Hlavní navigace

maso

Zlo jménem šunka?

Dusitany v šunce a dalších masných produktech nejsou nic pěkného. Nicméně je dobré vědět, že rozhodně nepředstavují ten hlavní problém, který by vás měl při konzumaci uzenin trápit. Grilování je mnohem rizikovější než složení uzenin, upozorňují čeští experti.

Doba čtení: 3 minuty

Uber Eats: čeká nás rok veganů a vegetariánů?

KOMENTÁŘ – Stále více Evropanů se má v budoucnosti stravovat na vegetariánské, a dokonce veganské bázi. Tvrdí to alespoň analýza společnosti Uber Eats, podle které bude rokem veganství už následující rok 2019.

12. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Po syrovém mase člověk zdivočí. Vegetariánství zušlechťuje duši

Milí masožrouti, připravte se na pořádnou nakládačku. O vegetariánství se totiž píše už od dob antiky. Takovým prvním řádným odpůrcem konzumace masa byl již Pythagoras. Jíst, či nejíst maso? Tuto otázku si od pradávna pokládá řada filozofů a lékařů.

Doba čtení: 5 minut

Průvodce základními typy steaků

Milujete dobrý kus masa, ale neradi chodíte do steakhousů, protože si nikdy nejste jisti, jaký steak si vybrat? S tím je konec. Seznamte se: Porterhouse steak, T-Bone steak, Tri Tip steak, Flank steak, New York strip, Filet Mignon, Rib Eye, Hanger steak, Rump steak, Skirt steak, Flat Iron.

Doba čtení: 4 minuty

Veterináři hlásí: Ve školní jídelně jsme našli šedesát kilo prošlého masa

Desítky kilogramů prošlého masa našla v Kostelci nad Orlicí veterinární správa. O to hůř, že se tak stalo v jídelně, která vaří pro místní školky i školy.

2. 11. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's

„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.

Doba čtení: 16 minut

Nejčastější omyly o hovězím mase

Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

6. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky

Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné

Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.

Doba čtení: 3 minuty

Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak

Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.

28. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Proč je ve špekáčcích málo masa? Protože se to smí

Případ nekvalitních špekáčků z Masozávodu Krahulčí vede nejen k tomu, že uzeninu z Agrofertu obchodníci stahují ze své nabídky. Nabízí se hlavně otázka, zda není na místě změna vyhlášky. Podle té současné jsou totiž podobné výrobky v pořádku.

27. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nadívané holoubátko – pochoutka, která téměř zmizela z našich jídelníčků

Jednou ze skupin pokrmů, které byly v minulosti relativně běžnou součástí našich jídelníčků především na venkově a které se zatím nepodařil „retro“ návrat do současnosti, jsou jídla připravovaná z masa holubů a holoubátek.

15. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Porážka přímo na pastvě – zvíře bez stresu a lepší maso

Možná se i český spotřebitel časem dočká nárůstu kvality masa z hospodářských zvířat, která nebudou porážena ve stresu na jatkách, ale budou usmrcována přímo na pastvě, v prostředí farem, kde tráví svůj celý život.

1. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

USA prodává maso z laboratoře a řeší, zda je stále masem

U nás tyhle tahanice o slovíčka dobře známe, třeba kvůli pomazánkovému máslu nebo rumu/tuzemáku. V USA teď začínají řešit, jak se má nazývat maso vypěstované v laboratoři, jehož nabídka míří na trh. Na jednu stranu možná prkotina, jenže nálepky do značné míry dělají byznys.

Doba čtení: 3 minuty

Průšvih s potravinami: Sapě hrozí pokuta 50 miliónů

V Sapě byly opakovaně nalezeny prošlé či smyslově změněné potraviny. Jednalo se zejména o mořské plody a vejce nebo maso telat, které zřejmě pocházelo z nelegální porážky. Jaké úlovky inspektoři našli?

18. 5. 2018 19:15
Doba čtení: 2 minuty

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Doba čtení: 3 minuty

Falšované maso v letákové akci nabízel i Kaufland

Inspekce se zaměřila na konzervovaná masa nabízená v letákových akcích. Za poslední měsíc našla už dvanáct falšovaných konzerv ve třech řetězcích. Poslední nález pochází z Kauflandu.

11. 5. 2018 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

Ne mleté, ale mělněné maso. Víme, proč se něco takového vůbec vyrábí

Na první pohled vypadají podobně, ale jinak se jmenují – tedy výrobky s názvem mleté maso a mělněné maso. Proč je ale jiný název používán a jaké rozdíly vlastně představuje?

Doba čtení: 3 minuty

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Doba čtení: 3 minuty

Jak v Česku rádi doplňujeme vitamin D? Slaninou a párky

Vitamin D lze doplňovat různými způsoby, vystavení se slunečnímu záření, luštěninami, žloutky, mlékem, vitaminy v tabletkách, ale i hovězím a vepřovým masem a celou řadou masných produktů. Třeba vepřovým bokem, slaninou nebo špekáčky.

21. 2. 2018 12:00
Doba čtení: 3 minuty

Typický pach králíka odstraníte krátkým spařením

Králičí maso je v mnoha ohledech ideální. Snadno stravitelné, dietní, zdravé. Zpestřete si svůj jídelníček třeba pečeným králíkem.

Doba čtení: 3 minuty

V tomhle řeznictví byste nakupovat nechtěli

Řeznictví v okrese Hodonín je inspektorům více než známé. Již v minulých letech tu našli velké prohřešky, i tak je ale současný stav překvapil. Za aktuální porušení provozovateli hrozí dle platné legislativy pokuta až jeden milion korun.

3. 11. 2017 13:00
Doba čtení: 2 minuty

V tisícovkách konzerv typu lunch meat chybělo maso

Potravinářská inspekce zakázala konzervy, tzv. lunch meat, v nichž scházelo nejméně třicet procent masa.

26. 10. 2017 16:56
Doba čtení: 1 minuta

Kde hledat dobré řeznictví

Dobrého řezníka by chtěl mít každý… Zajděte si na nákup masa a uzenin do prodejen oceněných v soutěži o nejlepší řeznictví-uzenářství.

18. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zaměřeno na kebaby: obsahují nepovolené látky

Veterináři zkontrolovali oblíbenou pochoutku. Několik prodejců připravovalo kebab ze surovin z Polska či Německa, které jejich výrobci „přikrmili“ chemií.

9. 8. 2017 13:16
Doba čtení: 1 minuta

Sušené maso je bez tuku a nabité bílkovinami

Pojem „jerky“ obecně označuje syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk a následně je nakrájeno a vysušeno. Sušené maso je vhodné pro sportovce, děti i turisty.

Doba čtení: 3 minuty

Grilování: Jak na to, aby se maso na gril nechytalo?

Grilujete rádi, ale často se s masem i burgery na grilu perete? Chytí se a nechtějí se pustit? Máme pro vás sadu rad, které vás napříště od potrhaných a nevzhledných kousků masa ochrání.

Doba čtení: 3 minuty

Jamón – španělská šunka patří k nejdražším a nejlepším na světě

Jamón – pravou sušenou španělskou šunku ze zadní kýty prasat – si lze koupit i v Česku. My jsme se byli podívat přímo v „kolébce“ jamónu, městečku Lanjarón v Andalusii.

Doba čtení: 3 minuty