varuje veterinární správa.

Redakce

25. 11. 2016 14:58
Doba čtení: 1 minuta

Jaké nemoci hrozí, když jíme špatně upravenou rybu

Konzumace ryb je všemi odborníky doporučována, ani my vás od ní nebudeme zrazovat. Dejte si ale pozor na to, aby ryba byla správně skladována a dostatečně tepelně upravena.

Kateřina Čepelíková

7. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejoblíbenější ryba v Česku? Ta v rybím salátu

V Asii snědí ročně přes dvacet jedna kilogramů ryb, to my v Česku sníme jen šest kilo na osobu a rok. Proč tomu tak je? A kterým podobám ryb nejvíc holdujeme?

Kateřina Čepelíková

12. 10. 2016 14:16
Doba čtení: 3 minuty

A pak kupte nějakou rybu. Treska z Makra opět plná vody

Má dnes vůbec smysl kupovat mražené ryby? V Makru se opět našla Aljašská treska, která měla masa výrazně méně, než výrobce uváděl na obale. Zbytek tvořila voda.

Redakce

7. 6. 2016 16:05
Doba čtení: 1 minuta

Mražené ryby z Makra byly falšované

Mražené ryby jsou už delší dobu v hledáčku jak potravinářů, tak veterinářů. Co našli tentokrát v Makru?

Redakce

19. 5. 2016 17:59
Doba čtení: 2 minuty

Černý pátek pro 43 000 sardinek: veterináři v nich našli kadmium

Uplynulý pátek třináctého Státní veterinární správa potvrdila v sardinkách společnosti ESSA zhruba dvojnásobné překročení maximálního limitu pro kadmium.

Redakce

17. 5. 2016 19:14
Doba čtení: 1 minuta

Veterináři: Hmotnost mražených ryb je nižší, než udává obal

Veterináři podrobili padesát dva vzorků mražených ryb laboratornímu vyšetření. U téměř čtvrtiny odebraných vzorků mražených ryb neodpovídá údaj o čisté hmotnosti uváděný na obale skutečnosti. Z pohledu obsahu masa byla nevyhovující téměř pětina vzorků.

Redakce

22. 1. 2016 9:37
Doba čtení: 2 minuty

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Statisíce lososů v minulosti brázdily české řeky a chytali je chudí, aby se nasytili. To kapr, ten byl v jiné lize, v té nejvyšší. Proto také patřil k nejdražším rybám.

Kateřina Čepelíková

22. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Začínají podzimní výlovy rybníků

Kdy a kde se konají výlovy rybníků v roce 2015 a co vás na nich čeká? Ochutnávky jídel, mnohem pestřejší nabídka ryb, a navíc levnější nákup než v běžném obchodě.

Petr Havel

16. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Rybí maso brzdí dopady jedovatého kadmia

Kadmium je kancerogenní látka. Do organismu se dostane například s vodou či rybím masem ze zamořeného prostředí. Paradoxně se ukazuje, že konzumace ryb může naopak také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu.

Redakce

27. 7. 2015 13:10
Doba čtení: 2 minuty

Experiment: Ve Vodňanech začíná chov dravých ryb

V zemi rybníků se dravým rybám nedaří. Požírají se navzájem. To je jen jeden z důvodů, proč Jižní Čechy vidí budoucnost v intenzivním chovu ryb v halách.

Redakce

20. 7. 2015 9:37
Doba čtení: 2 minuty

Mořský ďas: Nejošklivější ryba má delikátní maso

Třetí z ryb, které mají tu nejlepší chuť právě v létě, je mořský ďas. Je tak škaredý, že ho hned po vylovení stáhnou z kůže. Ale ta chuť!

Redakce

9. 7. 2015 10:39
Doba čtení: 3 minuty

Platýs má mít jasně viditelné tečky

Chcete ochutnat platýse v době, kdy je nejchutnější? Je to právě teď. Při nákupu v obchodě si všímejte klíčových indicií kvality.

Redakce

30. 6. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Letní ryby: Věk tuňáka zjistíme podle letokruhů

Nejlepší je čerstvá ryba – ale ještě lepší je čerstvá ryba ve správný čas. Mezi ryby, které mají ideální sezónu v létě, řadí šéfkuchaři tuňáka, platýse a mořského ďase.

Redakce

24. 6. 2015 9:47
Doba čtení: 3 minuty

Mořské i sladkovodní ryby obsahují stejný alergen

Skutečnost, že stejný nebo velmi podobný alergen obsahují úplně všechny ryby, bohužel znamená nekonečně pestré možnosti reakcí.

Petr Havel

17. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

7 tipů pro grilování ryb

Receptů na grilování ryb je bezpočet, ale pro úspěch jsou důležité základní zásady. Chutná ryba je nasolená těsně před tepelnou úpravou a nikdy se nepokládá přímo na gril.

Redakce

20. 5. 2015 12:31
Doba čtení: 4 minuty

Rybí výrobky jsou šizené, zjistila kontrola

Veterináři se zaměřili na ověření deklarovaného obsahu výrobků z ryb. Inspekce proběhla ve Středočeském kraji a výsledek zákazníky nepotěší.

Redakce

17. 7. 2014 11:13
Doba čtení: 2 minuty

Ve vodě přibývá pozůstatků látek z léků i tvrdých drog

Konzumace psychoaktivních látek podle odborníků jednoznačně vede k přítomnosti těchto sloučenin ve vodě. Současné koncentrace nejsou prý pro člověka nebezpečné. Zatím jimi zabíjíme jenom ryby.

Petr Havel

19. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Umíte si připravit bílé ryby? Recept je jednoduchý

Plotice, perlín, cejn, jelec, parma, bolen… Především při amatérském rybolovu je častou kořistí „bílá ryba“. Skupina kaprovitých zatížená image horší kvality rybího masa. Neprávem.

Petr Havel

18. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

České dravé ryby v obchodech chybí

Zpracovnu v Čakovicích opustí každý den sedm tun rybích produktů. Podíl tuzemské produkce je bohužel mizivý. Naši producenti nedokáží nabídnout potřebné množství především dravých ryb.

Petr Havel

16. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Budeme rybí tuk pěstovat na polích?

Jen izolovaného rybího tuku se ročně vyrobí asi milion tun. Zásoby mořských ryb se tenčí a poptávka po nich roste, i kvůli víře v prospěšnost omega-3. Vědci proto testují „rybí tuk“ z rostlin.

Pavel Houser

30. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

„Double frozen“ je nejhorší možný způsob zpracování ryb

Coby suchozemci bez moře tápeme ve značení mořských ryb a výrobků z nich. Nenaleťte na rybí chytáky: dvakrát mražené není dvakrát lepší a surimi je jen obdoba drůbežího separátu.

Petr Havel

15. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jerky, škvarky a další neznámé výrobky z našich ryb

Na rybí uzeniny a guláš nejsme zvyklí. A co teprve na kapří jerky místo chipsů. Výlovy rybníků jsou ideální příležitostí k poznávání nových jídel. A také k nákupu čerstvých ryb.

Petr Havel

18. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ryby z Fukušimy? Nechte to na na nás, říkají veterináři

Japonsko nemá po jaderné havárii situaci pod kontrolou a strach z následků panuje dál. Dokonce i u nás. Žijeme globálně, mořské ryby koupíme i v ČR. Mohou být i z rizikových oblastí?

Lenka Krbcová

17. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Naučte se grilovat jako mistři

Napichujete při grilování maso na vidličku, kupujete hotové marinády a opékáte zmraženou rybu? Z grilování byste propadli. Zkuste to jinak a správně s odbornými radami šéfkuchaře.

Kateřina Čepelíková

17. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 4 minuty

Polsko má desítky intenzivních chovů sladkovodních ryb, my dva

Ryba je zdravá, chutná… a drahá. To poslední už tak zcela neplatí. Na trhu jsou například cenově velmi dostupní pstruzi, bohužel – ze zahraničích „továren na ryby“.

Petr Havel

13. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nákup v iTesco: Spolehlivý, ale mnohdy na slepo

Zákulisí prodeje potravin online už jsme viděli, je na čase službu vyzkoušet na vlastní kůži. Byl náš nákup kompletní, čerstvý a dodaný v dohodnutý termín? Dozvíte se i z fotografií.

Kateřina Čepelíková

4. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut