Hlavní navigace

pivo

Polotmavé a řezané pivo. Víte, v čem je rozdíl?

Na první pohled mohou vypadat stejně, ale jejich výroba nebo příprava se diametrálně liší.

Lenka Krbcová

Dnes 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Za jak dlouho zvětrá pivo

V parném létě bychom měli pivo vypít do čtvrt hodiny. Jednou zteplalému a zoxidovanému pivu už není pomoci. Choulostivější jsou v tomto směru silnější piva, je proto vhodné užívat si jich spíše po třetinkách.

Petr Havel

8. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alkohol ze dřeva, sóji, cizrny nebo octa. Co nás ještě čeká?

Kdysi prý domácí paliči kvasili a destilovali alkohol i z novin; vykládalo se, že takto se daly zužitkovat celé balíky Rudého práva. Tak proč nezkusit rovnou dřevo? V Asii kvasí nápoje z kůry stromů, ale i ze sóji. U nás proběhly pokusy s cizrnou. A to není zdaleka vše.

Pavel Houser

7. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

Klasické ruční stroje, které dobře sloužily našim předkům, se hodí nejen tam, kde nemáme zásuvku – třeba na chalupě či doma na zahradě. Mají kouzlo, díky kterému si můžeme připadat zase jako u babičky na prázdninách.

Lenka Krbcová

27. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

GMO pivo se obejde bez chmele. Na chuti to prý není znát

Geneticky modifikované suroviny k výrobě potravin mohou vést i k ukončení pěstování chmele, který je tak důležitý pro naše tradiční pivo.

Petr Havel

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Český chemik kdysi zavedl jednotku stupňovitosti piva

Přehled dění ze světa vědy: připomínáme 150 let od úmrtí významné postavy české vědy a pivovarnictví. V IKEMu provedli transplantaci vlastní ledviny. Prokázán efekt nové účinnější proton-borové terapie nádorů.

Pavel Houser

19. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Minipivovary nechávají pivo zrát v sudech po koňaku

Každý týden vzniká v ČR jeden minipivovar, aktuálně jich jsou čtyři stovky. S nimi tradiční český trh dobývají i zcela nové typy piv.

Petr Havel

23. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Svařené pivo se pije s kořením a citronem

Že osvěžující desítka má být pořádně vychlazená, je jasná věc. Ne každému pivu ale sluší tak nízká teplota. Některá piva se servírují téměř v pokojové teplotě. Dokonce existují i zimní piva, která dokáží zahřát.

Jana Zlámalová

6. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pivo v plechovkách válcuje točené. Proč, když není lepší?

Točené je točené, o tom s žádným pivařem nelze vést spory, přesto je v některých částech naší vlasti na vzestupu pivo v plechu a pivo lahvové. Proč tomu tak je a co se s tím dá dělat?

Petr Havel

31. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč pivní velmoc Čechy vaří z amerického chmele

Českou republiku mnohdy považujeme za pivní středobod světa. Nedáme dopustit ani na tuzemský chmel, však se mu kdysi říkalo zelené zlato. Jenže piva typu ale či IPA dodávají české minipivovary s chmely americkými, a to i když si tím výrobu prodražují.

Pavel Houser

26. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Koukejte hospodskému pod ruce. Čepuje pivo správně?

Největším nepřítelem piva je kyslík. Zamezení kontaktu s ním je také jedním z hlavních technologických oříšků pro pivovary. To samé platí pro čepování piva i pro jeho degustaci.

Petr Havel

26. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bezlepkové pivo má být k nerozeznání od klasiky

Nabídka piv pro celiaky či osoby na bezlepkové dietě se u nás stále rozšiřuje. Na trhu jsou už čtyři druhy bezlepkových piv. Vyrábí je Žatecký pivovar, Bernard a nově Ferdinand.

Petr Havel

23. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

České pivovary experimentují se stylem IPA

Nejoblíbenějším typem piv jsou u nás stále „desítka“ a ležák českého typu, ovšem pravidelně se objevují snahy zkusit to i s něčím jiným. Po pšenici, radleru a cideru přichází do módy zřejmě IPA.

Pavel Houser

1. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

V Anglii frčí mikrohospody

Zatímco v Česku rostou mikropivovary, Anglií už otřásá jiný trend. Angličané si v posledních letech oblíbili mikrohospody. Kromě toho, že se v nich točí piva z mikropivovarů, jsou to skutečně také prostorově velmi titěrné hospůdky.

Jana Zlámalová

24. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Proč rozhodně nepít alkohol venku na mrazu

Jednoho panáčka na zahřátí a druhého, aby mu tam nebylo smutno… Raději to s tím alkoholem v těchto třeskutých mrazech nepřehánějte. Jeden panák vás možná zahřeje, ale druhý a další rozšíří cévy a vy tak snáze prochladnete.

Redakce

9. 1. 2017 15:55
Doba čtení: 2 minuty

Radlery míří do propadliště pivních dějin

Rostoucí boj o tuzemský pivní trh generuje první padlé. Kromě tradiční desítky upadá zájem o „moderní“ pivní nápoje, zejména radlery.

Petr Havel

14. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ručně dělané pivo do Tesca? Proč ne, říká majitel pivovaru

Se slovenským pivem vstupuje na český trh, navíc pod hlavičkou Tesca. Nebojíme se, říká majitel Karpatu Andrej Sabovčík.

Lenka Krbcová

30. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejlepší české ležáky: podle odborníků Radegast, Litovel a Staropramen

Radegast, Litovel a Staropramen, to jsou vítězové prestižní kategorie světlých ležáků v soutěži České pivo 2016. Podívejte se, kdo se umístil v dalších kategoriích.

Redakce

21. 9. 2016 10:13
Doba čtení: 2 minuty

Budou na kolech jezdit opilí cyklisté legálně? Nejspíš ano

Zdeněk Škromach se může radovat, Senát schválil jeho návrh zákona, který by cyklistům umožnil konzumaci alkoholu. Ale je to dobře? Hlasujte v naší anketě.

Kateřina Čepelíková

26. 8. 2016 11:00
Doba čtení: 1 minuta

V Žatci mají vychytávku na pesticidy v pivu

Na Žatecku, kde se pěstuje náš nejslavnější chmel, si pořídili vysoce citlivý přístroj na pesticidy. Kvalita chmele pro výrobu piva tak bude pod kontrolou jako nikde jinde na světě.

Petr Havel

17. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Plzeň uvádí „olympijské“ pivo

Pilsner Urquell připravil limitovanou edici olympijských plechovek s plzeňským pivem. Hlavními postavami jsou naši reprezentanti.

Redakce

2. 8. 2016 13:35
Doba čtení: 1 minuta

Paní výčepní: Holka, co mluví chlapům do piva

Představte si, že máte hospodu a nějaké to svoje ego. Najednou vám do ní vleze mladá žena a začne vás školit, co děláte špatně. Přesně tohle dělá Veronika Mikésková.

Lenka Krbcová

12. 7. 2016 0:00
Doba čtení: 13 minut

Unikátní fotografie: Sládek sbírá pivní pěny

Pivní pěna je obraz kvality piva – i svého druhu umělecké dílo. Sládek Ladislav Veselý mnohdy jen podle pěny pozná sílu a typ piva – a ty nejlepší pěny fotografuje.

Petr Havel

30. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Studené nápoje nás v létě neochladí

Pít studené pro ochlazení těla i mysli? „Je to, jako kdybyste do moře nalili sklenici studené vody a mysleli si, že se ochladí,“ říká lékař Petr Tláskal.

Kateřina Čepelíková

20. 6. 2016 10:00
Doba čtení: 2 minuty

50 pivovarů na Náplavce

Na místě už tradičních farmářských trhů Náplavka a pod taktovkou stejného pořadatele koná se již počtvrté festival Pivo na Náplavce.

Redakce

9. 6. 2016 9:49

Pivo je základem každé gril párty. Nejen to orosené

Chystáte se v pátek na grilovačku? Nechte se inspirovat našimi pivními recepty, jsou snadné, rychlé a nevšední. A když už to pivo budete kupovat, poradíme, jak o něj pečovat.

Redakce

8. 6. 2016 16:50
Doba čtení: 5 minut

Nové značení piv v ČR: Krok vpřed i krok vzad

Každý týden se u nás otevírá další nový minipivovar, uvaří dohromady několik tisíc různých piv. Zároveň s tím roste množství používaných technologií výroby, rozsah používaných ingrediencí a vznikají i produkty, které tak úplně za pivo nelze považovat.

Petr Havel

6. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Uvařte si vlastní pivo

Malé pivovary nabízejí kurzy vaření piva. Užijete si příjemný den a po čase můžete uctít návštěvu vlastním mokem. Výsledku se dočkáte zhruba po měsíci.

Petr Havel

25. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce

Čeká nás teplý víkend, který na zahrádky restaurací nažene zas o trochu více lidí než dosud. Budete-li hasit žízeň jako řidič, dejte si pozor na toto nealko pivo.

Redakce

6. 5. 2016 17:36
Doba čtení: 1 minuta