Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
recept
recept
151
–
180
/
361
První strana
Předchozí strana
3
4
5
6
7
8
9
Následující strana
Poslední strana
Podběl lékařský: sbírají se jen zčásti rozvinuté květy
Jaké byliny můžeme na jaře sbírat volně v přírodě? Již několik let je stálou „mediální hvězdou“ česnek medvědí, přitom u nás roste celá řada neprávem opomíjených rostlin s příznivými účinky na lidský organismus. Jednou z nich je podběl lékařský, který má dokonce tuto vlastnost vtělenu přímo do svého názvu. A právem.
Petr Havel
8. 3. 2019
Miso pasta – čím je tmavší, tím má výraznější chuť
Tradiční miso pasta je základní ingrediencí pro výtečnou japonskou polévku Misoshiru, která je běžnou součástí asijského snídaňového menu.
Lenka Formánková
2. 2. 2019
Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše
Teplá sladká kaše hned po ránu nastartuje metabolismus a zároveň zahřeje. Což se nyní, kdy teploty klesají pod bod mrazu, obzvlášť cení.
Helena Singerová
28. 1. 2019
Návykový zázvorový čaj: nepijte ho pravidelně
Zázvor patří mezi návykové rostliny a zázvorový čaj je přírodní léčivo. Neměli bychom ho proto pít pravidelně, jen tak „na chuť“. Častým omylem je také jeho dochucování, citron do zázvorového čaje nepatří. A je rozdíl, zda do čaje použijete zázvor strouhaný, či krájený.
Monika Poledníková
15. 1. 2019
Počet nových komentářů
3
Bramborová kaše: nemixovat, ušťouchat, napařit
Jak připravit výbornou bramborou kaši a nepřipravit se přitom vařením o vitamíny? Stačí znát pár jednoduchých zásad. Vyzkoušejte náš recept na babiččinu bramborovou kaši s mlékem nebo smetanou a s cibulkou.
Petr Havel
9. 1. 2019
Počet nových komentářů
4
Exkluzivní domácí bylinkové octy a oleje
V obchodech stojí docela dost peněz. Přitom na jejich domácí výrobě není vůbec nic složitého. Ostatně, podle našich receptů to můžete sami vyzkoušet a posoudit. Připravte si vlastní ochucovadla podle svých chuťových buněk.
Monika Poledníková
3. 1. 2019
Štědrý večer bez masa – pro vegany i ty, kterým maso nechutná
Vegan, vegetarián či člověk, který prostě nemusí maso či rybu – a to ani na Vánoce. Ti všichni ocení recepty na netradiční štedrovečerní menu bez masa a dalších živočišných produktů.
Monika Poledníková
18. 12. 2018
Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky
Recept
O sladkost vánočních perníčků se postarají rozinky a med. A o chuť a vůni domácí perníkové koření. Na linecké můžete místo klasické mouky použít tmavou chlebovou, která je vhodnější než znovuobjevená špaldová mouka.
Zuzana Čítková
15. 12. 2018
Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs
Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.
Monika Poledníková
10. 12. 2018
Znáte ukrajinské vánoční jídlo? Je to kuťa
Ukrajinců žijí v České republice desetitisíce, o jejich zvycích ale příliš nevíme. Pokrm kuťa, který nesmí chybět na ukrajinském štědrovečerním stole, snadno připravíte podle tradičního receptu i z u nás dostupných surovin. Pochutnat si na něm můžeme nejen o Vánocích.
Petr Havel
7. 12. 2018
Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království
Když člověk nestíhá a zároveň se nechce ochudit o vůni a chuť cukroví, může vsadit na to kupované. To, v němž je skutečně máslo, kde se nešetřilo ořechy ani dobrou čokoládou. Jeden takový podnik jsme objevili a olizovali jsme se až za ušima.
Kateřina Čepelíková
4. 12. 2018
Originální staročeské pečivo – řepánky
Řepánky vznikly kdysi ze spojení konce cukrovarských kampaní a blížícího se období Vánoc. Dnes je toto v minulosti tradiční pečivo už téměř zapomenuté. Vyzkoušejte náš recept a budete překvapeni. Řepánky jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené.
Petr Havel
23. 11. 2018
Počet nových komentářů
2
Obří palačinky s bohatou náplní, to jsou bliny
Pravá ruská palačinka nechutná přesně jako ta česká. Může za to odlišné složení těsta, ale i mnohem bohatší náplň. Poznejte bliny.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2018
Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“
Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?
Lenka Krbcová
31. 10. 2018
Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů
Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.
Petr Havel
31. 10. 2018
Počet nových komentářů
1
Tsampa: tradiční tibetský pokrm coby skvělá svačina
Vydatná a zdravá, taková může být vaše snídaně nebo svačina. Příprava pokrmů z tsampy, tradiční tibetské suroviny, není složitá ani časově náročná. Přinášíme vám několik jednoduchých receptů.
Helena Singerová
30. 10. 2018
Dýňová polévka se smetanou: v jednoduchosti je síla
Hokkaido i další druhy dýně dobývají český trh, a není divu. Snadné pěstování a univerzální využití dělají z dýně ideální surovinu do kuchyně. Při správném skladování navíc vydrží až do jara.
Petr Havel
26. 10. 2018
Zelenina a luštěniny dětem chutnají, když víte, jak je připravit
Nasytit děti zeleninou nebo luštěninami bývá úkol nesnadný. Můžete je v jídle zakamuflovat, anebo jednoduše přiznat. V jídlech, která dětem budou chutnat, protože jsou prostě skvělá.
Kateřina Čepelíková
25. 10. 2018
Tradiční kynuté lívance jsou nadýchané, lívance bez kynutí šetří čas
Recepty na lívance z nekynutého těsta jsou dnes velmi populární. Oproti kynuté klasice tkví hlavní rozdíl v nahrazení kvásku kypřicím práškem. Nabízí se ale i řada receptů na originální lívance, které mají s těmi tradičními společné snad již jen vajíčko.
Petr Havel
24. 10. 2018
Počet nových komentářů
4
Jak vaří kapra mistr Evropy? S knedlíkem
Právě teď je možnost koupit čerstvé ryby přímo na hrázi rybníků na některém z mnoha výlovů. Co pak s nimi? Máme pro vás recepty trojnásobného mistra Evropy v přípravě menu z kapra.
Petr Havel
18. 10. 2018
Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař
Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2018
Počet nových komentářů
2
Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek
Test
Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.
Petr Havel
14. 9. 2018
Valašské frgály: nepovedené koláče, které chutnají božsky
Valašský frgál se oficiálně může prodávat jen na Valašsku, ale to neznamená, že si ho pro vlastní spotřebu nemůžete vyrobit i doma. Máme originální recept i řadu rad od pekařky, která valašské frgály peče denně už deset let.
Kateřina Čepelíková
9. 8. 2018
Počet nových komentářů
3
Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko
Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.
Petr Havel
31. 7. 2018
Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak
Rozhovor
Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.
Redakce
28. 7. 2018
Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly
Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.
Jana Kuklová
23. 7. 2018
Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí
Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.
Petr Havel
22. 6. 2018
Počet nových komentářů
3
Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy
Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.
Pavel Houser
18. 6. 2018
Co všechno patří do guláše
Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?
Kateřina Čepelíková
11. 6. 2018
Počet nových komentářů
3
Tempeh – javánské maso
Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.
Lenka Formánková
10. 6. 2018
151
–
180
/
361
První strana
Předchozí strana
3
4
5
6
7
8
9
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Zácpa
Šedý zákal (katarakta)
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Astma
Revmatoidní artritida
Bolest na hrudi
Bradavice
Artróza
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Shoďte dvě kila za měsíc, radí trenér. Jinak místo tuku ztratíte svaly
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji