Hlavní navigace

olivový olej

Kontrola odhalila falšované olivové oleje

Extra panenský olivový olej bývá dražší a kvalitnější než olej panenský, proto se často využívá do studených salátů. Ale nekupujeme někdy méně kvalitní olivový olej za cenu kvalitního? Inspekce vyrazila na kontroly a hříšníky našla.

Redakce

19. 12. 2017 18:27
Doba čtení: 4 minuty

Olivové oleje Lozano Červenka vyrábí česko-španělská rodina

Už hezkou řádku let vlastní olivové stromy v Andalusii. Nejdříve je jen pronajímali, ale dnes z těch nejkvalitnějších oliv dvou odrůd sami vyrábějí extra panenské olivové oleje. Vaří s nimi i čeští špičkoví kuchaři.

Kateřina Čepelíková

19. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog

Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.

Kateřina Čepelíková

7. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test tuků a olejů: Jak to vidí nutriční poradce

Ve studené kuchyni je podle dietologa jedničkou olivový olej. Je lepší rafinovaný, nebo za studena lisovaný? A proč je ghee dobré pro kuchaře, ale z nutričního hlediska hotová pohroma?

Kateřina Čepelíková

31. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař

Patří olivový olej na pánvičku a máslo do salátu? Nechte si poradit od šéfkuchaře, který tuk se k jaké kuchyňské úpravě hodí. Do hodnocení bylo zařazeno deset druhů tuků.

Kateřina Čepelíková

24. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

K nejkvalitnějšímu olivovému oleji se musíte propít

Víno, sýry i čokoládu dnes degustuje kde kdo. Buďte originální, dejte lahve dohromady a uspořádejte s přáteli ochutnávku olivových olejů. Poradíme, jak na to i co která chuť značí.

Kateřina Čepelíková

12. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Olivových olejů z odpadu jsou plné obchody. Vyberte si kvalitní

Máte rádi olivový olej? Jeho chuť, vůni a aroma nejvíce oceníte, když koupíte čerstvý extra virgin. Pro teplou kuchyň postačí panenský, hlavně se vyhněte olivovému oleji z odpadu.

Kateřina Čepelíková

25. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle

Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.

Hana Bačíková

6. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejlepší suvenýr z dovolené: dobré jídlo

Na cestách se z nás stávají gurmáni a domů vozíme místní suroviny a speciality. Jako dárek nebo pro vlastní potěchu. Podívejte se, co shánět v Itálii, Španělsku a dalších zemích Evropy.

Beáta Bačíková

30. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 8 minut

Řepka se nehodí jen do nádrže auta

Dáme si ji do vázy, do nádrže auta, pohnojíme s ní trávník a ještě z ní dostaneme olej pro vaření. Představíme si univerzální rostlinu, která dává lepší olej než olivy – řepku olejku.

Kateřina Čepelíková

19. 2. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bodlákový olej je lisovaný za studena

Olej z bodláků? Ano, ale ne toho z obyčejného ostnatého plevele, co vám roste za plotem. Bodlákový olej nepíchá, zato léčí. Sice se na něm nesmaží, ale je výborný pro studenou kuchyni.

Jana Poncarová

8. 2. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pokud nebudou jasná pravidla, bude zákazník šizen

Nezávislá kontrolní organizace ukazuje na příkladu nedávného testu olivových olejů, jak důležitá jsou v potravinářství jasná pravidla a kontrola jejich dodržování.

Lenka Krbcová

12. 10. 2012 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Náš olivový olej je v pořádku, reaguje Billa. Ale prověříme to

Společnost BILLA se v tiskovém prohlášení ohrazuje proti zjištěním časopisu dTest. Ten uvedl, že v extra panenském olivovém oleji našel stopy přípravku na hubení hmyzu DDT.

Redakce

5. 10. 2012 10:41
Doba čtení: 1 minuta

Tři extra panenské olivové oleje obsahují zakázané DDT, zjistil dTest

Zakázaný přípravek na hubení hmyzu byste v oleji „nejvyšší kvality“ asi nečekali. Test časopisu dTest našel u patnácti ze sedmnácti výrobků zbytky pesticidů, limity ale nepřekročily.

Redakce

3. 10. 2012 10:55
Doba čtení: 2 minuty

Jak používat tuky v kuchyni

Váháte, po jakém tuku sáhnout, pokud zrovna pečete či smažíte? Jaký olej se hodí do salátů a čím namazat krajíc chleba? Poradí výživový poradce Michal Jeník.

Redakce

28. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Avokádový olej se hodí i na smažení

Olej lisovaný zastudena z čerstvých plodů avokáda je u nás prozatím málo rozšířený. Jeho využití je přitom velmi široké. Je zdravý a snese i vysoké teploty.

Redakce

6. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Ne každý olej "na smažení" se k němu skutečně hodí

Na některých olejích se smažit nedá vůbec, na jiných jen chvíli. A co byste čekali od oleje, u nějž výrobce uvádí: „Může vydávat specifický zápach. Jeho nesporná výhoda je nižší cena.“

Anna Příhodová

21. 2. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

„Italský olej“ byl z 80 % podvod

Skupina italských firem čelí obvinění z falšování původu olivového oleje, většinou šlo o levné zboží z dovozu. Organizovaná skupina prodávala levný olej zahraničního původu jako kvalitní domácí produkt. Případ je v šetření italské finanční policie, uvádí server Bezpečnostpotravin.cz. Přibližně 80 % všech italských olivových olejů bylo deklarováno nepravdivě nebo zavádějícím způsobem, jak oznámil italský deník La Repubblica s odvoláním na výsledky vyšetřování.

Redakce

11. 1. 2012 10:38
Doba čtení: 2 minuty

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Nezáleží ani tak na množství tuků, které člověk zkonzumuje, jako na jejich kvalitě. Jenže pozor – i u olivových olejů jde příznivá cena často na vrub kvality. Který je ten nejlepší?

Richard Gilík

31. 10. 2011 0:00
Doba čtení: 5 minut