Hlavní navigace

polévka

Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte

Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.

Petr Havel

11. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Polévkárny nabízejí oběd pod padesát korun. Stojí to za to?

Už pár let v Česku vznikají polévkárny. Podniky, kde se velmi rychle najíte za pár desetikorun. Jak to v nich chodí, jak jídlo chutná a co všechno kromě polévek najdete v nabídce? Vyzkoušeli jsme.

Kateřina Čepelíková

10. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Miso polévka je tradiční japonský pokrm, který získává stále větší popularitu i u nás. Z čeho se vlastně vaří, co obsahuje a jak ji připravit, aby byla prospěšná našemu zdraví?

Daniel Mareš

30. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

První polévka na světě, která léčí mrtvici

Od 26. února do 2. března na Andělu proběhne gastronomická benefice Polívková smršť. Již posedmé bude prostor před obchodním centrem Nový Smíchov patřit předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci.

Redakce

23. 2. 2018 13:04
Doba čtení: 2 minuty

Studené polévky: Na gazpacho potřebujete pár surovin a lednici

Španělské studené polévky jsou jednoduché na přípravu a náročné na kvalitní suroviny. Vyzkoušejte gazpacho či salmorejo.

Petr Havel

9. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Existuje řada speciálních receptů na tzv. zahřívací zimní polévky. Obsahují specifické suroviny a ingredience. Které to jsou a proč nás zahřejí více než jiné?

Kateřina Košutová

22. 2. 2017 0:00
Doba čtení: 8 minut

Nejlepší polévky jsou ty domácí, uznávají manažeři Maggi

Přestože ve velkém prodávají dehydratované polévky, za tu nej považují pravou domácí. V Maggi nechtějí nahrazovat domácí vaření, jen nabízejí alternativu. Co v té alternativě je a kde se vyrábí?

Kateřina Čepelíková

15. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Základem slepičí polévky bývaly pařáty

Slepičí polévka – to je klasika. V tradiční verzi na ni narazíte už jen stěží. Jak se vaří dnes?

Petr Havel

20. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kulajda – polévka pro ty, kteří nemilují koprovou omáčku

Málokterá bylinka rozděluje lidstvo tak zásadně na ty, kteří ji zbožňují a kteří ji nenávidí, jako kopr.

Petr Havel

22. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Rajskou polévku by měli jíst hlavně starší pánové

Rajská polévka se v našich krajích téměř nekonzumuje. Víte proč? A proč by měla?

Petr Havel

13. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Gulášová polévka s párkem? Ne, prosím!

Levnější variantou gulášové polévky je využití různých uzenin, obvykle párků. Nedělejte to. Na přípravu skutečně dobré a poctivé gulášovky potřebujete přední hovězí maso.

Petr Havel

21. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Květáková polévka je dietní a brání před revmatismem

Stačí vám jen šest surovin a půl hodina času k tomu, abyste si doma připravili polévku plnou vitamínu B5, která je navíc prostá zbytečných kalorií. Květák se chlubí i dalšími benefity.

Petr Havel

10. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přípravu dršťkové polévky urychlí předvařené dršťky

Dršťková polévka je česká klasika s typickým využitím vnitřností poražených zvířat. Dršťky ale představují také jistou komplikaci při vaření, jejich příprava je dost dlouhá. Dnes lze běžně koupit již vyprané a předvařené dršťky, takže příprava zase tolik času nezabere.

Petr Havel

3. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Čočka má mnohé výhody, a nemusí dokonce ani nadýmat, když víte, jak na to. Každá z barevných variant čočky se hodí trochu na něco jiného, ale tradiční českou polévku si připravíme z hnědé čočky.

Petr Havel

24. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 tajných výhod špenátu a špenátová polévka navíc

Špenát má řadu pozitivních vlastností, o kterých se příliš neví. Je dobrý pro oči i pro těhotné ženy. Jeho nevýhodou je poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, ale proti ní tu máme trik.

Petr Havel

17. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test hovězích bujónů: Kolik je v nich hovězího?

Bujóny tvoří z pětiny tuk, často palmový, kterému se dnes chce hodně lidí vyhnout. Stejně tak obsahují glutamáty, a to i ty výrobky, které se prezentují jako „ bezglutamátové“. Hlavní složkou masoxů je sůl, která tvoří i více než polovinu hmotnosti. Tipnete si, kolik zbývá na hovězí složku?

Redakce

16. 2. 2016 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Vývar s játrovými knedlíčky: nejzdravější játra jsou „mladá“

Polévka s játrovými knedlíčky patří mezi klasiku. Ze slavnostních talířů ji nevystrnadila ani pošramocená pověst jater a dalších drobů. Pokud vám jde o železo, volte játra vepřová, obecně vedou játra kuřecí.

Petr Havel

10. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bramboračka – polévka, která nasytí, ale netloustne se po ní

Recept na bramborovou polévku těží z minima maximum. Vařené brambory mají oproti chlebu jen čtvrtinu kalorií a v porovnání s pšenicí obsahují jen pět procent tuku.

Petr Havel

29. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Uzená polévka s kroupami vás zahřeje

Polévku pro chladné zimní dny zvládne každý. Bude vám stačit jen sedm surovin a jedny šikovné ruce.

Petr Havel

22. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hrachová polévka – vhodná pro sportovce, těhotné i děti

Bojíte se nadýmání? Výhody hrachovky převažují, navíc i luštěniny se dají připravit tak, že riziko nežádoucích vedlejších efektů je minimální.

Petr Havel

15. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Mrkev v zimě? Polévka je ideální k detoxikaci

Mrkev je mezi zeleninou výjimka. Největší užitek z ní máme po tepelné úpravě. Ideální formou je polévka, která se skvěle hodí k detoxikaci organismu, pro děti, při dietě, pro vegetariány… prakticky pro každého.

Petr Havel

8. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Česnečka – osvědčený „vyprošťovák“

Víte, jaká látka dělá česnečku tak zdravou? Je to alicin, který likviduje i zlatého stafylokoka. Uvařte si silvestrovský vyprošťovák podle tradičního receptu.

Petr Havel

31. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav

Správná a chutná rybí polévka má být uvařena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. Použití žaber je na pováženou.

Petr Havel

16. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pórková polévka: nutričně jedna z nejhodnotnějších

Jedním z mnoha důkazů, že naše strava nebyla v minulosti, a nemusela by být ani v současnosti, zas tak nezdravá, jak se o ní říká, je tradiční pórková polévka. Vyzkoušejte ji s námi.

Petr Havel

2. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Hovězí vývar: K čemu je dobrá morková kost

Hovězí vývar je výborný na polévku, ale poslouží také jako základ k řadě jiných pokrmů. Zejména pokud použijeme dnes pozapomenuté morkové kosti, které byly cenné pro naše předky.

Petr Havel

19. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Základem krupicové polévky je nepřekvapivě krupice. Méně už se ví, kolik druhů této suroviny existuje, včetně její bezlepkové verze. Stejně pestré je množství variací samotné polévky.

Petr Havel

9. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Zelňačka – tradiční polévka pro sychravé dny

Recept na staročeskou zelňačku má mnoho podob, což jen dokazuje významnou roli této zdravé polévky pro zimní období v naší gastronomii.

Petr Havel

29. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče

Co je typicky české (respektive rakousko-uherské)? Polévky, houbaření, dršťkovka. Když to dáme dohromady, dostaneme dršťkovou polévku z kotrče. Vyzkoušejte!

Petr Havel

21. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Na tradiční cibulačku smažte cibuli půl hodiny

Variant přípravy cibulačky je celá řada, mnohé z nich jsou ale spíše cibulačky francouzské. Naše skutečně tradiční cibulačka by měla vycházet z tradičních surovin a především je nutný dostatek času k tomu, aby správně a dobře chutnala.

Petr Havel

15. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Polívkování: Přijďte na Náplavku ochutnat všechny polévky světa

Už tuto sobotu 28. března se na Hořejším nábřeží na Náplavce uskuteční food festival se zaměřením na polévky. Polívkování. Za třicet korun tak ochutnáte celý svět.

Redakce

26. 3. 2015 11:00
Doba čtení: 1 minuta