Hlavní navigace

máslo

Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo

Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.

Petr Havel

29. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Máslo už stojí šedesát korun a jen tak nezlevní

Cena másla se ze čtyřiceti korun prakticky přes noc vyhoupla až na šedesát. Proč se tak stalo a bude cena ještě růst?

Kateřina Čepelíková

26. 6. 2018 15:03
Doba čtení: 2 minuty

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Příprava cukroví je v plném proudu, a přestože i ceny másla už padly na přijatelnější úroveň, pokud pečete hodně, jistě oceníte naše tipy, jak a čím lze máslo nahradit.

Kateřina Čepelíková

7. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Čím naředit čokoládu na polevu?

Napečeno, byt provoněn, stačí už jen dozdobit vánoční cukroví čokoládovou polevou? Poradíme, jak naředit polevu z čokolády i tukovou polevu. Odborné rady poskytla viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kateřina Čepelíková

6. 12. 2017 12:00
Doba čtení: 1 minuta

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Aby se máslo do receptu dalo využít, má být povolené. Jak toho ale máme docílit, když z lednice je tuk obvykle velmi tuhý? Ano, můžete ho nechat na lince a počkat, až změkne, my ale známe rychlejší triky.

Kateřina Čepelíková

5. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test kvality překvapil: potíže měla jen másla z Německa

Časopis dTest zareagoval na situaci na trhu a rychlý nárůst cen másla. Ceny vyletěly, jak je to s kvalitou?

Redakce

16. 11. 2017 11:52
Doba čtení: 4 minuty

Test: Vyplatí se výroba domácího másla?

Kdo z vysokoprocentní smetany ještě nevyzkoušel vyrobit domácí máslo, jako by ani nebyl. Jenže vyrábíte si doma opravdové máslo? Na kolik vyjde jeho výroba a vydrží v lednici? Domácí máslo je hokus pokus, říká šéf mlékařů.

Kateřina Čepelíková

13. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Máslo je drahé, ale levnější než na Slovensku

Zvyšování cen másla v Evropě neobešlo ani Čechy a Slovensko. Letos v srpnu byla cena másla v Čechách 191,10 Kč (cca 7,2 EUR) a na Slovensku 8,3 EUR za kilogram. Z másla se tak stal „prémiový“ produkt.

Redakce

8. 11. 2017 12:50
Doba čtení: 2 minuty

Test másel: Proč jsou některá měkčí než dřív

Dříve bývalo máslo tvrdé jako cihla. Než jsme si ho mohli mazat na chleba, museli jsme ho nechat tzv. povolit. Dnes už to obvykle nutné není, zejména pokud si vyberete máslo zahraniční. Podívejte se, které máslo je měkké a které tvrdé a proč.

Kateřina Čepelíková

3. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Máslo by mělo stát do 40 korun, myslí si Češi

Průzkum mezi spotřebiteli ukázal, že rostoucí cena másla mění jejich chování. Šest lidí z deseti omezilo za poslední měsíc jeho běžnou spotřebu, někteří lidé současně zvažují jeho nákup do zásoby, pokud ceny dále porostou.

Redakce

21. 9. 2017 17:23
Doba čtení: 2 minuty

Domácí máslo – odpověď na drahé máslo v obchodech?

Máslo nedávno výrazně zdražilo a internet se teď hemží recepty na domácí máslo. Je jeho výroba řešením pro spotřebitele?

Petr Havel

6. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co je dobrého na tom, že máslo zdražilo

Kostka másla za pětačtyřicet korun. Máslo meziročně podražilo téměř o deset korun. Proč k tomu došlo, jak to bude dál a o čem zdražení másla vypovídá?

Petr Havel

20. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

9 tipů pro výběr kvalitního másla

Kvalitní máslo se nelepí k obalu, nemá výrazně žlutou barvu a je déle tvrdé a hladké. Lépe se s ním pak peče i vaří. Také vás nasytí na delší dobu než nekvalitní náhražky.

Redakce

18. 5. 2017 14:49
Doba čtení: 8 minut

Máslo Dr. Halíř vyhrálo dva testy, výrobce o tom ale moc mluvit nechce

Ve dvou nedávných testech, které proběhly zcela nezávisle na sobě, vyhrálo máslo Dr. Halíř. Ptali jsme se samotného výrobce, co na výhry říká a jak toho hodlá využít při další propagaci. Moc hovorný nebyl.

Kateřina Čepelíková

21. 3. 2016 11:36
Doba čtení: 2 minuty

Test másel: Které je kvalitní za dobrou cenu?

Česká másla v testu nezklamala, různé nešvary se ale najdou. Výhodný nákup, tedy výrobek s dobrým poměrem ceny a kvality, představují podle dTestu dvě značky.

Redakce

3. 3. 2016 13:07
Doba čtení: 3 minuty

Cizí másla obsahují moc vody

Kontrola jakosti másla prokázala zvýšený obsah vody u dvou zahraničních výrobků a potvrdila kvalitu tuzemských másel.

Redakce

29. 11. 2015 19:49
Doba čtení: 2 minuty

Pomazánkové máslo prohrálo soud. Opět

Mléčný tuk nazvaný „pomazánkové máslo“ nelze zapsat jako zaručenou tradiční specialitu. Tak dnes rozhodl Tribunál Soudního dvora EU.

Redakce

12. 5. 2015 15:12
Doba čtení: 3 minuty

Hnědé máslo: umění přesného okamžiku

V předchozích dílech jsme si představili přepuštěné máslo a ghí. Dnes se podíváme na tzv. hnědé máslo, které je ve Francii nazýváno též oříškové máslo, pro svoji lahodnou příchuť.

Kristina Vacková

20. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ghí a přepuštěné máslo: Podobné, ale ne identické

V první části seriálu jsme se seznámili s přepuštěným máslem. Dnes si představíme jeho indickou sestřenici, daleko starší ghí, máslo známé již z ajurvédy. A řekneme si něco o vztahu ghí a klasického másla.

Kristina Vacková

19. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Kristina Vacková

17. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Levné tuky do vánočního cukroví nepatří

Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?

Kateřina Čepelíková

1. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování

Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.

Kateřina Čepelíková

10. 7. 2014 12:23
Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější mléčný výrobek v Česku? Máslo

Zatímco Afričan ročně zkonzumuje 50 kg mléčných výrobků za rok, Čech jich spořádá skoro pětkrát více. Je to zpráva pozitivní nebo negativní? Podívejte se na celosvětové srovnání.

Kateřina Čepelíková

18. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Kateřina Čepelíková

18. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut

Vánoční cukroví podle dnešních receptů má hodně tuku. No a co?

3:2:1. Takový bývá podíl mouky, tuku a cukru při vánočním pečení. Máslo v cukroví i vánočce lze více či méně či úplně nahradit rostlinnými tuky. Jenže z hlediska chuti je nepřekonatelné.

Petr Havel

6. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Potraviny v akci: Ve slevě byla nejčastěji Coca-Cola

Existují potraviny, které jsou permanentně v akci a kupovat je draze nemusíme. Našli jsme však i výrobky, které do akce moc nechodí, a proto se vyplatí udělat si zásoby. Které to jsou?

Kateřina Čepelíková

19. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Chytrý nákup: Nakupujte chytře a nenechte se oblafnout

Vyznáte se v džungli supermarketů? Díky našemu Chytrému nákupu budete mít navrch. Snadno poznáte rozdíly mezi čokoládou a čoko pochoutkou i mezi jogurtem a jogurtovým dezertem.

Kateřina Čepelíková

28. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Přepuštěné máslo je lepší a nekazí se

Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. V obchodech ho momentálně nenajdete, ale poradíme, jak si jej připravit doma.

Petr Havel

25. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Každý Čech sní za rok 6 kg másla a 16 kg jogurtů

Přemýšlíte, kdo jí takové množství másla za vás? A to ještě nevíte, jaká jsou aktuální data o spotřebě tvarohů, tavených sýrů a mléka. Ani odkud se k nám toho mléka dováží nejvíc.

Kateřina Čepelíková

6. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

A mlékárenským výrobkem roku 2013 se stává…

Známe vítěze 11. ročníku o ten nej mlékárenský výrobek roku. V 9 kategoriích mezi sebou soupeřilo 69 výrobků. Vyhrál zákys, sýr typu grana, farmářské máslo nebo syrovátka?

Kateřina Čepelíková

30. 5. 2013 13:28
Doba čtení: 1 minuta