Hlavní navigace

polotovary

Ne mleté, ale mělněné maso. Víme, proč se něco takového vůbec vyrábí

Na první pohled vypadají podobně, ale jinak se jmenují – tedy výrobky s názvem mleté maso a mělněné maso. Proč je ale jiný název používán a jaké rozdíly vlastně představuje?

Doba čtení: 3 minuty

Žijeme „zdravě“. Jíme přece biopolotovary

Navzdory proklamovanému zdravému životnímu stylu roste zájem o různé bio, vegetariánské či veganské polotovary. Ani restaurace se svých oblíbených konveniencí nevzdávají.

Doba čtení: 4 minuty

Nejlepší polévky jsou ty domácí, uznávají manažeři Maggi

Přestože ve velkém prodávají dehydratované polévky, za tu nej považují pravou domácí. V Maggi nechtějí nahrazovat domácí vaření, jen nabízejí alternativu. Co v té alternativě je a kde se vyrábí?

Doba čtení: 7 minut

Problémy české gastronomie? Nezájem učňů a experimentátoři

Nakupujeme kvalitní potraviny na farmářských trzích a snažíme se jíst více zeleniny. Jenže pak se dočteme, že se u nás kuchařští učni učí vařit instantně a národ uctívá Hrušku…

Doba čtení: 3 minuty

Fenomén slev nás trápí, ale ubráníme se, říká šéf Vitany

Začátkem roku se Českem prohnaly zprávy o prodeji společnosti Vitana. Z něj nakonec sešlo a Vitana se začala více snažit, aby porozuměla českému spotřebiteli, který rád vaří sám.

Doba čtení: 4 minuty

Byl to podfuk na zákazníky, nebo ne? Knorr nelituje

Chtěl Knorr spolknout Vitanu? Která je neoblíbenější instantní polévka v Česku? Byl projekt na podporu polévek z pytlíku bouda na zákazníky? Odpovídá manažer značky Knorr.

Doba čtení: 6 minut

Co babičky vyráběly a my kupujeme v supermarketu

Jsme tak zhýčkaní. V obchodu si koupíme krabičku, vložíme ji do mikrovlnky. Cink. A večeře je na stole. Představuju si, co by na to řekla moje babička.

Doba čtení: 4 minuty

Jak Češi zabili Vitanu

Češi že jsou národem instantních polévek a dochucovadel? Velká mýlka. To by nebyla Vitana pro nízké zisky na prodej.

Doba čtení: 1 minuta

Polovina českých domácností vaří z polotovarů

Z nedávného průzkumu vyplynulo, že si Češi doma vaří až 5× týdně. Méně příznivou zprávou však zůstává fakt, že většina těchto pokrmů je tvořena polotovary. Co přinesl průzkum dále?

Doba čtení: 1 minuta

Test bramborových knedlíků: domácí recept to natřel útočné zbrani

Vyplatí se koupit hotový knedlík nebo domácí ničím nenahradíte? Jak se to vezme. Nejbramborovější je domácí, zbytečně nejžlutější knedlík z prášku a hotovka není vždycky k zahození.

Doba čtení: 4 minuty

Test instantních polévek: místo brambor mouka, místo rajčat cukr

Instatní polévky nemají být náhradou hlavního jídla. Ale jsou situace, kdy se hodí. Porovnali jsme dvě bramboračky a dvě rajské polévky. Je mezi nimi pořádný rozdíl.

Doba čtení: 4 minuty

10 % mletého není maso. Náhražky navíc vyjdou dráž

Balené mleté je vždycky polotovar, někdy dobrý, jindy horší. Někdy příšerný. Porovnali jsme 14 kilo mletého z různých supermarketů. Nejmíň masa má Ahold a nejlevnější je jen zdánlivě.

Doba čtení: 5 minut

Jan Katina: Balené mleté je většinou polotovar

ROZHOVOR – Rozdíl mezi mletým masem a polotovarem je pro spotřebitele nepochopitelný. Stejně jako přídavky vody a řady dalších látek. O kvalitě mletého s šéfem svazu zpracovatelů masa.

Doba čtení: 14 minut

Co se válí na pražském sídlišti? Parádní knedlíky

Koupit knedlík, rovná se většinou koupi divné hmoty, která se v omáčce pěkně rozmočí. Knedlíky však mohou i být poctivé. Přesvědčili jsme se o tom při návštěvě pražské knedlíkárny.

Doba čtení: 4 minuty

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Nesmyslně rozsáhlá nabídka jídel není obvykle signálem dobré restaurace. Tady se asi hraje na „pytlíky“. Čeho si ještě všímat? Příloh, cen a záchoda.

Doba čtení: 4 minuty

Chytrá a ještě chytřejší vejce

Heslo „kuře 100× jinak“ možná v budoucnosti nahradí jiný pojem – vejce 100× jinak. Do maloobchodů totiž v minulých dnech vstoupila vařená loupaná vejce a tekuté vaječné směsi.

Doba čtení: 3 minuty

Sůl je příčinou „imunitní pomatenosti“. Skrývá se hlavně ve fastfoodu

Celých 77 % soli se do organismu dostává prostřednictvím hotových jídel rychlého občerstvení a sterilizovaných potravin. Sůl v mozku aktivuje centra libosti a je tak jistým druhem drogy.

Doba čtení: 4 minuty

Uvařit instantní polévku jako na obrázku by nesvedl ani Babica

GALERIE – Uvařili jsme 21 druhů instantních polévek a porovnávali je s obrázky na obale. Polévka z pytlíku to je vlastně vždycky zajíc v pytli. Podívejte se, kdy fotky na sáčcích lžou.

Doba čtení: 2 minuty

Fenomén českých polévek

Málokterá země má tak velký výběr polévek jako ČR. Navíc naše polévky jsou zvláštní – ingredience v nich nejsou rozmixovány, ale „vcelku“. To mimo jiné způsobuje nižší ztrátu vitamínů.

Doba čtení: 4 minuty

Jídlo pro nejmenší děti - dobrý byznys

Hotová jídla pro mrňata jsou možná pohodlná na přípravu, ale mají řadu ale. Jejich cena je nepřiměřená, stejně jako některé přísady. První pro naši peněženku, druhé pro dětské tělo.

Doba čtení: 5 minut

Kupujete výrobky se značkou obchodních řetězců?

Supermarkety lákají zákazníky mimo jiné na své vlastní značky. Proč ne, musíte však vědět, co se za tím skrývá. Tzv. privátky, privátní značky, totiž mohou znamenat ledacos.

Doba čtení: 5 minut

Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi

Polotovary jsou pohodlné, ale pro zdraví nic moc. Zvlášť když je konzumujete pravidelně. Nemusí to být jen doma – směsi plné polyfosfátů, solí či aromat používají i jídelny či nemocnice.

25. 1. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Polotovary a konvenience, největší (ne)přítel člověka?

„Profesionály“, kteří nám ukvrdlají polívku a brkaši z pytlíku, bychom nejraději taky semleli na jemno a vyhodili po vzoru „šéfa“ do smetí. Co všechno patří mezi „pohodlné potraviny“?

Doba čtení: 4 minuty

Zkusili jste se obejít bez polotovarů?

Není nic snazšího než vyklopit plechovku fazolí na pánev a zalít kečupem. Nebo ve vařící vodě utopit nudle z čínské polévky. To všechno jsou polotovary. Přežili bychom bez nich?

Doba čtení: 6 minut