Hlavní navigace

med

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

Petr Havel

Včera 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

I dva roky po krachu firmy JSG se její falšované medy našly v obchodech

Ročně každý z nás sní skoro kilogram medu, jeho kvalita ale není vždy taková, jakou bychom si představovali. Zejména medy firmy JSG se dlouhodobě řadí mezi medy falšované či nejakostní. A to už firma JSG přes dva roky neexistuje.

Redakce

24. 4. 2018 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Na trhu jsou falšované medy od neexistujícího výrobce

Pokud nemáte známého medaře, je koupě medu sázkou do loterie. Potvrzuje to i nález medů, u nichž laboratoř potvrdila falšování. Navíc výrobce uvedený na daňovém dokladu neexistuje.

Redakce

23. 3. 2018 18:00
Doba čtení: 1 minuta

Hřebečská medovina: poklad z tatínkova sešitku

Hřebečská medovina už patnáct let vzniká pod rukama Ivany Bakrlíkové, která se spolu se svojí rodinou stará jak o včelstvo, tak o kvašení, ale často i o sběr a nákup bylin. V Bylinné hořké je jich namícháno dokonce jednadvacet.

Kateřina Čepelíková

23. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Medovina pomalu získává na své dávné oblibě, pije se v létě řádně vychlazená, ale i v zimě tak akorát ohřátá. Nikdy ji ale neservírujte jako „panáka“, zaslouží si víc.

Redakce

15. 3. 2018 16:20
Doba čtení: 1 minuta

Nebezpečný med nebyl zlikvidován, inspekce ho našla ve skladu

Potravinářská inspekce při mimořádné kontrole zjistila 31,5 tun nelegálního medu. Jedná se zřejmě o med z kauzy společnosti Včelpo, ve kterém byla nepovolená antibiotika.

Redakce

27. 2. 2018 13:32
Doba čtení: 2 minuty

Do tradiční medoviny nepatří ani cukr, ani líh

Medovina je alkoholický nápoj, jehož kvalitu, chuť a vůni ovlivňuje jak druh použitého medu, tak doba kvašení, zrání, ale i přidané bylinky a koření. Bohužel i příliš benevolentní legislativa, která výrobcům umožňuje přidání cukru, lihu, barviv a umělých aromat.

Kateřina Čepelíková

22. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Na farmářských trzích byl opakovaně falšovaný med

Státní veterinární správa odhalila krátce po sobě případy prodeje falšovaného medu na farmářských trzích.

Redakce

6. 6. 2017 10:10
Doba čtení: 1 minuta

Může se med zkazit? Pravdy a mýty o medu

Vyzkoušejte, co víte o medu. Některá tradovaná tvrzení jsou nesmyslná, jiná pravdivá, a někdy je to tak půl na půl.

Redakce

20. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Když med, tak od včelaře

Ať už jste pravidelným konzumentem medu, nebo ho máte doma jen pro případ nemoci, dáte jistě za pravdu, že med od včelaře se nemůže měřit s tím, který koupíme v supermarketu. Proč tomu tak je?

Redakce

17. 5. 2017 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Rousky jsou vysušená zrna pylu. Tzv. rouskový, rouskovaný nebo také květový pyl je mnohem menší alergen než pyl volně poletující vzduchem. Ještě lepší je pyl perga.

Petr Havel

19. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Polovina medů je falšovaná, nebezpečný med nabízeli na serveru Bazoš.cz

Potravinářská inspekce uskutečnila mimořádnou kontrolu medů vyrobených, respektive balených v České republice. Výsledek je žalostný, kvalita prodávaného medu je nevyhovující, navíc se znovu objevil med z kauzy Včelpo.

Redakce

6. 4. 2017 17:03
Doba čtení: 5 minut

Vybírám si, komu svůj panenský med svěřím, říká včelař Jiří Smolík

Když hledáte kvalitní med, zajděte ke včelaři, když hledáte ten nejčistější med, zajděte k Jiřímu Smolíkovi. On je jedním z mála, kdo v Česku vyrábí a prodává panenský med. V čem se liší a jak ho včely vyrábějí?

Kateřina Čepelíková

24. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kontrola: Med bez potíží. Konečně!

Po opakovaných problémech tuzemského medu s kvalitou a bezpečností se snad situace obrací. Ukázala to aktuální kontrola – všechny vzorky byly v pořádku.

Redakce

29. 4. 2016 15:06
Doba čtení: 1 minuta

Medu s antibiotiky byly tuny. Nyní končí ve spalovně

Nedávná kauza medu společnosti Včelpo, jehož výrobky obsahovaly zakázaná antibiotika, se chýlí ke konci. Firma musela stáhnout stovky tun medu a dostala více než miliónovou pokutu. Stát nyní hledá opatření pro to, aby se podobný případ znovu neopakoval.

Lenka Krbcová

26. 2. 2016 13:10
Doba čtení: 3 minuty

Antibiotika v medu: pokračování kauzy Včelpo

Na českém trhu se v listopadu objevily medy obsahující antibiotika. Dokládají to výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS).

Redakce

11. 2. 2016 15:28
Doba čtení: 9 minut

Jsem otřesen, píše ministr včelařům

V souvislosti s antibiotikovou kauzou „kolosálních rozměrů“ kritizuje ministr zemědělství kontrolní mechanismy Českého svazu včelařů.

Redakce

9. 12. 2015 16:26
Doba čtení: 2 minuty

Na pečení je nejlepší medovicový med

Na med není kvůli skandálu s antibiotiky nutné zanevřít – jen si musíme vybrat ten poctivý. Můžete ho použít i do vánočního cukroví, pečení má pak ale trochu jiná pravidla, než když dáváte cukr.

Petr Havel

9. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

COOP, Globus a Kaufland prodávaly med s obsahem nebezpečných látek

Na tuzemském trhu se objevil výrobek s názvem Dědečkův med s obsahem chloramfenikolu a nitrofuranů, varují veterináři.

Redakce

16. 11. 2015 7:50
Doba čtení: 1 minuta

Dalibor Titěra: Medu za stovku bych prostě nevěřil

Kvalitu medu, když je zavřený ve sklenici, mnohdy nepozná ani profík. Malé nápovědy, které vás ke správné skleničce nasměrují, ale máme. Získali jsme je přímo ve Výzkumném ústavu včelařském.

Kateřina Čepelíková

12. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kosmetika s vůní medu omlazuje

Med je kromě výborného přírodního léku i skvělým kosmetickým prostředkem. Pokožku regeneruje, hojí, hydratuje, spolehlivě vyhlazuje vrásky, zahaluje tak stopy věku a tím prodlužuje svěží mladistvý vzhled.

Simona Procházková

6. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Na Jiřáku už v pátek začnou Podzimní dny českého medu

V pátek 18. (8–18 hodin) a v sobotu 19. září 2015 (8–14 hodin) bude na Farmářském tržišti Jiřák sladce, budou se tam totiž slavit Podzimní dny českého medu.

Redakce

15. 9. 2015 12:10

Léčivé účinky medu

Včelí med je nejpřirozenější sladidlo, které lidstvo využívá tisíce let. Má i mnohé léčivé účinky. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Simona Procházková

17. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Propolis – včelí antibiotikum

Léčebné použití propolisu má tisíciletou tradici. Tento unikátní produkt včel se může pyšnit širokou škálou ozdravných účinků.

Simona Procházková

9. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Mateří kašička léčí hlavně gynekologické problémy

Včely patří mezi nejvzácnější hmyz, který žije na naší planetě. Opylují květy, dávají nám lahodný med a také vyrábějí velmi účinné přírodní léky.

Simona Procházková

9. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Revoluce ve včelařství? To se ještě uvidí

Geniální vynález pro stáčení medu! Podobné titulky informují o novém převratném mechanismu. Čeští včelaři jsou zatím v hodnocení opatrní.

Kristina Vacková

14. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pampeliškový med není med. Ani dobrý nápad

Je tu jaro a s ním jeden z přetrvávajících zvyků vyrábět si z květů pampelišek a řepného cukru (sacharózy) vlastní „med“. O skutečný med ale vlastně nejde, účel osladit sice splní, ale jinak za moc nestojí.

Petr Havel

30. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Falšování medu v Česku vesele pokračuje

SZPI zjistila, že se do oběhu opět dostal falšovaný med. Tentokráte na pranýři visí medy společnosti Včelpo, kterým byly také hned odebrány dvě značky kvality. Oprávněně?

Kateřina Čepelíková

12. 3. 2015 13:35
Doba čtení: 2 minuty

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Kateřina Čepelíková

18. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut