Hlavní navigace

restaurace

Učili Čechy jíst kvalitní hovězí a zajímat se o původ masa

Když se před třiadvaceti lety otevřela v Praze na Vinohradech restaurace Bílá kráva, byl to vpravdě pionýrský počin. Do té doby si totiž nemohli nikde jinde návštěvníci gastronomických zařízení vychutnat kvalitní a vyzrálé maso z masných plemen skotu, v tomto případě plemena charolais. A této surovině je podnik věrný dodnes.

Petr Havel

Dnes 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Majitel restaurace Etnosvět: Vegetariánem jsem chtěl být půl roku, jsem jím dodnes

S jídlem neměl vůbec nic společného, jen náhoda ho přivedla k založení a vedení vegetariánské restaurace, která po necelých třech letech stojí mezi těmi nejvyhlášenějšími v Praze. Proč Andrej Zaitsev založil Etnosvět a jak to tam chodí?

Kateřina Čepelíková

28. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pěstovat ředkvičku kvůli ředkvičce považuji za blbost, říká michelinský bylinkář

Vít Janouš je samouk, který kašle na chemii a proti škůdcům bojuje přírodou. Před sedmi lety si pronajal skleníky, ve kterých dle svých slov pěstuje jedlou bižuterii. Plody, lístky i květy pak dodává do těch nejlepších restaurací.

Kateřina Čepelíková

22. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Markéta Libánská: Místo šéfkuchaře jsem si přirozeně vydobyla

Sice chtěla pracovat v managementu českých aerolinek, ale nakonec se začala věnovat gastronomii. Během pěti let se z řadové kuchařky vypracovala na šéfkuchařku a následně na šéfku nového podniku Ambiente.

Kateřina Čepelíková

19. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Restaurace Amunì: Máme pizzu, kterou jinde neseženete. Slow food pizzu

V Amunì připravují pizzu, která má s tou běžnou máloco společného. Těsto je ze speciální mouky, minerální vody, olivového oleje a přírodního kvásku, obloha se skládá z prvotřídních surovin. Přesně jak praví filosofie slow food, která k nám do Česka pomalu začíná pronikat.

Kateřina Čepelíková

5. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Navrch huj, vespod – to jste ještě neviděli

Příšerný hygienický stav v Hostinci Knínice aneb myšička v hrnečku a plíseň v lednici – tak komentují i otrlí inspektoři kontrolu restaurace na Vysočině.

Redakce

18. 1. 2018 12:56
Doba čtení: 1 minuta

Zákulisí restaurací: tyhle radši zavřít, než otráví zákazníky

Bez jedné sto třicet. Tolik provozoven již mělo letos tak vážné problémy s bezpečností a hygienou, že je inspektoři museli uzavřít.

Redakce

21. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Slaný raut na svatbě: Obejdete se i bez chlebíčků

Svatební raut je jednou z nejdražších položek na svatebním účtu. Co host, to pět set, ale i tři tisíce korun. Co všechno vám na stole nesmí chybět a nač si dát při objednávání pozor?

Kateřina Čepelíková

23. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Podniky s vtipnými názvy: Lehká hlava Jakoby V melounovém cukru

Vtipný, úderný, jednoduchý, svižný, retro, výstřední – alespoň jedno z těchto kritérií by měl splnit název restaurace, kterou si hodláte otevřít. Správný název je základ.

Redakce

10. 5. 2017 10:00
Doba čtení: 3 minuty

V Anglii frčí mikrohospody

Zatímco v Česku rostou mikropivovary, Anglií už otřásá jiný trend. Angličané si v posledních letech oblíbili mikrohospody. Kromě toho, že se v nich točí piva z mikropivovarů, jsou to skutečně také prostorově velmi titěrné hospůdky.

Jana Zlámalová

24. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

V restauracích se neuklízí, ukazují výsledky kontrol

Potravinářští inspektoři vloni zkontrolovali tisíce provozoven společného stravování, ale s výsledkem spokojeni nejsou. Třetina provozovatelů nadále nepřijatelně chybuje, nedodržují hygienické předpisy a šidí uváděním jiných než použitých surovin.

Redakce

6. 1. 2017 14:37
Doba čtení: 2 minuty

10 míst, kde bude kouření zakázáno

Protikuřácký zákon určuje místa, kde se do budoucna nesmí kouřit, a jejich výjimky. Kde všude by mělo být kouření zakázáno?

Redakce

12. 12. 2016 17:11
Doba čtení: 2 minuty

Třetina kontrolovaných restaurací zákazníkům o pokrmech lhala

Potravinářská inspekce se tentokrát zaměřila na uvádění informací v restauracích a rychlých občerstveních. Řada z nich informovala spotřebitele o složení pokrmů nepravdivě.

Redakce

11. 5. 2016 17:00
Doba čtení: 2 minuty

Výjimečné menu pod „taktovkou“ šéfkuchaře Jana Punčocháře

Vyhlášený český šéfkuchař Jan Punčochář vařil v Mariánských Lázních. Jak vypadá takové degustační menu? Podívejte se.

Redakce

4. 4. 2016 11:33
Doba čtení: 1 minuta

Veterináři o kontrolách restaurací: Chceme nedostatky řešit hned

Loňský rok přinesl Státní veterinární správě rozšíření působnosti. Nově tak kontroluje zacházení se surovinami živočišného původu zejména v restauracích. S novelou zákona o potravinách se ale jejich kompetence dále rozšíří.

Kateřina Čepelíková

24. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Okamžitě zavřít! Smutný pohled do zákulisí restaurací

Situace je neutěšená, konstatuje inspekce. Loni na místě uzavřela pro špatné podmínky 144 provozoven společného stravování. Kontroly pokračují i letos a není to o nic lepší.

Redakce

1. 3. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Špína, plíseň a škůdci: Každá třetí restaurace neprošla

Potravinářská inspekce od ledna loňského roku kontroluje i restaurace a další provozovny společného stravování. A není spokojená. Podívejte se proč.

Redakce

18. 2. 2016 13:29
Doba čtení: 2 minuty

Pane vrchní, vy nemáte wifinu?!

„Vypněte wi-fi,“ doporučuje ostatním restauratérům majitelka kavárny Prádelna. Wi-fi je v kavárnách a restauracích k zlosti i k užitku. Na jedné straně dobrý marketingový nástroj znamená i to, že si tu host za cenu jednoho kafe zřídí kancelář na pět hodin.

Kateřina Čepelíková

18. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nechci na bezlepkové dietě vydělávat, říká restauratér

Asi jako jediná restaurace má dva druhy jídelních lístků: běžný a bez lepku. Obě varianty navíc stojí stejně. „Na bezlepkových jídlech mám menší marži, ale já nechci být ten, co nabízí jídlo bez lepku a drhne na tom peníze,“ říká Jakub Krischke. Proč to tedy dělá?

Kateřina Čepelíková

14. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kolik stojí vánoční menu v restauraci? I dva a půl tisíce

Rádi byste ochutnali vánoční menu v restauracích? Předkládáme nabídku deseti podniků, a to i s cenovými nabídkami.

Redakce

18. 12. 2015 16:34
Doba čtení: 4 minuty

Takhle to vypadá na místech, kam v restauracích nevidíme

Špína, myši, katastrofální hygienické podmínky – je to stále stejná písnička, za kterou si provozovatelé restaurací vysloužili uzavření svých provozoven.

Redakce

8. 12. 2015 9:31

Nají se bezlepkář v běžné restauraci? Záleží na kuchaři

Jíst v restauraci bezlepkově je velký problém. Tak tahle věta platí spíš na malém městě, nebo tam, kde kuchař neví, že lepek je v krutonech a často i kečupu. Kde se tedy najíte bez lepku dosyta?

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Restaurace Uhelna: Vaříme bezlepkově, ale nepoznáte to

Bezlepkové stravování je pro jedny módní trend, pro druhé „zas nějaký výmysl“, ale pro někoho nezbytnost. Nají se všichni u jednoho stolu, aniž by někdo prskal nebo lamentoval nad cenou? V Uhelně ano.

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Průměrný oběd v ČR stojí 99 Kč

Nejdražší obědová menu jsou nepřekvapivě a stabilně v Praze a stojí v průměru sto deset korun, nejlevnější obědy se dají v České republice pořídit za šedesát korun.

Redakce

26. 11. 2015 12:24
Doba čtení: 1 minuta

Nová restaurace vaří zcela bez lepku

Restaurace Uhelna v Praze vychází vstříc celiakům a dalším lidem, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Jídlo bez lepku je tu automatické.

Redakce

30. 10. 2015 11:05
Doba čtení: 1 minuta

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací

Regulace, nařízení, nesmyslná pravidla a zákazy ještě více ztěžují naše podnikání, nelíbí se hospodským. Přišli proto s iniciativou Zachraň svou hospodu, s níž to chtějí změnit.

Redakce

10. 8. 2015 9:35
Doba čtení: 2 minuty

Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Nové a nové zákazy a povinnosti. Současná vládní garnitura v míře větší, než tomu bylo doposud, zatěžuje živnostníky a menší podnikatele. Nejvíc dopadnou zřejmě na majitele a provozovatele restaurací.

Petr Havel

10. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zdeněk Pohlreich: Chováme se jak ožralí milionáři

Zákaz kouření v restauracích mu nevadí, zato vnucování kohoutkové vody, značení všemožných diet a alergenů i kontroly bez účinných sankcí ho vytáčejí. Co říká Zdeněk Pohlreich na vměšování státu do podnikání v gastronomii a Babišovu EET?

Lenka Krbcová

4. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 13 minut

Restaurace, kde byste nikdy nechtěli jíst

Podívejte se, které restaurace již letos musela potravinářská inspekce uzavřít – a proč. Většina podniků byla po důkladném úklidu opět zprovozněna.

Redakce

28. 5. 2015 8:00

Pražské restaurace musely vyhodit 280 kg nevyhovujícího masa

Jen za duben a jen v Praze neprošlo kontrolou veterinářů téměř tři sta kilogramů masa. Zázemí restaurací má velmi rozdílnou úroveň, konstatuje SVS.

Redakce

7. 5. 2015 15:43
Doba čtení: 1 minuta