Hlavní navigace

pečení

Tajemství dortu Pavlova

Nadýchaný dort Pavlova není zahalen pouze lahodnou šlehačkou, ale obestírá jej také několik záhad.

Jana Zlámalová

4. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

Petr Havel

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Běžný prášek do pečiva. Existují zdravější alternativy?

Kypřicí prášek bez fosfátů, z vinného kamene, jedlá soda… Se zdravým životním stylem se do kuchyně navracejí zapomenuté ingredience. Tento trend můžeme pozorovat i u receptů na sladké dobroty.

Lenka Formánková

14. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

Redakce

28. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Dětské dorty snů uděláte i doma

Vlastnoručně vyrobený dort s překvapením nebo oblíbeným hrdinou udělá dětem radost největší. Mistři cukráři radí, jak na to. Vyzkoušejte recept na dort v podobě jednorožce.

Redakce

14. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 6 minut

Originální recept na trhanec: Kaiserschmarren se peče v troubě

Rakouská kuchyně, to není jenom Wiener schnitzel a jablečný štrúdl. Například na horských chatách v rakouských Alpách je velmi populární dezert Kaiserschmarren, do češtiny překládaný jako císařský trhanec.

Jana Zlámalová

8. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladkosti jako od cukráře? Vsaďte na zrcadlovou polevu

Zatímco dříve byly hitem tukové náplně a zdobení špičkou, dnes je v kurzu nahý dort, zrcadlová poleva a barevné pusinky. Kouzlit jako mistr cukrář zvládne každý.

Redakce

7. 3. 2018 13:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

Upečte si domácí koblihy – jestli máte odvahu. Máme pro vás speciální tipy a triky, jak koblihy plnit a smažit, se kterými to bude rychlé a snadné.

Petr Havel

16. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept měla už Rettigová

Již brzy nastane čas božích milostí, pečiva tradičně spjatého s Velikonoci. Jejich pečení není nijak složité, můžete vyzkoušet více variant a porovnat recept z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové a modernější verzi třeba s rumem.

Petr Havel

14. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Sorry – pečeme jinak, říká autorka mechového dortu

Tolik chvály od návštěvníků i food kritiků se vidí málokdy. Co je na dortech z brněnské cukrárny „Sorry – pečeme jinak“ tak zvláštního? Jsou výborné, krásné a jiné. Šárka Divácká se přitom péct naučila sama, když byla nemocná a nemohla chodit ven. Pekla a četla, o cukrařině, jak jinak.

Jana Zlámalová

15. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak chutná pravá Drážďanská štola? Máme pro vás recept

Sladká, voňavá a třítunová. Taková byla letošní Drážďanská štola. Vitalia.cz byla u toho, když ji patronka slavnosti nařízla 1,6 metru dlouhým štolovým nožem.

Helena Singerová

12. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ochucené cukry je nejlepší vyrobit si doma

Vanilka, skořice, citrusy… nádherně provoní vánoční cukroví. Můžete je přidat ve formě ochucených cukrů. Obchody jich nabízejí celou škálu, není však nad domácí výrobky. Připravíte je celkem snadno.

Petr Havel

9. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Je Hera pokaždé jiná, nebo se vám to jen zdá?

Nejvíce Hery se v českých domácnostech spotřebuje právě teď, na Vánoce, a o Velikonocích. O adventu prý Hera bývá kvalitnější než jindy, tvrdí viceprezidentka cukrářů. Výrobce to ale popírá, kvalita je podle něj stále stejná. Jak to doopravdy je?

Kateřina Čepelíková

8. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kypřicí prášek nahradíte šlehanými vejci, alkoholem i mletými ořechy

Pálí vás žáha po kypřicím prášku? Cítíte jeho pachuť v zákuscích? Do sladkého pečiva se přidává běžně, některé recepty ho používají i do vánočního cukroví. Poradíme, čím kypřicí prášek nahradit.

Helena Singerová

8. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Příprava cukroví je v plném proudu, a přestože i ceny másla už padly na přijatelnější úroveň, pokud pečete hodně, jistě oceníte naše tipy, jak a čím lze máslo nahradit.

Kateřina Čepelíková

7. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Také někdy váháte, jaký cukr použít na přípravu vánočních pokrmů? Cukr moučku, krystal, krupici? Případně – jaké jiné druhy a verze cukrů jsou vhodné?

Petr Havel

6. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Aby se máslo do receptu dalo využít, má být povolené. Jak toho ale máme docílit, když z lednice je tuk obvykle velmi tuhý? Ano, můžete ho nechat na lince a počkat, až změkne, my ale známe rychlejší triky.

Kateřina Čepelíková

5. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Není nezbytná. Pokud ji ale použijete, cukroví se „rozsvítí“. Bude svěží, voňavé a zdravější. Kde získat citronovou kůru, proč není vhodná ta z běžných citronů a jak ji uchovat?

Helena Singerová

4. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilínový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky. V čem se liší a jak si vyrobit domácí cukr z pravé vanilky?

Petr Havel

3. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Proč každý perníček chutná jinak

Vánoční perníčky představují tradici s nekonečným množstvím variant. Výslednou chuť i vzhled ovlivníme mnoha způsoby – kořením a dalšími použitými surovinami, zdobením či skladováním.

Petr Havel

2. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nudí vás drobenka? Čím vším posypat koláč

Prsty od másla s cukrem a mouky zná každý, kdo někdy pekl koláč s drobenkou. Do zlatova vypečená drobenka nikoho neurazí, pokud chcete překvapit, vyzkoušejte některé z našich tipů.

Helena Singerová

2. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Beránek, nebo zajíc?

Velikonoční stoly už zdobí zlatý déšť, vajíčka dětí za školy a tento týden přibude i domácí velikonoční beránek, nebo snad zajíc? Poradíme, která forma je ta nejlepší a se kterou bude pečení dřina.

Kateřina Čepelíková

11. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Na Zelený čtvrtek jidáše k snídani, na Bílou sobotu mazanec

Zdravější stravování se promítá i do nabídky velikonočního pe­čiva. I průmyslové pekárny nabízejí tradiční mazance a jidáše, ale také jejich moderní varianty. Kdy patří na náš stůl?

Petr Havel

7. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zkuste letos chlebíček nebo beránka podle Hanky Zemanové

Hanka Zemanová věnuje většinu těchto dní velebení svého domu, který ráda s dětmi připravuje na jaro. V kuchyni o Velikonocích sice moc času netráví, přesto nám ale prozradila recept na svého oblíbeného velikonočního beránka.

Kateřina Čepelíková

31. 3. 2017 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Laskominy od Maryny: Chtěla bistro, má pekárnu. Ale jakou!

Příběh Maryny Matuszek by si přál prožít nejeden foodbloger. Několik let psala velmi úspěšný blog LaskominyodMaryny.cz, který zaplňovala především lákavými recepty na dorty a dezerty. Před rokem a půl se rozhodla vystoupit z virtuálního světa a v Brně si otevřela malou řemeslnou pekárnu.

Jana Zlámalová

16. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Rukama mi prošlo deset tisíc koblížků, říká majitelka Růžového domečku

Ani kobliha ani donut, ale veselý barevný koblížek s dírou uprostřed. Vlastnoručně je vyrábí veselá Anna Kameníčková. Jak se ke koblížkům dostala a proč je nekoupíte v žádné kavárně?

Kateřina Čepelíková

12. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Místo vánočních prémií – vánočka

Tradiční vánočka z máslového těsta má dlouhou historii, i když původně vypadala dost jinak než dnes. Dávala se dokonce jako vánoční dárek i coby součást mzdy.

Redakce

10. 12. 2015 12:02
Doba čtení: 1 minuta

Na pečení je nejlepší medovicový med

Na med není kvůli skandálu s antibiotiky nutné zanevřít – jen si musíme vybrat ten poctivý. Můžete ho použít i do vánočního cukroví, pečení má pak ale trochu jiná pravidla, než když dáváte cukr.

Petr Havel

9. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Perníkový Londýn

Německá šéfkuchařka Beate Wollstein vytořila z 50 kilogramů perníkového těsta kopii Londýna. Nechybí tu perníkový Big Ben, London Eye ani parlament.

Redakce

17. 12. 2014 11:30

Perníkové inspirace z celého světa

Omrzelo vás vykrajovat stromečky a houpací koně? Chcete letos zazářit netradiční perníkovou výzdobou? Nechte se inspirovat perníkovou tvorbou z celého světa.

Redakce

12. 12. 2014 11:20