Hlavní navigace

maso

Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's

„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.

11. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 16 minut

Nejčastější omyly o hovězím mase

Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

6. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky

Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné

Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.

Doba čtení: 3 minuty

Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak

Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.

28. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Proč je ve špekáčcích málo masa? Protože se to smí

Případ nekvalitních špekáčků z Masozávodu Krahulčí vede nejen k tomu, že uzeninu z Agrofertu obchodníci stahují ze své nabídky. Nabízí se hlavně otázka, zda není na místě změna vyhlášky. Podle té současné jsou totiž podobné výrobky v pořádku.

27. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nadívané holoubátko – pochoutka, která téměř zmizela z našich jídelníčků

Jednou ze skupin pokrmů, které byly v minulosti relativně běžnou součástí našich jídelníčků především na venkově a které se zatím nepodařil „retro“ návrat do současnosti, jsou jídla připravovaná z masa holubů a holoubátek.

15. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Porážka přímo na pastvě – zvíře bez stresu a lepší maso

Možná se i český spotřebitel časem dočká nárůstu kvality masa z hospodářských zvířat, která nebudou porážena ve stresu na jatkách, ale budou usmrcována přímo na pastvě, v prostředí farem, kde tráví svůj celý život.

1. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

USA prodává maso z laboratoře a řeší, zda je stále masem

U nás tyhle tahanice o slovíčka dobře známe, třeba kvůli pomazánkovému máslu nebo rumu/tuzemáku. V USA teď začínají řešit, jak se má nazývat maso vypěstované v laboratoři, jehož nabídka míří na trh. Na jednu stranu možná prkotina, jenže nálepky do značné míry dělají byznys.

Doba čtení: 3 minuty

Průšvih s potravinami: Sapě hrozí pokuta 50 miliónů

V Sapě byly opakovaně nalezeny prošlé či smyslově změněné potraviny. Jednalo se zejména o mořské plody a vejce nebo maso telat, které zřejmě pocházelo z nelegální porážky. Jaké úlovky inspektoři našli?

18. 5. 2018 19:15
Doba čtení: 2 minuty

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Doba čtení: 3 minuty

Falšované maso v letákové akci nabízel i Kaufland

Inspekce se zaměřila na konzervovaná masa nabízená v letákových akcích. Za poslední měsíc našla už dvanáct falšovaných konzerv ve třech řetězcích. Poslední nález pochází z Kauflandu.

11. 5. 2018 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

Ne mleté, ale mělněné maso. Víme, proč se něco takového vůbec vyrábí

Na první pohled vypadají podobně, ale jinak se jmenují – tedy výrobky s názvem mleté maso a mělněné maso. Proč je ale jiný název používán a jaké rozdíly vlastně představuje?

Doba čtení: 3 minuty

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Doba čtení: 3 minuty

Jak v Česku rádi doplňujeme vitamin D? Slaninou a párky

Vitamin D lze doplňovat různými způsoby, vystavení se slunečnímu záření, luštěninami, žloutky, mlékem, vitaminy v tabletkách, ale i hovězím a vepřovým masem a celou řadou masných produktů. Třeba vepřovým bokem, slaninou nebo špekáčky.

21. 2. 2018 12:00
Doba čtení: 3 minuty

Typický pach králíka odstraníte krátkým spařením

Králičí maso je v mnoha ohledech ideální. Snadno stravitelné, dietní, zdravé. Zpestřete si svůj jídelníček třeba pečeným králíkem.

Doba čtení: 3 minuty

V tomhle řeznictví byste nakupovat nechtěli

Řeznictví v okrese Hodonín je inspektorům více než známé. Již v minulých letech tu našli velké prohřešky, i tak je ale současný stav překvapil. Za aktuální porušení provozovateli hrozí dle platné legislativy pokuta až jeden milion korun.

3. 11. 2017 13:00
Doba čtení: 2 minuty

V tisícovkách konzerv typu lunch meat chybělo maso

Potravinářská inspekce zakázala konzervy, tzv. lunch meat, v nichž scházelo nejméně třicet procent masa.

26. 10. 2017 16:56
Doba čtení: 1 minuta

Kde hledat dobré řeznictví

Dobrého řezníka by chtěl mít každý… Zajděte si na nákup masa a uzenin do prodejen oceněných v soutěži o nejlepší řeznictví-uzenářství.

18. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zaměřeno na kebaby: obsahují nepovolené látky

Veterináři zkontrolovali oblíbenou pochoutku. Několik prodejců připravovalo kebab ze surovin z Polska či Německa, které jejich výrobci „přikrmili“ chemií.

9. 8. 2017 13:16
Doba čtení: 1 minuta

Sušené maso je bez tuku a nabité bílkovinami

Pojem „jerky“ obecně označuje syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk a následně je nakrájeno a vysušeno. Sušené maso je vhodné pro sportovce, děti i turisty.

Doba čtení: 3 minuty

Grilování: Jak na to, aby se maso na gril nechytalo?

Grilujete rádi, ale často se s masem i burgery na grilu perete? Chytí se a nechtějí se pustit? Máme pro vás sadu rad, které vás napříště od potrhaných a nevzhledných kousků masa ochrání.

Doba čtení: 3 minuty

Jamón – španělská šunka patří k nejdražším a nejlepším na světě

Jamón – pravou sušenou španělskou šunku ze zadní kýty prasat – si lze koupit i v Česku. My jsme se byli podívat přímo v „kolébce“ jamónu, městečku Lanjarón v Andalusii.

Doba čtení: 3 minuty

Brixton Balls: bistro, co má koule. Masové koule

Co mají společného „Depešáci“ a Zdeněk Pohlreich s masovými koulemi? Víc, než si jen můžete představit. Zakousněte se do příběhu Luďka a Tima, kteří si navzdory rozdílným profesím i jazyku založili bistro s masovými koulemi, o kterých mluví celá Praha.

27. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Mladé kůzlečí a jehněčí maso nepáchne

Jehněčí a kůzlečí maso jsou pozapomenuté tradiční suroviny vhodné nejen na Velikonoce. Poradíme, jak kůzle či jehně připravit a maso zbavit i zbytku nepříjemného aroma.

14. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Masový skandál v Brazílii nemá obdoby. Zkažené maso je i u nás

Masová kauza, která nemá obdoby. Z Brazílie proudilo několik let zkažené a chemicky upravované maso do celého světa. Našlo se na Slovensku i v českém Makru.

Doba čtení: 4 minuty

I takhle se u nás zachází s masem

Veterináři dohlížejí na bezpečnost potravin. Podívejte se, s čím se shledali v restauracích a u výrobců během posledního měsíce.

7. 3. 2017 9:22
Doba čtení: 1 minuta

Gothaj, jak má být. Proč je lepší tenčí plátek salámu

Salám gothaj původně obsahoval coby základ hovězí a vepřové maso, to se ale v honbě za co nejnižšími náklady postupně měnilo. Někteří výrobci se teď vracejí k původním recepturám.

Doba čtení: 3 minuty