Hlavní navigace

nápoj

Vyrábí mošt z těch nejlepších hroznů. Alkohol neobsahuje, zato vitamíny ano

Z nejkvalitnějších vinných hroznů můžete vyrobit jak přívlastkové víno, tak i vinný mošt. Stejně jako to dělá Magdalena Válková ze Slovácké moštárny. Jediná v České republice se navíc specializuje na odrůdové vinné mošty.

Kateřina Čepelíková

17. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jaké to latte vlastně chcete? Caffè latte vs. latte macchiato

Říct si v kavárně o latte může být docela adrenalinová záležitost. Pokud si z vás bude chtít italštinou vládnoucí barista vystřelit, není vyloučené, že dostanete sklenici mléka bez kávy.

Jana Zlámalová

23. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sběr březové vody se může pěkně prodražit

Účinky březové vody jsou pestré, využívá se na vlasy i pleť, ale také na pití a pro jarní očistu. Pokud si však nechcete březovou mízu koupit, ale získat ji přímo ze stromu, měli byste vědět následující.

Petr Havel

6. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti

Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?

Kristina Vacková

20. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Není rum jako rum. I když české náhražce rumu se už od 1. ledna 2003 nesmí říkat rum, mnoho lidí si stále plete pravý rum z cukrové třtiny s českým tuzemákem.

Jana Zlámalová

13. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kojeneckou vodu pijí i dospělí. V čem se liší od jiných balených vod?

Balené vody se dělí do několika skupin a pro každou platí jiná pravidla. Některé typy jsou upravovány, třeba proti množení bakterií. Na co si dát pozor při výběru balených vod a jak se v nich vyznat?

Petr Havel

21. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Módní „raw voda“ – předražená i nebezpečná

Hlavně, že je přírodní… bohužel u vody neplatí. Přirozená voda z přírody může představovat vyšší rizika než kohoutková. I když si říká „raw“.

Petr Havel

17. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Horké nápoje: Do grogu nepatří tuzemák

Smyslem grogu původně byli méně opilí námořníci. Kdyby kdysi viceadmirál zvaný Old Grog své posádce, uvyklé na neředěný rum, horkou vodou naředil tuzemák, vzpoura by se jeho lodi jistě nevyhnula.

Jana Zlámalová

16. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků

Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.

Redakce

11. 1. 2018 16:15
Doba čtení: 1 minuta

Pomáhá kola na nevolnost? Ano. Zjišťovali jsme proč

Je vám těžko od žaludku? Dejte si vychlazeného panáka Coca-Coly, zní jedna z možných rad.

Petr Havel

27. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ochutnali jste už někdy hruškový cider? Hledejte poiré nebo perry

Nízkoalkoholický nápoj z hrušek má zhruba pět až sedm procent alkoholu. Vyrábí se tradičním způsobem i průmyslově z koncentrátu a mnohdy se jedná o luxusní výrobky v lahvích šampaňského typu.

Petr Havel

28. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak udělat dobrý čaj? Potřebujete vodu bez chloru a nahřáté nádobí

Cesta k opravdovému dobrému čaji nemusí vést do Číny. Stačí dodržet pár pravidel a sehnat kvalitu. Ptejte se především na stáří.

Tereza Víchová

22. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zrady plastových lahví

Mnozí z nás používají na nápoje plastové lahve. Dáváme do nich dětem pití do školy, při cvičení do nich dotáčíme vodu z kohoutku, na výletě je doplníme třeba ze studánky… Hygienici upozorňují, na co bychom si měli dávat pozor.

Redakce

26. 10. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Výroba domácího cideru je velmi jednoduchá

Cider je v zásadě jablečné víno, alkoholický nápoj odpovídající obsahem alkoholu dvanácti- až třináctistupňovému pivu. K jeho výrobě stačí jablka, vhodná nádoba, tzv. kvasná zátka a trocha trpělivosti. Toť vše.

Petr Havel

25. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Mezi moštem a ovocným nápojem je propastný rozdíl

Podzim je sezónou moštování jablek. Slovo „mošt“ běžně používáme, přesně vzato ale jde o ovocnou šťávu. V čem se liší od ovocného nápoje a jak je to se značením moštů? Jakou by měl mít tento nápoj barvu, chuť a vůni? V čem ho skladovat a jak poznat ten kvalitní?

Redakce

3. 10. 2017 16:55
Doba čtení: 5 minut

Jak se správně pije tequila: Červ ani citron do ní nepatří

Kolem mexické tequily vznikají stále nové mýty a rituály. V současné době například světem hýbe trend pít tequilu přímo ze solných kalíšků. Tequilu zároveň ale také obestírá mnoho polopravd a mylných představ.

Jana Zlámalová

5. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

Redakce

16. 8. 2017 9:41
Doba čtení: 2 minuty

Co dostanete, když si koupíte harmonizovanou­ vodu?

Na internetu je předmětem vtipů. Když před rokem společnost Fruitisimo uváděla na trh svoji „harmonizovanou vodu“, nebála se odvážných tvrzení. Dnes už je opatrnější.

Lenka Krbcová

26. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

Vhodné a nevhodné letní nápoje

Že je v horkém létě třeba více pít, většinou teoreticky víme. Někdy nám už to tak dobře nejde v praxi a chyby děláme i ve složení pitného režimu. Obecně bychom měli vypít zhruba tolik tekutin, kolik vymočíme. Základ je voda.

Redakce

22. 6. 2017 15:34
Doba čtení: 3 minuty

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.

Petr Havel

14. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Iontové nápoje při sportu většina z nás nepotřebuje

Chodíte do fitka, na pilates nebo jezdíte na kole? A co přitom pijete? Iontové nápoje jsou v kurzu. A dost často se jimi proléváme úplně zbytečně.

Tereza Víchová

13. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

V koktejlech bodují neobvyklé složky. Třeba vaječný bílek

I nealkoholické drinky se neustále vyvíjejí a mají své módní vlny. Ukazují to výsledky soutěží v míchání koktejlů během uplynulých dvaceti let včetně letošního ročníku.

Redakce

5. 5. 2017 13:34
Doba čtení: 2 minuty

Bubble tea má opět problém: v „kuličkách bez chemických barviv“ jsou barviva

Potravinářská inspekce prokázala u dalších nápojů bubble tea „bez chemických barviv“ přítomnost barviva tartrazin a allura červeň.

Redakce

13. 4. 2017 16:51
Doba čtení: 1 minuta

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Rostlinné nápoje mohou být z ovsa, chia semínek, ořechů, ale i konopí a rýže. Zkuste si je vyrobit doma, nebo se naučte vybírat a používat ty nejlepší. Poradíme, nač si dát pozor.

Redakce

24. 3. 2017 15:00
Doba čtení: 4 minuty

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

I z jara přijdou k duhu teplé nápoje, které vám zlepší náladu, dodají energii a budou hýčkat vašeho chuťové pohárky jedna báseň. Jaké to jsou?

Lenka Zelnitiusová

20. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co místo cukru? Coca-Cola mění vzhled i složení

Celosvětový trend je snižovat obsah cukrů ve slazených nápojích. Tyto tendence se začínají postupně promítat do změny receptur nebo technologických postupů výrobců těchto nápojů. Tedy i do produktů společnosti Coca-Cola, včetně stejnojmenné vlajkové lodi tohoto výrobce.

Petr Havel

4. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak připravit bombardino, aby nechutnalo jako pudink

Každý, kdo někdy vyrazil lyžovat do Itálie, se tam bezpochyby setkal s tamní velmi oblíbenou specialitou zvanou bombardino. V různých variantách se podává na sjezdovkách celého světa a příprava bombardina je možná i doma. Zkuste recept.

Jana Zlámalová

21. 2. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší

Pití kávy se mnohdy považuje za neřest, nešvar a závislost. Postupující vědecké poznání ale odhaluje stále další a další pozitiva, která může člověku konzumace kávy přinášet.

Petr Havel

11. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční přípitek by měl vonět po citrusech

Celá rodina či blízcí se sešli u slavnostní večeře. Možná si zapálí svíčku, pustí koledy, jaké víno ale otevřít, aby vynikla chuť rybí polévky a následných pokrmů slavnostní hostiny?

Helena Singerová

18. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

MalCao: šizené socialistické retro

Kakaový nápoj má potíže s kakaem. Nápoje s označením MalCao se před několika lety vrátily na trh coby „tradiční“ nápoj s vůní retra. Inspekce není spokojená s jejich kvalitou.

Redakce

16. 12. 2016 12:35
Doba čtení: 1 minuta