Hlavní navigace

Lepek

Lepek (gluten), je bílkovina, která se vyskytuje ve většině rostlin z rodu trávovitých, jako je například pšenice, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny.

Lepek je tradiční součástí evropské kuchyně, protože je obsažen v mouce a tedy v těstě, ovlivňuje jejich kvalitu.

U nevelké části populace se projevuje přecitlivělost na lepek, tzv. celiakie. Lepek je také jedním z potenciálních alergenů. V některých případech je třeba dodržovat bezlepkovou dietu.

Test těstovin: bezlepkové obsahují lepek

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Někdy jsou ale pro nemocné osoby nebezpečné, neboť lepek ve skutečnosti obsahují.

17. 12. 2018 14:55
Doba čtení: 2 minuty

Proč biomouka hůř kyne?

Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.

11. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

23. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Celiakie jako příčina neplodnosti a potratů

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené přecitlivělostí na lepek. Tato nevyléčitelná nemoc je navíc často provázena řadou dalších postižení. Jedním z nich je i neplodnost. Neléčená celiakie může také vést ke spontánním potratům.

26. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

15. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejíte pohanku? Velká škoda

Pohanku můžeme připravit jako skutečně zdravou přílohu nebo ji chytře přidat do řady jídel. Vždycky nám to jen prospěje. Její účinky jsou překvapivé a recepty jednoduché.

Doba čtení: 3 minuty

Proč jíst merlík čilský, když roste i český

Merlík bílý je vlastně plevel a jeho výhodou je, že roste všude. Merlík všedobr si zase můžete vypěstovat ze semen. Hodí se na saláty, lze jej upravit podobně jako špenát či použít v řadě dalších receptů.

11. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed

Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.

10. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Přestože Martina Dvořáková nemá problémy s lepkem, musela se naučit vařit a péct zcela bezlepkově. Protože jí ale vadily drahé bezlepkové směsi, které doporučují i lékaři, šla na bezlepkovou stravu trochu jinak.

7. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Bezlepkové pivo má být k nerozeznání od klasiky

Nabídka piv pro celiaky či osoby na bezlepkové dietě se u nás stále rozšiřuje. Na trhu jsou už čtyři druhy bezlepkových piv. Vyrábí je Žatecký pivovar, Bernard a nově Ferdinand.

Doba čtení: 3 minuty

Jediný mlýn v Evropě, který mele bezlepkové bio obiloviny

Navštívili jsme v Králickém Sněžníku mlýny firmy PRO-BIO. Přestože fungují na stejné principu, každý je jiný. Jak v nich vzniká mouka a jak je stará, když ji kupujeme v obchodě? A proč se vůbec zrno někdy mrazí?

Doba čtení: 5 minut

Vlastní sestra celiakie: Dermatitis herpetiformis Duhring

O celiakii jste jistě už slyšeli. Pravděpodobně také víte, že je to onemocnění, které má spojitost s tenkým střevem a musí se při něm držet bezlepková dieta. Napadlo by vás, že můžete mít celiakii, i když netrpíte trávicími problémy a jediné, co vás trápí, je svědivý ekzém?

Doba čtení: 5 minut

Celiaci už se připravují na Vánoce. Jak si je užít bez lepku?

Být celiakem nemusí být tak složité, jak by se mohlo znát. Když se naučíte péct a vařit tak trochu jinak, zvládnete i přípravy na Vánoce levou zadní. Důkazem budiž tři dámy, kterým lepek vystoupil ze života.

Doba čtení: 9 minut

Učí péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem, přestože má celiakii

Gabriela Hradecká je jistě českým unikátem, jako celiak, tedy člověk, který nesmí konzumovat potraviny obsahující lepek, obráží republiku se svým kurzem kváskového pečení. Peče z pšeničné, žitné i špaldové mouky a neochutnává, dá si jedině, když pořádá kurz bezlepkového pečení.

Doba čtení: 7 minut

Špaldové knedlíky jsou hutnější

Špalda je druh pšenice a jako taková obsahuje lepek. Protože však není přešlechtěná tak jako jiné obiloviny, je obvykle mnohem lépe snášená i lidmi na lepek citlivými.

5. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velký průzkum: U jaké pojišťovny dostane celiak nejvyšší příspěvek?

Která pojišťovna dá celiakům nejvíc peněz a u které utřou nos? Ptali jsme se ve všech českých pojišťovnách a zjišťovali, proč někde přispívají jen dětem i proč vám neproplatí bezlepkový chléb.

Doba čtení: 8 minut

7× o celiakii: Může celiak pracovat v pekárně?

Módní je dnes býti nemocným, rozumějte býti člověkem, který stejně jako celiak vyřazuje z jídelníčku lepek. Dělá takový člověk dobře? Jak poznám, že jsem celiak?

Doba čtení: 4 minuty

Z čeho může celiak péct, když ne z pšenice?

Celiak, případně člověk, který je alergický na lepek, si z běžně nabízené pšeničné či žitné mouky moc věcí neupeče. Naštěstí je tu řada plodin, které lepek neobsahují. Inspirujte se, zkuste to zas trochu jinak.

8. 6. 2016 15:30

Celiak může získat až šest tisíc ročně na bezlepkovou dietu

Při příležitosti Mezinárodního dne celiakie, který letos připadá na sobotu 21. května, zveřejnila naše největší zdravotní pojišťovna data vztahující se k tomuto onemocnění. Kolik je celiaků a kde získají největší příspěvek na nákup bezlepkových potravin?

20. 5. 2016 10:12
Doba čtení: 2 minuty

Domácí dobroty bez lepku: Nad těmi nos neohrnete

Nemá ani celiakii ani alergii na lepek, přesto doma vaří zcela bezlepkově, a dokonce má i vlastní bezlepkovou pekárnu. Jak se Kateřina Jiroušková k životu bez lepku dostala a jak to, že její pečivo chutná skvěle?

9. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nemoc, kterou vymysleli pacienti, mění naše jídelníčky

Nezapamatovatelný a ošklivě znějící název „neceliakální glutenová senzitivita“ patří k onemocnění, které není ani celiakií, ani alergií na lepek. Přesto má pravděpodobně s konzumací potravin obsahující lepek něco společného.

Doba čtení: 3 minuty

Nechci na bezlepkové dietě vydělávat, říká restauratér

Asi jako jediná restaurace má dva druhy jídelních lístků: běžný a bez lepku. Obě varianty navíc stojí stejně. „Na bezlepkových jídlech mám menší marži, ale já nechci být ten, co nabízí jídlo bez lepku a drhne na tom peníze,“ říká Jakub Krischke. Proč to tedy dělá?

Doba čtení: 5 minut

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

Celiaci prý patří k těm nejdisciplinovanějším pacientům se speciální dietou. Hřešit by ale neměli ani o vánočních svátcích. I jednorázový dietní ústupek se může „zvrhnout“. Máme pro vás tipy, jak připravit bezlepkové vánoční cukroví i smaženého kapra.

15. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bezlepková dieta je podle akademiků nezdravá módní vlna

Úskalí bezlepkové diety se stalo hlavním tématem konference Akademie věd ČR.

30. 11. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Nají se bezlepkář v běžné restauraci? Záleží na kuchaři

Jíst v restauraci bezlepkově je velký problém. Tak tahle věta platí spíš na malém městě, nebo tam, kde kuchař neví, že lepek je v krutonech a často i kečupu. Kde se tedy najíte bez lepku dosyta?

Doba čtení: 6 minut

Restaurace Uhelna: Vaříme bezlepkově, ale nepoznáte to

Bezlepkové stravování je pro jedny módní trend, pro druhé „zas nějaký výmysl“, ale pro někoho nezbytnost. Nají se všichni u jednoho stolu, aniž by někdo prskal nebo lamentoval nad cenou? V Uhelně ano.

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nová restaurace vaří zcela bez lepku

Restaurace Uhelna v Praze vychází vstříc celiakům a dalším lidem, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Jídlo bez lepku je tu automatické.

30. 10. 2015 11:05
Doba čtení: 1 minuta

Mám strach z jediné věci, říká mladá diabetička. Z těhotenství

Když nám ujede autobus, jdeme do práce nebo do školy pěšky. Martina nemůže, protože ví, že toho ráno nesnědla tolik, aby jí menší „výšlap“ nezpůsobil hypoglykémii. Jaké je to být v devatenácti diabetikem?

Doba čtení: 9 minut

Co se stane celiakovi, když sní krajíc chleba?

Choroby, které souvisejí s působením lepku, lze shrnout pod pojem intolerance lepku. Je to hned několik nemocí s různými příznaky. Co udělá lepek nemocným, a nakolik je bezlepková dieta vhodná pro zdravé lidi?

Doba čtení: 5 minut