Hlavní navigace

otrava

Je strach z hadů vrozený?

Dokážeme odhadnout strach z hada? Poznáme, zda může být nebezpečný? Po mediálně vděčné kauze mamby z pražských Hlubočep může být zajímavý jeden z nových výzkumů. Přinášíme i další přehled dění v akademickém světě.

5. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zrádné červené hřiby

Po suchém létu, kdy i zkušený houbař v lese ani o prašivku nezavadil, roste v posledních dnech v našich lesích téměř vše, s čím se lze (nejen) v tomto období setkat. Tedy i takzvané „červené“ hřiby, které jsou docela zajímavou skupinou krásných, chutných, ale i rizikových hub.

28. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vadí, když je houba „trošku“ plesnivá?

Houbař v nouzi „bere vše“. Měl by ale dávat pozor nejen na to, aby sbíral houby skutečně jedlé, ale také na jejich kondici. Co pro něj znamená, když je houba okousaná nebo jsou na ní patrné stopy plísně?

Doba čtení: 3 minuty

Desítky otrávených v Hradci Králové: bakterii zlatého stafylokoka do bistra někdo zanesl

Hygienici upřesňují příčiny těžkých zažívacích obtíží u zákazníků královéhradeckého občerstvení. Škodil zřejmě zlatý stafylokok, který vytvořil jed. „Předpokládáme, že byl do provozovny zanesen nějakou osobou,“ oznámili hygienici. K tomu může stačit třeba poranění na ruce.

18. 6. 2018 7:00
Doba čtení: 4 minuty

Snědl rtuť ze čtyř teploměrů a přežil

Rtuť je těžký toxický kovový prvek, který se nachází jak v plombách z amalgámu, tak ve starých teploměrech či úsporných žárovkách. Co dělat, když se kuličky rtuti rozkutálí po podlaze?

5. 6. 2018 12:00
Doba čtení: 3 minuty

Námel – droga z pole a louky

Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Otrava z hub: Proč je nám po houbách nejčastěji špatně

Jste si jistí, že sbíráte jen osvědčené druhy hub a nic se vám nemůže stát? I jedlé houby mohou ublížit – stačí je špatně upravit nebo třeba sbírat do igelitky. Za jak dlouho se objeví potíže a co dělat?

Doba čtení: 4 minuty

Proč je nám po jídle zle? Toto jsou nejčastější chyby

Odborníci vyhodnotili hlášení o nevolnostech po konzumaci potravin. Někdy je na vině jídlo, jindy ho obviňujeme neprávem. Za mnohé potíže si totiž konzumenti mohli sami.

6. 2. 2017 12:18
Doba čtení: 10 minut

Pravidlo pěti sekund je mýtus. Jídlo ze země zkrátka nezvedejte

Je zajímavé, jak Murphyho zákon funguje také u jídla. Pokud nám něco spadne na zem, bývá to většinou jídlo, které nám velmi chutná. Často pak přemýšlíme, jestli nám stojí za to ho zvednout, nebo nechat svému osudu. Mnozí lidé se přitom řídí tzv. pravidlem pěti sekund.

Doba čtení: 5 minut

Reklamní lentilky lze zaměnit za prášky, varuje toxikolog

Prof. Jiří Patočka upozorňuje na riziko záměny „wificilínu“, růžových bonbónů z reklamní kampaně T-Mobilu, a velmi podobných tabletek Ibalginu.

Doba čtení: 3 minuty

Máte karmu? Vedra zvyšují riziko otrav oxidem uhelnatým

V tropickém počasí, které v Česku trvá několik posledních týdnů, výrazně roste nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Extrémní vedra totiž zhoršují tah komínů či například odvětrávacích šachet u plynových ohřívačů vody a zplodiny se vracejí do místnosti.

11. 8. 2015 10:33
Doba čtení: 1 minuta

Rybí maso brzdí dopady jedovatého kadmia

Kadmium je kancerogenní látka. Do organismu se dostane například s vodou či rybím masem ze zamořeného prostředí. Paradoxně se ukazuje, že konzumace ryb může naopak také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu.

27. 7. 2015 13:10
Doba čtení: 2 minuty

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Houby u nás sbírá každý druhý, je proto k nevíře, kolik nesmyslů se o konzumaci a přípravě hub traduje.

Doba čtení: 4 minuty

Ohřívaná rýže může způsobit otravu

Nikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.

Doba čtení: 6 minut

Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Největší riziko představuje pro méně zdatné houbaře skupina bedel a žampionů, zahrnující i vyloženě jedovaté druhy. Žampion zápašný je pak v současné době asi nejrizikovější houba u nás.

Doba čtení: 5 minut

Jedy v přírodě najdete na každém kroku. Poznáte je bezpečně?

Příroda je mocná. Stále se mluví o chemických jedech, kterými nás otravuje dnešní doba. A co jedy volně se vyskytující v přírodě? Mají ještě šanci? A na co si dávat pozor?

23. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 8 minut

Co chutná vám, psa zabije

Své představy o stravování nemůžeme přenášet na domácí mazlíčky. Některé pro člověka lahodné potraviny dokáží psa či kočku poměrně bez problémů zabít. Škodí i některé masné výrobky.

Doba čtení: 4 minuty

Pálenky byly pančované, firma končí s pálením

Ministerstvo zrušilo povolení pěstitelského pálení společnosti z Ostravy. Její destiláty jsou nebezpečné, obsahují denaturovaný líh.

8. 4. 2013 9:49
Doba čtení: 1 minuta

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Pamakrela tmavá, zvaná také Oilfish či u nás máslová ryba, patří k darům moře, které nemůžeme jíst jen tak. Jedovatá je třetina mořských ryb. U máslové ryby je maximální porce 170 gramů.

Doba čtení: 3 minuty

Kauza metanol nekončí, objevily se další lihoviny s etiketou likérky Drak

Inspekce našla stovky lahví podezřelého alkoholu bez jakýchkoli dokladů. Sklad byl navíc provozován na černo, bez ohlášení, chtěl se tak vyhnout kontrolám.

3. 2. 2013 10:23
Doba čtení: 1 minuta

Domácí zásoby lihovin: methylalkohol je nejčastěji v tuzemáku a vodce

O bezplatné kontroly alkoholu je obrovský zájem. Přinesly už 149 intoxikovaných vzorků. 61 obsahovalo zvýšenou hladinu metanolu, zbylé vzorky denaturačního činidla 2-propanolu.

21. 12. 2012 9:35
Doba čtení: 2 minuty

Ověření bezpečnosti alkoholu zdarma jen u podezřelých lihovin

Nebezpečí otravy metylem stále trvá. Ministerstvo vydalo podmínky, za kterých je možné nechat si zkontrolovat láhve zadarmo na hygienických stanicích. Musí splňovat několik předpokladů.

14. 12. 2012 9:09
Doba čtení: 1 minuta

Otravy metylalkoholem pokračují, Vánoce mohou být kritické

O vánočních svátcích a koncem roku stoupá spotřeba alkoholu. V situaci, kdy stále není pod kontrolou jeho nezávadnost a objevují se další otravy, varují státní orgány před konzumací.

10. 12. 2012 10:07
Doba čtení: 2 minuty

Přehled nebezpečného alkoholu: i v lahvích s etiketou oficiálních likérek

GALERIE – Lihoviny označené etiketami oficiálních výrobců obsahují podezřelý líh. Byly zřejmě vyrobeny nelegálně. Další vzorky ze skladu Verdany jsou vysoce toxické a životu nebezpečné.

Doba čtení: 7 minut

S tuzemákem vyléváme z vaničky i tradiční pálenky

Tažení proti černému trhu s alkoholem ohrožuje i malé pěstitelské pálenice. Některá opatření zaměřená proti pančování „klasických“ lihovin typu tuzemák či vodka jsou pro ně likvidační.

Doba čtení: 4 minuty

Další lihovina z ilegálního skladu obsahuje 50 % metanolu

Inspekce varuje před všemi výrobky Likérky Drak. Ve skladu společnosti Verdana totiž našla další vysoce toxickou směs. Tentokrát jde o vodku.

19. 10. 2012 15:47
Doba čtení: 1 minuta

Zbraň hromadného ničení: v Tuzemáku byla neuvěřitelná koncentrace metanolu

Original Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje rekordních 50 % metanolu! Vysoce toxická lihovina již byla připravena k expedici do obchodů a mohla zabít tisíce lidí.

Doba čtení: 2 minuty

Inspekce zakázala distribuci více než 30 000 lahví Likérky Drak

Přes 57 tisíc litrů alkoholu neznámého původu našli kontroloři v neregistrovaném skladu lihovin. Sklad provozuje výhradní distributor společnosti Likérka Drak.

11. 10. 2012 11:57
Doba čtení: 1 minuta

Falšovaný alkohol – všechny etikety dosud odhalených padělků

Nálezy podezřelého alkoholu a bohužel také otravy metylalkoholem stále ještě pokračují. Podívejte se na aktuální přehled podezřelých lihovin a na praktické informace.

8. 10. 2012 11:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak poznat, který alkohol je bezpečný? Doma, v obchodě, v restauraci...

Nevěřte ničemu pod 90 korun za půllitrovku lihoviny. Kde vám alkohol zkontrolují, co se děje s načatými lahvemi z restaurací, a kam s podezřelým chlastem, když do kanalizace nepatří?

3. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut