Hlavní navigace

ryba

Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte

Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.

Petr Havel

11. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ryby z „rybích továren“ jsou kvalitnější než ty z přírody

Poptávku po rybách z farem omezují různé mýty. Například, že maso ryb z intenzivních chovů „pod střechou“ je méně kvalitní nebo že jsou ryby krmeny nepřirozeným způsobem. Pravdou je ale úplný opak, alespoň u nás.

Petr Havel

20. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejlevnější a nejdražší vánoční kapři v České republice. Kde je mají?

Každoročně slýcháme, jak se ceny kapra zase zvedají. Jak je to ve skutečnosti s vývojem cen ryb o Vánocích, o kolik se zdražují? A kde je letos mají nejlevnější? Mapovali jsme situaci v hypermarketech i rybářstvích.

Kateřina Čepelíková

20. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kapří hranolky a další tipy, jak připravit rybu jinak

Rybám moc nedáme, ale když, tak sázíme na lososa, pstruha a kapříka z českého rybníka. Ideálně obalené a osmažené, anebo v rybím salátu. Jenže rybu můžete připravit i jinak, a možná i snáze a chutněji.

Kateřina Čepelíková

16. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoční ryba bez smažení

Připravte si o Vánocích zdravější variantu vánočního kapra. Smažený kapr je totiž svým způsobem ze zdravotního hlediska téměř tou nejhorší volbou.

Petr Havel

11. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čerstvou rybu můžete bez obav skladovat čtyři dny

Praktickým informacím ohledně skladování, nutričních hodnot i výběru při nákupu je věnována nově vydaná publikace o kvalitě ryb.

Petr Havel

11. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Podvod jménem pstruh lososový

Pstruh lososový, chcete-li lososovitý, není žádným samostatným druhem pstruha a používání tohoto názvu je svým způsobem podvod. Co to je tedy za rybu?

Petr Havel

13. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Iceland nabízel šizené rybí prsty

Britská prodejna specializující se na mražené zboží má problémy se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Iceland totiž nabízel rybí prsty, které neobsahovaly tolik masa, kolik na obale slibovaly. Inspekce už chystá pokutu.

Redakce

15. 5. 2017 12:30
Doba čtení: 2 minuty

Kam s uzeným lososem? Na jednohubky i do hráškové polévky

Uzený losos není zrovna láce, ale v těchto svátečních dnech mizí z prodejních pultů, jako by byl gratis. Využití najde zejména ve studené kuchyni, ale i v té teplé. Jak se taková lahůdka vyrábí a v jakých konkrétních receptech ho můžeme použít?

Kateřina Čepelíková

29. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Chcete rybí polévku bez kostí? Jak na to

Plná masa a kořenové zeleniny s vůní muškátového květu. Ve většině rodin se tradičně servíruje jako první chod štědrovečerního menu právě rybí polévka. Sbíhají se vám sliny? Pojďme si ji společně uvařit.

Helena Singerová

22. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat čerstvého kapra

Výběr kapra podle velikosti nebo toho, jak moc se líbí vašemu dítku, nejsou zrovna kritéria, na která byste se měli zaměřit. Důležité jsou oči, žábry i barva.

Kateřina Čepelíková

21. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

Kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. Vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak. Ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku.

Redakce

20. 12. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Na čem smažit kapra? Na másle ne, na sádle ano

Kapr je u většiny českých domácností neodmyslitelnou součástí štědrovečerního stolu. Už víte, na čem ho budete letos smažit, nebo jste nad tím nikdy ani nepřemýšleli?

Veronika Řeháková

20. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak snadno vykostit kapra a udělat z něj hranolky

Kapr nemusí být jen na modro, do podkovy nebo v trojobalu, letos na to můžete jít jinak a pochutnají si i děti. Zkuste sushi, kapří hranolky, karbanátky, rybí salát nebo vývar, který vás postaví na nohy.

Kateřina Čepelíková

13. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

5 důvodů, proč jet na výlov rybníka

Výlov rybníka je zážitek, navíc tu koupíte čerstvé ryby, a to za výhodné ceny. Na některých místech taky ochutnáte ryby tak, jak jste je ještě nikdy v životě neochutnali.

Petr Havel

23. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co s ulovenou rybou? Zabít, vykrvit, vykuchat a sníst

Pokud nejste rybáři z kategorie „chyť a pusť“, držte se výše uvedeného postupu. A také grilujte krátce a nezapomeňte na citron. Sníží pach rybiny a paralyzuje účinky rizikových látek obsažených v kouři.

Petr Havel

12. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Rybí tatarák – připravte si ho z lososa nebo i z kapra

Tatarák z ryby je lehčí a zdravější varianta oblíbené pochoutky. Známý je tatarák z lososa, ale připravit ho můžete i z jiné ryby, dokonce z českého kapra. Máme pro vás recept.

Redakce

11. 8. 2016 11:00
Doba čtení: 1 minuta

Tuňák obsahoval histamin. Tři sta kilogramů filet přijde nazmar

Státní veterinární správa odhalila tuňáka ze Španělska, který obsahoval zvýšené množství histaminu. Ten vám může pěkně zavařit.

Redakce

27. 5. 2016 16:27
Doba čtení: 1 minuta

Falšovaný pangas: Kam zmizela půlka ryby?

V další šarži mražených ryb chybí plná polovina obsahu masa. Jde již o několikátý případ v řadě.

Redakce

24. 5. 2016 16:01
Doba čtení: 1 minuta

Treska z Tesca je plná vody, i když na obale tvrdí opak

Tragikomickým nálezem se dnes pochlubila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V Tescu našla mraženou tresku s nápisem „Mnoho ryb, málo vody“, která obsahovala 26,3 % nedeklarované vody.

Redakce

5. 5. 2016 13:00
Doba čtení: 1 minuta

Ahold prodával falšovaného pangase. Bylo v něm 50 % vody

Mražené ryby jsou velmi často falšovány. Z pohledu obsahu masa byla loni nevyhovující téměř pětina vzorků, říkají veterináři. A potravináři? Ti ulovili další falšované kousky. Snad je doma nemáte.

Kateřina Čepelíková

18. 3. 2016 17:58
Doba čtení: 1 minuta

V mečounovi z Makra byla rtuť

Státní veterinární správa stáhla z trhu 300 kg mraženého mečouna kvůli obsahu rtuti. Velká část zásilky již byla prodána zákazníkům.

Redakce

26. 2. 2016 15:16
Doba čtení: 1 minuta

Fish and chips: „nejlepší“ recept má kdekdo

Fish and chips je pojem. Není to jen obyčejné jídlo. Svůj recept na ty „nejlepší“ má celá řada kuchařů od Jamieho Olivera až po Ditu Pecháčkovou. Univerzální perfektní recept prý ale neexistuje.

Blanka Chocová

15. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kapr má jediné místo bez kostí

Smrdí vám ryba? Svlékněte ji z kůže. Vadí vám kosti? Víme o jediném místě na kaprovi, kde kosti nejsou.

Kateřina Čepelíková

17. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav

Správná a chutná rybí polévka má být uvařena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. Použití žaber je na pováženou.

Petr Havel

16. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Prvním povoleným GMO živočichem k jídlu je losos

Američané schválili GMO lososa coby pro člověka neškodnou potravinu. Namísto obvyklých tří let roste jen rok a půl. Označování těchto lososů jako GMO je pouze dobrovolné.

Petr Havel

11. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co všechno musí prodejce kaprů splňovat

Kapry nemůže prodávat a usmrcovat každý, kdo si vzpomene. Kontrolovat to bude i letos Státní veterinární správa.

Redakce

8. 12. 2015 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak to chodí v rybích továrnách ve Vietnamu

Už jste někdy viděli rybí továrny ve Vietnamu, kde se zpracovávají ryby a další mořské plody? Nabízíme zajímavý pohled za zdi vietnamských továren.

Redakce

30. 9. 2015 11:00

Rybí maso brzdí dopady jedovatého kadmia

Kadmium je kancerogenní látka. Do organismu se dostane například s vodou či rybím masem ze zamořeného prostředí. Paradoxně se ukazuje, že konzumace ryb může naopak také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu.

Redakce

27. 7. 2015 13:10
Doba čtení: 2 minuty

Poznáte zčerstvělou rybu od čerstvé?

Při koupi mořských ryb se často setkáváme s názvy, které mohou být dost zavádějící, viz. zčerstvělá ryba. S tou čerstvou nemá nic společného.

Redakce

21. 7. 2015 13:39
Doba čtení: 3 minuty