Hlavní navigace

nápoj

5 tipů, jak udržet víno v chládku

V teplých dnech se pijí spíše bílá a růžová vína, případně vína šumivá. Odborníci ze společnosti Bohemia Sekt radí, jak tyto letní nápoje udržet ve vhodné teplotě, a to i když si je vezmeme s sebou třeba do parku či k vodě.

17. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Káva Nescafé slaví 80 let. Podívejte se, jak se změnila

Technologie rozpustné kávy byla vyvinuta na počátku 20. století v USA. A v roce 1938 byla na trh poprvé uvedena rozpustná káva značky Nescafé. První šálek této kávy tak byl uvařen právě před 80 lety.

15. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Za jak dlouho zvětrá pivo

V parném létě bychom měli pivo vypít do čtvrt hodiny. Jednou zteplalému a zoxidovanému pivu už není pomoci. Choulostivější jsou v tomto směru silnější piva, je proto vhodné užívat si jich spíše po třetinkách.

Doba čtení: 3 minuty

Vyrábí mošt z těch nejlepších hroznů. Alkohol neobsahuje, zato vitamíny ano

Z nejkvalitnějších vinných hroznů můžete vyrobit jak přívlastkové víno, tak i vinný mošt. Stejně jako to dělá Magdalena Válková ze Slovácké moštárny. Jediná v České republice se navíc specializuje na odrůdové vinné mošty.

17. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jaké to latte vlastně chcete? Caffè latte vs. latte macchiato

Říct si v kavárně o latte může být docela adrenalinová záležitost. Pokud si z vás bude chtít italštinou vládnoucí barista vystřelit, není vyloučené, že dostanete sklenici mléka bez kávy.

Doba čtení: 4 minuty

Sběr březové vody se může pěkně prodražit

Účinky březové vody jsou pestré, využívá se na vlasy i pleť, ale také na pití a pro jarní očistu. Pokud si však nechcete březovou mízu koupit, ale získat ji přímo ze stromu, měli byste vědět následující.

Doba čtení: 3 minuty

Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti

Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?

Doba čtení: 7 minut

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Není rum jako rum. I když české náhražce rumu se už od 1. ledna 2003 nesmí říkat rum, mnoho lidí si stále plete pravý rum z cukrové třtiny s českým tuzemákem.

13. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kojeneckou vodu pijí i dospělí. V čem se liší od jiných balených vod?

Balené vody se dělí do několika skupin a pro každou platí jiná pravidla. Některé typy jsou upravovány, třeba proti množení bakterií. Na co si dát pozor při výběru balených vod a jak se v nich vyznat?

Doba čtení: 5 minut

Módní „raw voda“ – předražená i nebezpečná

Hlavně, že je přírodní… bohužel u vody neplatí. Přirozená voda z přírody může představovat vyšší rizika než kohoutková. I když si říká „raw“.

Doba čtení: 4 minuty

Horké nápoje: Do grogu nepatří tuzemák

Smyslem grogu původně byli méně opilí námořníci. Kdyby kdysi viceadmirál zvaný Old Grog své posádce, uvyklé na neředěný rum, horkou vodou naředil tuzemák, vzpoura by se jeho lodi jistě nevyhnula.

Doba čtení: 5 minut

Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků

Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.

11. 1. 2018 16:15
Doba čtení: 1 minuta

Pomáhá kola na nevolnost? Ano. Zjišťovali jsme proč

Je vám těžko od žaludku? Dejte si vychlazeného panáka Coca-Coly, zní jedna z možných rad.

Doba čtení: 3 minuty

Ochutnali jste už někdy hruškový cider? Hledejte poiré nebo perry

Nízkoalkoholický nápoj z hrušek má zhruba pět až sedm procent alkoholu. Vyrábí se tradičním způsobem i průmyslově z koncentrátu a mnohdy se jedná o luxusní výrobky v lahvích šampaňského typu.

28. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak udělat dobrý čaj? Potřebujete vodu bez chloru a nahřáté nádobí

Cesta k opravdovému dobrému čaji nemusí vést do Číny. Stačí dodržet pár pravidel a sehnat kvalitu. Ptejte se především na stáří.

Doba čtení: 4 minuty

Zrady plastových lahví

Mnozí z nás používají na nápoje plastové lahve. Dáváme do nich dětem pití do školy, při cvičení do nich dotáčíme vodu z kohoutku, na výletě je doplníme třeba ze studánky… Hygienici upozorňují, na co bychom si měli dávat pozor.

26. 10. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Výroba domácího cideru je velmi jednoduchá

Cider je v zásadě jablečné víno, alkoholický nápoj odpovídající obsahem alkoholu dvanácti- až třináctistupňovému pivu. K jeho výrobě stačí jablka, vhodná nádoba, tzv. kvasná zátka a trocha trpělivosti. Toť vše.

Doba čtení: 3 minuty

Mezi moštem a ovocným nápojem je propastný rozdíl

Podzim je sezónou moštování jablek. Slovo „mošt“ běžně používáme, přesně vzato ale jde o ovocnou šťávu. V čem se liší od ovocného nápoje a jak je to se značením moštů? Jakou by měl mít tento nápoj barvu, chuť a vůni? V čem ho skladovat a jak poznat ten kvalitní?

3. 10. 2017 16:55
Doba čtení: 5 minut

Jak se správně pije tequila: Červ ani citron do ní nepatří

Kolem mexické tequily vznikají stále nové mýty a rituály. V současné době například světem hýbe trend pít tequilu přímo ze solných kalíšků. Tequilu zároveň ale také obestírá mnoho polopravd a mylných představ.

Doba čtení: 5 minut

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

16. 8. 2017 9:41
Doba čtení: 2 minuty

Co dostanete, když si koupíte harmonizovanou­ vodu?

Na internetu je předmětem vtipů. Když před rokem společnost Fruitisimo uváděla na trh svoji „harmonizovanou vodu“, nebála se odvážných tvrzení. Dnes už je opatrnější.

Doba čtení: 7 minut

Vhodné a nevhodné letní nápoje

Že je v horkém létě třeba více pít, většinou teoreticky víme. Někdy nám už to tak dobře nejde v praxi a chyby děláme i ve složení pitného režimu. Obecně bychom měli vypít zhruba tolik tekutin, kolik vymočíme. Základ je voda.

22. 6. 2017 15:34
Doba čtení: 3 minuty

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.

Doba čtení: 3 minuty

Iontové nápoje při sportu většina z nás nepotřebuje

Chodíte do fitka, na pilates nebo jezdíte na kole? A co přitom pijete? Iontové nápoje jsou v kurzu. A dost často se jimi proléváme úplně zbytečně.

Doba čtení: 4 minuty

V koktejlech bodují neobvyklé složky. Třeba vaječný bílek

I nealkoholické drinky se neustále vyvíjejí a mají své módní vlny. Ukazují to výsledky soutěží v míchání koktejlů během uplynulých dvaceti let včetně letošního ročníku.

5. 5. 2017 13:34
Doba čtení: 2 minuty

Bubble tea má opět problém: v „kuličkách bez chemických barviv“ jsou barviva

Potravinářská inspekce prokázala u dalších nápojů bubble tea „bez chemických barviv“ přítomnost barviva tartrazin a allura červeň.

13. 4. 2017 16:51
Doba čtení: 1 minuta

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Rostlinné nápoje mohou být z ovsa, chia semínek, ořechů, ale i konopí a rýže. Zkuste si je vyrobit doma, nebo se naučte vybírat a používat ty nejlepší. Poradíme, nač si dát pozor.

24. 3. 2017 15:00
Doba čtení: 4 minuty

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

I z jara přijdou k duhu teplé nápoje, které vám zlepší náladu, dodají energii a budou hýčkat vašeho chuťové pohárky jedna báseň. Jaké to jsou?

20. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co místo cukru? Coca-Cola mění vzhled i složení

Celosvětový trend je snižovat obsah cukrů ve slazených nápojích. Tyto tendence se začínají postupně promítat do změny receptur nebo technologických postupů výrobců těchto nápojů. Tedy i do produktů společnosti Coca-Cola, včetně stejnojmenné vlajkové lodi tohoto výrobce.

Doba čtení: 3 minuty

Jak připravit bombardino, aby nechutnalo jako pudink

Každý, kdo někdy vyrazil lyžovat do Itálie, se tam bezpochyby setkal s tamní velmi oblíbenou specialitou zvanou bombardino. V různých variantách se podává na sjezdovkách celého světa a příprava bombardina je možná i doma. Zkuste recept.

Doba čtení: 3 minuty