Hlavní navigace

olej

Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality

Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?

15. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Skutečně řepkový olej škodí, jak tvrdí nová studie? Její autoři podávali pokusným myším tolik oleje, že by to porazilo i brontosaura.

Doba čtení: 3 minuty

Fritování: Vyměňují restaurace a stánky olej včas?

Pražští hygienici kontrolovali kvalitu olejů při fritování ve stravovacích zařízeních. Sledovali také dodržování vhodných teplot a výměnu olejů. Došli k jiným závěrům než nedávno potravinářská inspekce.

Doba čtení: 3 minuty

Na čem smažit a co do salátu? I „zdravé“ oleje mají úskalí

Patří mezi tzv. „zjevné“ tuky – jako je třeba sádlo nebo margaríny. Oleje zabírají dlouhé regály supermarketů a často víme jen to, že olivový je „zdravý“, ty ostatní na pečení nebo smažení vybíráme zpravidla podle ceny v akci. Jak se v nich vyznat?

Doba čtení: 4 minuty

I drahý olivový olej může být směska

Vybírat olej podle líbivé etikety nebo reklamy, která nám někde vzadu v hlavě rezonuje, není vždy nejlepší nápad. Oleje se totiž dají velmi snadno míchat, a tak se také míchají.

31. 7. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak se vyrábí olivový olej, ten kvalitní

Co nevidět čeká Španěly sklizeň oliv, vezmou traktory nebo elektrické tyče a začnou sklepávat olivy do plachet. Co s nimi udělají dál, abychom si mohli vychutnat jejich extra panenský olivový olej?

31. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Olivové oleje Lozano Červenka vyrábí česko-španělská rodina

Už hezkou řádku let vlastní olivové stromy v Andalusii. Nejdříve je jen pronajímali, ale dnes z těch nejkvalitnějších oliv dvou odrůd sami vyrábějí extra panenské olivové oleje. Vaří s nimi i čeští špičkoví kuchaři.

Doba čtení: 4 minuty

Jak využít netradiční oleje: Makový, dýňový či lněný

Chodíme okolo nich v obchodě, ale většinou stejně sáhneme po tom osvědčeném, slunečnicovém nebo řepkovém. Nevyhýbejte se netradičním olejům, jsou zdravé a jídlo povznesou o pár řádů výš.

Doba čtení: 7 minut

Olej po smažení nevylévejte do odpadu. Nadělá tam paseku

Olej, na kterém se smaží štědrovečerní kapr či řízky, do kanalizace nepatří. Použitý olej či tuk včetně sádla má zamířit do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních nádob.

14. 12. 2016 11:37
Doba čtení: 3 minuty

Kolik palmového oleje kupujeme?

Palmový olej je skoro ve všem. Pokud pochybujete, že se to výrobcům vyplatí, porovnejte ceny s jinými druhy olejů. Jak zastavit „palmovou epidemii“?

Doba čtení: 2 minuty

Jak se vyhnout palmovému oleji?

Palmový olej je superlevná surovina nejen pro potravinářský průmysl. Cena, kterou za něj ale platíme, je příliš vysoká. Nejen že ohrožuje naše zdraví. Masivní rozšiřování plantáží palmy olejné způsobuje i nevratné klimatické změny na celé planetě.

Doba čtení: 6 minut

Babiš má novou rafinerii. Jak dělá z řepky olej?

V Lovosicích se otevřely brány nové rafinerie na jedlé oleje. Jak se tu ze surového oleje nevábné vůně i barvy vyrobí olej, na kterém si doma usmažíme řízky? A proč bude cestovat na zabalení až do Maďarska a zase zpátky?

Doba čtení: 4 minuty

Co se říká o margarínu a co z toho je pravda

Margarín začínal jako náhražka másla. Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Margarín si můžete dokonce vyrobit i doma.

Doba čtení: 6 minut

Levné tuky do vánočního cukroví nepatří

Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?

Doba čtení: 4 minuty

Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí

Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…

Doba čtení: 4 minuty

Na slunečnicovém oleji nesmažte

Časopis dTest testoval sedmnáct slunečnicových olejů. Zjišťoval v nich obsah karcinogenních látek, pesticidů i vitaminu E. A vítězem se stává…

4. 11. 2014 15:16
Doba čtení: 2 minuty

Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes

Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?

Doba čtení: 4 minuty

Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování

Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.

Doba čtení: 2 minuty

Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog

Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.

Doba čtení: 5 minut

Test tuků a olejů: Jak to vidí nutriční poradce

Ve studené kuchyni je podle dietologa jedničkou olivový olej. Je lepší rafinovaný, nebo za studena lisovaný? A proč je ghee dobré pro kuchaře, ale z nutričního hlediska hotová pohroma?

Doba čtení: 6 minut

Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař

Patří olivový olej na pánvičku a máslo do salátu? Nechte si poradit od šéfkuchaře, který tuk se k jaké kuchyňské úpravě hodí. Do hodnocení bylo zařazeno deset druhů tuků.

Doba čtení: 5 minut

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Doba čtení: 7 minut

K nejkvalitnějšímu olivovému oleji se musíte propít

Víno, sýry i čokoládu dnes degustuje kde kdo. Buďte originální, dejte lahve dohromady a uspořádejte s přáteli ochutnávku olivových olejů. Poradíme, jak na to i co která chuť značí.

Doba čtení: 4 minuty

Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout

Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.

Doba čtení: 4 minuty

Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle

Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.

Doba čtení: 4 minuty

Řepkový olej – všestranný kuchyňský pomocník

Každý z nás už někdy marinoval, dusil a pekl, dnes se ale můžeme naučit něco nového: blanšírovat, táhnout a brasírovat. Svou roli zde sehraje univerzální kuchyňský olej – řepkový.

Doba čtení: 4 minuty

Řepka se nehodí jen do nádrže auta

Dáme si ji do vázy, do nádrže auta, pohnojíme s ní trávník a ještě z ní dostaneme olej pro vaření. Představíme si univerzální rostlinu, která dává lepší olej než olivy – řepku olejku.

Doba čtení: 5 minut

Bodlákový olej je lisovaný za studena

Olej z bodláků? Ano, ale ne toho z obyčejného ostnatého plevele, co vám roste za plotem. Bodlákový olej nepíchá, zato léčí. Sice se na něm nesmaží, ale je výborný pro studenou kuchyni.

Doba čtení: 3 minuty

Cizinec měl prodejnu potravin plnou myšinců. Funguje dál

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v minulém týdnu navštívili prodejnu, kde se ve skladech i přímo pod prodejním pultem nacházelo velké množství myšího trusu.

Doba čtení: 1 minuta

Test majonéz: Základem je voda a stěží jeden pasterizovaný žloutek

Bramborový salát bez majonézy je jak Ježíšek bez dárků. Nakoupili jsme několik druhů a podívali se, co v nich je. Vědra vody, škrobu, éček, ale jsou i čestné výjimky.

Doba čtení: 5 minut