Hlavní navigace

mléčné výrobky

Návrat jahodového koktejlu? Jogurtové smoothie se přeci jen liší

Jahodový koktejl z automatu Koruna se stal legendou. Nyní má zmodernizované nástupce – mléčné nápoje smoothie s ovocem. Jogurtové smoothie ale přece jen zcela identické s retro koktejlem není.

Petr Havel

13. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Petr Havel

6. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

Petr Havel

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Skyr není jogurt a skyramisu není tiramisu

Skyr je tu tisíc let, v ČR dva roky. Přestože se v mnohém podobá jogurtu, jeho výroba a složení se liší.

Jana Zlámalová

19. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět

Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.

Petr Havel

28. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 věcí, které se dají říct o tvarůžcích

Syrečky se kdysi vyráběly podomácku, současná výroba Olomouckých tvarůžků je modernizovaná, ale jejich benefity zůstávají.

Redakce

28. 11. 2017 10:03
Doba čtení: 2 minuty

Skyr: je to jogurt, není to jogurt?

Na českém trhu se objevil teprve loni, ale už teď si získal řadu příznivců zejména mezi sportovci, seniory a malými dětmi. V čem tkví unikátnost skyru a jak se vůbec liší od jogurtu?

Kateřina Čepelíková

15. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Olomoucké tvarůžky: Proč už syrečky nesmrdí?

Vůbec se nevyrábí v Olomouci, a přesto nesou označení olomoucké, dříve se pro svůj odér musely jíst na prahu domu, dnes si je dáme klidně u jednoho stolu s ostatními členy rodiny. Poodhalíme vám tajemství olomouckých syrečků.

Kateřina Čepelíková

4. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Můj sýrový život

Uvědomil jsem si, že nejvíce kontroverzní jídlo je pro mě sýr. Může to být gurmánská lahůdka i odporná záležitost. Ten druhý případ se mi vybavuje nejenom v souvislosti s dětstvím, ale i při ochutnávání současných novinek.

Jan Handl

4. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kudy ven z mléčné krize?

Nejen v naší zemi, ale také v rámci celé EU protestují již nějakou dobu producenti mléka proti nízkým výkupním cenám této pro zemědělce strategické komodity.

Petr Havel

9. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu zmrzlin s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.

Redakce

14. 7. 2015 11:37
Doba čtení: 4 minuty

Deset jídel, která vás v horku ochladí

Ačkoli při pomyšlení na horké dny člověku vytane na mysli zmrzlina nebo pití s ledem, jídla a nápoje, která nás skutečně mohou ochladit, vypadají úplně jinak.

Anna Příhodová

7. 7. 2015 10:09
Doba čtení: 5 minut

Mléko – zabiják?

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják. Revoluční studie: Pravidelné pití mléka vás zabije. Mléko – pomalý zabiják? Nová studie otřásá dosavadní medicínou…

Petr Havel

7. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Můžeme bílou plíseň na sýru odkrojit, nebo se náš mléčný výrobek musí poroučet do koše? Jak optimálně skladovat tvrdé a jak měkké sýry?

Kateřina Čepelíková

4. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kojení a kravské mléko? Co je dobré pro děti

Přechod z mateřského mléka na mléko kravské není pro děti moc snadný. Ani kombinace obou mlék se příliš nedoporučuje. Proč?

Kateřina Čepelíková

6. 8. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pro mlékárnu jsou antibiotika v mléce velký problém

Každý dodavatel a každá mlékárna si mléko otestuje na rezidua antibiotik. Dodavatel kvůli riziku citelného postihu. Mlékárna proto, že z mléka s antibiotiky nevyrobí jogurt ani mlékárenský pánbůh.

Lenka Krbcová

13. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč vám vadí mléko? Intolerance a alergie mají odlišné příčiny

Dáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Kateřina Čepelíková

19. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vyrobte si domácí jogurt raz dva

Koupit jeden jogurt v obchodě si dneska může každý, kdo má v kapse aspoň pětikorunu. Jestli ale chcete jogurtů víc, podívejte se na náš domácí recept a nasajte inspiraci.

Kateřina Čepelíková

10. 4. 2014 12:26
Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější mléčný výrobek v Česku? Máslo

Zatímco Afričan ročně zkonzumuje 50 kg mléčných výrobků za rok, Čech jich spořádá skoro pětkrát více. Je to zpráva pozitivní nebo negativní? Podívejte se na celosvětové srovnání.

Kateřina Čepelíková

18. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Osteoporózy se dožije každý, říká primářka

Pokud jste do svých 22 let neřešili přísun vápníku a vitaminu D, počítejte na stará kolena s osteoporózou. Tedy s řídnutím kostí, tudíž s častými zlomeninami i po banálních traumatech.

Kateřina Čepelíková

7. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Každá čtvrtá zakysaná smetana je šizená

Čtvrtina zakysaných smetan uvádí spotřebitele v omyl, zjistil dTest. Obsahují méně tuku, než tvrdí na etiketě. Na chuti mnohým z testovaných výrobků ubírá přidaný škrob.

Redakce

4. 2. 2014 10:47
Doba čtení: 2 minuty

Neplaťte za chemii, poznejte opravdový jogurt

V čem se liší jogurty zrající kelímcích a v tanku a proč jsou konvenční jogurty homogenizované? Technoložka minimlékárny Sklizeno poradí, jak si vybrat dobrý jogurt.

Kateřina Čepelíková

10. 1. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Jídlo, které nám jde naproti

Jídlo koupíme v prodejně, rychlý posel ho dopraví až k našim dveřím, ale existují i jiné, nové formy prodeje. Food trucky s kvalitním občerstvením i potravinami křižují ČR. Co nabízejí?

Kateřina Čepelíková

6. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tavené sýry už nepatří na pranýř

GALERIE: Výrobci ještě loni falšovali tavené sýry jako o závod. Letos je však situace výrazně lepší. Inspekce prověřovala dvacítku tavených sýrů. Podívejte se na výsledky kontroly.

Kateřina Čepelíková

4. 9. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Rozdíl mezi tvarohem ve vaničce a v alobalu? Obalem to není

„Upeču buchty. Kup tvaroh, ale ten ve staniolu, ne ve vaničce!“ říkají pravidelně babičky. Tohle doporučení najdete i v mnoha receptech. Proč, je snad tvaroh-kostka lepší? Je to jinak.

Petr Havel

15. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čeští mlékaři vstoupili do světové síně sýrařské slávy

Image tuzemských sýrů oproti zahraniční konkurenci není dlouhodobě moc dobrá – snad proto, že značná část našich spotřebitelů konzumuje převážně rozličné verze eidamů. Přitom sýry umíme.

Petr Havel

13. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

Do mléčných výrobků se přidává vitamín D a někde dokonce i vápník. Zjišťovali jsme u výrobců, proč tak činí a jestli nám taková porce déček z jogurtů, mléka a ze sluníčka nemůže uškodit.

Kateřina Čepelíková

29. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Výroba domácího sýra si žádá dovolenou

Snad každý dnes po domácku vyrábí vlastní potraviny a na zahradě krom banánů pěstuje všechny potřebné vitamíny. Chci splynout s davem a pouštím se do vlastní výroby sýra. Pohořím?

Kateřina Čepelíková

17. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny

Vyrazili jsme na obhlídku závodu, který za svými zdmi vyrábí jogurty i nápoje Activia. Žádné zahraniční mléko, žádná konzervace, ze země se by se dalo jíst. Podívejte se sami.

Kateřina Čepelíková

9. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Přepuštěné máslo je lepší a nekazí se

Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. V obchodech ho momentálně nenajdete, ale poradíme, jak si jej připravit doma.

Petr Havel

25. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty