Hlavní navigace

lidové léčitelství

Dávná léčitelka Hildegarda: propagovala špaldu a léčbu ptákem

Možná nám přijde nezvyklá představa léčby pomocí konzumace části těla opeřence, ale sv. Hildegarda z Bingenu v tom měla jasno. Středověká křesťanská mystička ve svém díle Physica popisuje nejrůznější léčebné užití veškerého známého ptactva. Ptáky zrovna nešetří…

Taťána Kročková

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

5 léčivek, které zvládnete vypěstovat i doma v květináči

Příznivci bylinek a přírodní medicíny si mohou některé z léčivých rostlin bez problémů pěstovat i doma na parapetu. Jsou nenáročné a mnohé využijete také při vaření.

Redakce

11. 4. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Sběr březové vody se může pěkně prodražit

Účinky březové vody jsou pestré, využívá se na vlasy i pleť, ale také na pití a pro jarní očistu. Pokud si však nechcete březovou mízu koupit, ale získat ji přímo ze stromu, měli byste vědět následující.

Petr Havel

6. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

17 benefitů citronové vody podle vědců

Šťáva z citronu může být při každodenním užití stejně efektivní jako cvičení. Je zdrojem zdraví prospěšných látek a vědecké studie dokonce potvrzují, že je užitečná i v boji proti rakovině.

Kristina Vacková

27. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 12 minut

Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék

Všestranně přínosné použití česneku se traduje z generace na generaci. Je využíván při domácí léčbě a znalosti o jeho blahodárných účincích na lidské tělo se předávají stovky let. Jednou z nejvýznamnějších složek obsažených v česneku je alicin.

Kristina Vacková

17. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí

Moringa olejodárná je strom s mnoha způsoby využití a účinky na zdraví. Prodává se jako prášek, kapsle, čaj, ve formě listů nebo směsi bylin určených na konkrétní problém.

Redakce

11. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Semena hořčice prospívají trávení a bolavým kloubům

Hořčici obvykle vnímáme coby jídlo, semena přitom můžeme využít pro zdraví. Na dobré trávení a proti pálení žáhy, ale také při bolavých kloubech. Obklad z hořčice zas pomůže při bronchitidě.

Simona Procházková

9. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Černá ředkev: silné přírodní antibiotikum skvěle rozpouští hleny

Černá ředkev je silně močopudná, čistí močové ústrojí. Podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky. Má výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Navíc výborně rozpouští hleny.

Simona Procházková

2. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Trápí vás bolavé klouby? Jezte kiwi

Málokdo tuší, co je aktinidie čínská. Kiwi zná každý. Plod popínavé rostliny, které se říká také čínský angrešt, má léčivé účinky. Na bolavé klouby pomáhá kombinace kiwi diety a kiwi čaje.

Simona Procházková

18. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

Fenyklová semínka uvolňují bolavé břicho, rozpouštějí hleny a podporují tvorbu mateřského mléka. Dají se využít také pro výrobu domácí kosmetiky.

Simona Procházková

12. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Černý kořen svědčí především žlučníku, játrům a slinivce

Černý kořen má trochu strašidelný lidový název. Hadí mord španělský. Přesto se ho nemusíte bát.

Simona Procházková

6. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Muškátový oříšek i květ: ve větších dávkách je mírně jedovatý

Muškátový oříšek rozpouští hleny, podporuje trávení a pomáhá zahnat chmury. Při vnitřním užívání se však užívá po špetkách. V něm obsažené látky jsou v organismu přeměňovány na substance obsahující mescalin a amfetamin a mohou navodit stavy opojení a hlubokého dlouhotrvajícího spánku.

Simona Procházková

22. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Plody jsou postaru bobky a označení bobkový list určitě nezní tak honosně jako vavřín. Navíc vavřín vznešený, symbol vítězství a slávy. Listy jsou však léčivé, ať jim říkáme jakkoli.

Simona Procházková

21. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kokosová voda není mléko

Co s kokosem, když zrovna nepečete? Strouhaný se hodí do míchaného nápoje, hojivý kokosový olej zas do domácí kosmetiky. Výživné a léčivé účinky mají všechny části kokosového ořechu – olej, voda i dužina.

Simona Procházková

10. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přírodní pomoc pro „zmrzlíky“

Je vám věčně zima, když ostatní jsou v pohodě? Máte zmrzlé ruce a nohy? Nemůžete se nikdy pořádně prohřát? Ginkgo biloba prokrví celý organismus, skořicová masáž svědčí studeným rukám i nohám.

Simona Procházková

9. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zdravé koření: Zázvor hřeje

Zázvor prohřívá organismus, prospívá trávení a kloubům. V pokračování seriálu se podíváme na využití kořene, který většinou používáme jen na přípravu čaje – a to je škoda.

Simona Procházková

4. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční koření: Citronová kůra nám svědčí

Jsou to běžné ingredience, které používáme před Vánoci k pečení cukroví, perníčků a dalších tradičních jídel. Dají jim chuť, vůni, ale ještě něco navíc – jsou velmi zdravé. Dnes o citronu.

Simona Procházková

3. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pastinák zklidní kožní neduhy a akné

Pastinák je nenáročná zelenina běžně k mání, v sušené formě je k dostání v bylinkářstvích. Kromě pozitivního efektu na pokožku pomáhá detoxikovat organismus, čistí močové cesty a hodí se i při chrapotu.

Simona Procházková

20. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jalovec pomáhá bolavým kloubům

Plody keře se silně aromatickým jehličím se uplatňují v léčbě bolestivých kloubů a páteře. Také posilují trávení a léčí akné.

Simona Procházková

10. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jeřabiny jsou super, ale nesmí být čerstvé

Jeřabiny prospívají kloubům, trávení a posilují obranyschopnost. Kdy je trhat a co z nich připravit?

Simona Procházková

27. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Z lilku odstraňte slupku, zbytek je léčivý

Lilek baklažán detoxikuje organismus, podporuje trávení a regeneruje pokožku. Vyzkoušejte jednoduché recepty pro zdraví.

Simona Procházková

14. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinky, které zpomalí stárnutí

Stárnutí je přirozený proces, který bohužel nelze zastavit. Nikdy ale není pozdě na změnu pohledu a přístupu k sobě a svému zdraví. Zkuste několik tipů, které vás udrží v dobré kondici a pohodě.

Simona Procházková

28. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Borovice pomáhá při kašli, stresu a vyčerpanosti

Borovice je dalším léčivým stromem, jehož účinky je škoda nevyužít.

Simona Procházková

13. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Léčivé jehličí? Smrk obsahuje zdravé silice

Smrkové jehličí se hodí k inhalacím, do koupele i pro zdravé vlasy.

Simona Procházková

3. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ptačinec žabinec je mimořádná léčivá rostlina

Letní sérii o divokém koření završíme prostou, ale velmi ceněnou léčivkou. Ptačinec rozpouští hleny, podporuje krvetvorbu a hojí nemocnou kůži.

Simona Procházková

21. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Popenec: Pusťte si hluchavky do kuchyně

Popenec z čeledi hluchavkovitých se odedávna uplatňoval v kuchyni i v lidovém léčitelství. Je dalším druhem divokého koření, které se pyšní výraznými léčivými, hojivými a zkrášlujícími účinky.

Simona Procházková

17. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Prostatě svědčí jemná přírodní péče

Problémy s předstojnou žlázou patří mezi časté mužské obtíže. Přírodní medicína i v těchto případech nabízí šetrnou léčbu bylinami a výživou, která minimalizuje potíže a je i účinnou prevencí.

Simona Procházková

10. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Hemoroidy: tipy pro léčbu a stravu

Křečové žíly na nohách také nejsou nic, čím se chlubíme, ale stejný problém o kousek výš už je zcela tabu. Lidé hemoroidy tají a mnohdy se trápí zcela zbytečně.

Simona Procházková

2. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Na škytavku zaberou osvědčené triky. Tak třeba…

Obtěžuje vás neustálé škytání? Zkuste některý z vyzkoušených receptů… Na škytavku pomáhá žvýkání koření, jablečný ocet či jazykové cvičení.

Simona Procházková

11. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Zapomenuté potraviny: Co jsou dřínky?

Málo známé dřínky se dají zavařovat a nakládat stejně jako olivy. Hodí se do zavařenin i omáček. Jsou plné vitamínu C a rostou pomalu na každé teplejší mezi.

Blanka Chocová

26. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty