Hlavní navigace

ovoce

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

Taťána Kročková

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce

Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.

Kateřina Ondrušová

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Lenka Krbcová

22. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Romana Šafránková: Vaří nejlepší marmeládu na světě. Tak trochu náhodou

Uvařit marmeládu dokonalé chuti se někomu nepodaří za celý život, Romaně Šafránkové se to podařilo po měsíci testování a ochutnávání. Své marmelády poslala do britské soutěže a vyhrála na plné čáře v celosvětové konkurenci. Od té doby ji marmelády živí.

Kateřina Čepelíková

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

17 benefitů citronové vody podle vědců

Šťáva z citronu může být při každodenním užití stejně efektivní jako cvičení. Je zdrojem zdraví prospěšných látek a vědecké studie dokonce potvrzují, že je užitečná i v boji proti rakovině.

Kristina Vacková

27. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 12 minut

5 základních potravin pro jarní očistu organismu

Blíží se konec zimy a s ní i náročné období pro většinu z nás. Že vám to nepřijde? Sezóna plesů a večírků, silvestrovská tabule plná nezdravých jídel, jídelníček chudý na čerstvé ovoce a zeleninu, nedostatek pohybu, minimum slunce a tepla – to vše nám dalo pořádně zabrat a je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice.

Susan Bowermanová

20. 2. 2018 16:02
Doba čtení: 3 minuty

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

Redakce

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Sušené banány, které si přidáváme do müsli či zobeme u televize v domnění, jak krásně šetříme kalorie, jsou až na výjimky lupínky smažené v kokosovém oleji. Více zjišťoval dTest.

Redakce

14. 12. 2017 15:11
Doba čtení: 2 minuty

Ochutnali jste už někdy hruškový cider? Hledejte poiré nebo perry

Nízkoalkoholický nápoj z hrušek má zhruba pět až sedm procent alkoholu. Vyrábí se tradičním způsobem i průmyslově z koncentrátu a mnohdy se jedná o luxusní výrobky v lahvích šampaňského typu.

Petr Havel

28. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Ve srovnání s loňským rokem se prodej křivé zeleniny zvýšil o 300 %

Kdybychom si měli vybrat mezi křivou a hezkou zeleninou, většina lidí si vybere tu souměrnou. I tak se ale křivá zelenina docela slušně prodává, dle průzkumu ji preferuje stále více lidí. Víme, co je k nákupu nevzhledné zeleniny vede i jak narůstá odbyt křivé zeleniny u pěstitelů.

Kateřina Čepelíková

21. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Některé plody loupete úplně zbytečně

Loupeme ovoce a zeleninu, kterou bychom ani loupat nemuseli. A tu, o jejímž zpracování nic nevíme, si raději ani nekoupíme. Vybrali jsme pro vás osm druhů, u kterých často nevíme, jestli jim slupku nechat, nebo se jí zbavit.

Kateřina Čepelíková

24. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kuře s broskví? Nuda. Zkuste radši kuře s kaki

Exotické ovoce kaki churma má mnoho názvů a mnoho způsobů využití. Pro všechny platí, že kaki obsahuje řadu prospěšných látek. Naučte se jej nakupovat a zpracovávat.

Petr Havel

17. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak nasušit křížaly a další úrodu ze zahrádky

Domácím sušením ovoce lze ušetřit peníze i obohatit jídelníček. Pro klasické křížaly z jablek či hrušek i další druhy ovoce či zeleniny platí několik důležitých pravidel.

Petr Havel

25. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

Redakce

16. 8. 2017 9:41
Doba čtení: 2 minuty

Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům

Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.

Redakce

23. 6. 2017 14:35
Doba čtení: 2 minuty

Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril

Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…

Redakce

22. 6. 2017 12:16
Doba čtení: 4 minuty

Co jsou smoothie misky a co do nich použít

Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.

Redakce

11. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jahodová mapa: Kam na jahody

Začíná prodej českých jahod i samosběr. Na webu najdete užitečnou pomůcku, která vám najde nejbližšího prodejce nebo pole s jahodami.

Redakce

31. 5. 2017 11:14
Doba čtení: 1 minuta

Zavařování je nejméně šetrná metoda ze všech

Zachovat co nejvíc vitamínů, nevyhazovat přebytky, pochutnat si během celého roku. Ovoce a zelenina pomalu zaplavuje zahrádky nebo farmářské trhy. Jak je můžeme uchovat a která metoda je nejlepší?

Tereza Víchová

25. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pochutnejte si na méně známém exotickém ovoci

Na české ovoce si ještě chvíli počkáme, pro chuť i pro zdraví jsou tu však i exotické plody. Zdravě si zamlsáte, a především prokážete vaší imunitě královskou službu.

Lenka Zelnitiusová

5. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Koupit kandovanou kůru nestojí žádné úsilí, mají ji všude a za pár korun, ale stojí vám to za to? Nevíte, z jakých citrusů byla vyrobená, a ta chuť vlastně také není bůhvíjaká. Zkuste s námi dva způsoby přípravy kandované kůry, hodí se třeba do velikonočního beránka.

Kateřina Čepelíková

29. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin

Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

Jana Zlámalová

1. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

K Vánocům patří ovoce teplých barev, držte se dál od zelené

Vánoční období přeje exotickému ovoci. Pokud chcete koupit zralé, obecně platí vybírat ovoce teplejších barev. Držte se dál od zelené. Výjimkou je kokos, u kterého jsou dokonce tři možnosti.

Lucie Šimíková

17. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Kandované ovoce kupujeme nejvíce právě teď, před Vánoci. Je dobré si uvědomit, že jde o sladkost plnou cukru. Některé výrobky obsahují neuvedené přídatné látky.

Redakce

14. 12. 2016 9:29
Doba čtení: 2 minuty

Nejzajímavější sortiment nabízí Čína, říká dovozce exotického ovoce

Majitel Titbitu Vojtěch Havránek ví, kdy a kde je exotické ovoce nejchutnější i za jakou cenu ho dokáže dovézt do České republiky. Mnohdy ale narazí na požadavky řetězců, které se neslučují s tím, co by chtěl Titbit prodávat.

Kateřina Čepelíková

3. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Atlas jablek: 16 oblíbených odrůd

Podzim patří jablkům, která jsou u nás snad nejpopulárnějším ovocem. Odrůd je více než dvacet tisíc, společnost Tesco připravila praktický přehled alespoň těch nejčastějších a nejoblíbenějších odrůd ze svého sortimentu. Některá jablka se více hodí k přímé konzumaci, jiná na pečení či do salátů. Seznamte se.

Redakce

25. 10. 2016 12:59
Doba čtení: 6 minut

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Rozinky jsou navzdory vysokému obsahu cukru považovány za dietní stravu, protože pro změnu neobsahují prakticky žádný tuk. Víte, kolik mají kalorií a která barva rozinek je lepší pro zdraví?

Petr Havel

21. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co dělat s nedozrálým pomelem? Hlavně nevyhazovat

Právě se k nám dostávají pomela z Číny. Jestli si chcete pochutnat, nechte je pořádně dozrát, jejich chuť totiž ještě nemusí být dobrá. A pokud už jste nezralé pomelo rozkrojili, poradíme, jak ho zužitkovat.

Kateřina Čepelíková

18. 10. 2016 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Titbit: Bez kulicha a modrých rukavic tu salát nevyrobíte

Vyrazili jsme do výrobny společnosti Titbit, která svými saláty zásobuje prakticky celou republiku. Nahlédli jsme do všech skladů i do všech rizikových zón. A potkali jsme řadu šmoulů…

Kateřina Čepelíková

17. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Švestky čistí játra a ledviny

Švestky se u nás pěstují po staletí a naši předci dobře věděli proč. Až pomine čas čerstvých švestek, přijdou na řadu recepty z povidel nebo sušených švestek. Třeba na tradiční černou omáčku, vyzkoušejte.

Petr Havel

7. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty