Hlavní navigace

lepek

Celiakie jako příčina neplodnosti a potratů

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené přecitlivělostí na lepek. Tato nevyléčitelná nemoc je navíc často provázena řadou dalších postižení. Jedním z nich je i neplodnost. Neléčená celiakie může také vést ke spontánním potratům.

Redakce

26. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

Veronika Pourová

15. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejíte pohanku? Velká škoda

Pohanku můžeme připravit jako skutečně zdravou přílohu nebo ji chytře přidat do řady jídel. Vždycky nám to jen prospěje. Její účinky jsou překvapivé a recepty jednoduché.

Veronika Pourová

17. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč jíst merlík čilský, když roste i český

Merlík bílý je vlastně plevel a jeho výhodou je, že roste všude. Merlík všedobr si zase můžete vypěstovat ze semen. Hodí se na saláty, lze jej upravit podobně jako špenát či použít v řadě dalších receptů.

Petr Havel

11. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed

Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.

Martin Škába

10. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Přestože Martina Dvořáková nemá problémy s lepkem, musela se naučit vařit a péct zcela bezlepkově. Protože jí ale vadily drahé bezlepkové směsi, které doporučují i lékaři, šla na bezlepkovou stravu trochu jinak.

Kateřina Čepelíková

7. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Bezlepkové pivo má být k nerozeznání od klasiky

Nabídka piv pro celiaky či osoby na bezlepkové dietě se u nás stále rozšiřuje. Na trhu jsou už čtyři druhy bezlepkových piv. Vyrábí je Žatecký pivovar, Bernard a nově Ferdinand.

Petr Havel

23. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jediný mlýn v Evropě, který mele bezlepkové bio obiloviny

Navštívili jsme v Králickém Sněžníku mlýny firmy PRO-BIO. Přestože fungují na stejné principu, každý je jiný. Jak v nich vzniká mouka a jak je stará, když ji kupujeme v obchodě? A proč se vůbec zrno někdy mrazí?

Kateřina Čepelíková

20. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vlastní sestra celiakie: Dermatitis herpetiformis Duhring

O celiakii jste jistě už slyšeli. Pravděpodobně také víte, že je to onemocnění, které má spojitost s tenkým střevem a musí se při něm držet bezlepková dieta. Napadlo by vás, že můžete mít celiakii, i když netrpíte trávicími problémy a jediné, co vás trápí, je svědivý ekzém?

Kateřina Košutová

22. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Celiaci už se připravují na Vánoce. Jak si je užít bez lepku?

Být celiakem nemusí být tak složité, jak by se mohlo znát. Když se naučíte péct a vařit tak trochu jinak, zvládnete i přípravy na Vánoce levou zadní. Důkazem budiž tři dámy, kterým lepek vystoupil ze života.

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 9 minut

Učí péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem, přestože má celiakii

Gabriela Hradecká je jistě českým unikátem, jako celiak, tedy člověk, který nesmí konzumovat potraviny obsahující lepek, obráží republiku se svým kurzem kváskového pečení. Peče z pšeničné, žitné i špaldové mouky a neochutnává, dá si jedině, když pořádá kurz bezlepkového pečení.

Kateřina Čepelíková

23. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Špaldové knedlíky jsou hutnější

Špalda je druh pšenice a jako taková obsahuje lepek. Protože však není přešlechtěná tak jako jiné obiloviny, je obvykle mnohem lépe snášená i lidmi na lepek citlivými.

Petr Havel

5. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velký průzkum: U jaké pojišťovny dostane celiak nejvyšší příspěvek?

Která pojišťovna dá celiakům nejvíc peněz a u které utřou nos? Ptali jsme se ve všech českých pojišťovnách a zjišťovali, proč někde přispívají jen dětem i proč vám neproplatí bezlepkový chléb.

Kateřina Čepelíková

20. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 8 minut

7× o celiakii: Může celiak pracovat v pekárně?

Módní je dnes býti nemocným, rozumějte býti člověkem, který stejně jako celiak vyřazuje z jídelníčku lepek. Dělá takový člověk dobře? Jak poznám, že jsem celiak?

Kateřina Čepelíková

10. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Z čeho může celiak péct, když ne z pšenice?

Celiak, případně člověk, který je alergický na lepek, si z běžně nabízené pšeničné či žitné mouky moc věcí neupeče. Naštěstí je tu řada plodin, které lepek neobsahují. Inspirujte se, zkuste to zas trochu jinak.

Redakce

8. 6. 2016 15:30

Celiak může získat až šest tisíc ročně na bezlepkovou dietu

Při příležitosti Mezinárodního dne celiakie, který letos připadá na sobotu 21. května, zveřejnila naše největší zdravotní pojišťovna data vztahující se k tomuto onemocnění. Kolik je celiaků a kde získají největší příspěvek na nákup bezlepkových potravin?

Redakce

20. 5. 2016 10:12
Doba čtení: 2 minuty

Domácí dobroty bez lepku: Nad těmi nos neohrnete

Nemá ani celiakii ani alergii na lepek, přesto doma vaří zcela bezlepkově, a dokonce má i vlastní bezlepkovou pekárnu. Jak se Kateřina Jiroušková k životu bez lepku dostala a jak to, že její pečivo chutná skvěle?

Kateřina Čepelíková

9. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nemoc, kterou vymysleli pacienti, mění naše jídelníčky

Nezapamatovatelný a ošklivě znějící název „neceliakální glutenová senzitivita“ patří k onemocnění, které není ani celiakií, ani alergií na lepek. Přesto má pravděpodobně s konzumací potravin obsahující lepek něco společného.

Petr Havel

28. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nechci na bezlepkové dietě vydělávat, říká restauratér

Asi jako jediná restaurace má dva druhy jídelních lístků: běžný a bez lepku. Obě varianty navíc stojí stejně. „Na bezlepkových jídlech mám menší marži, ale já nechci být ten, co nabízí jídlo bez lepku a drhne na tom peníze,“ říká Jakub Krischke. Proč to tedy dělá?

Kateřina Čepelíková

14. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

Celiaci prý patří k těm nejdisciplinovanějším pacientům se speciální dietou. Hřešit by ale neměli ani o vánočních svátcích. I jednorázový dietní ústupek se může „zvrhnout“. Máme pro vás tipy, jak připravit bezlepkové vánoční cukroví i smaženého kapra.

Blanka Chocová

15. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bezlepková dieta je podle akademiků nezdravá módní vlna

Úskalí bezlepkové diety se stalo hlavním tématem konference Akademie věd ČR.

Redakce

30. 11. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Nají se bezlepkář v běžné restauraci? Záleží na kuchaři

Jíst v restauraci bezlepkově je velký problém. Tak tahle věta platí spíš na malém městě, nebo tam, kde kuchař neví, že lepek je v krutonech a často i kečupu. Kde se tedy najíte bez lepku dosyta?

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Restaurace Uhelna: Vaříme bezlepkově, ale nepoznáte to

Bezlepkové stravování je pro jedny módní trend, pro druhé „zas nějaký výmysl“, ale pro někoho nezbytnost. Nají se všichni u jednoho stolu, aniž by někdo prskal nebo lamentoval nad cenou? V Uhelně ano.

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nová restaurace vaří zcela bez lepku

Restaurace Uhelna v Praze vychází vstříc celiakům a dalším lidem, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Jídlo bez lepku je tu automatické.

Redakce

30. 10. 2015 11:05
Doba čtení: 1 minuta

Mám strach z jediné věci, říká mladá diabetička. Z těhotenství

Když nám ujede autobus, jdeme do práce nebo do školy pěšky. Martina nemůže, protože ví, že toho ráno nesnědla tolik, aby jí menší „výšlap“ nezpůsobil hypoglykémii. Jaké je to být v devatenácti diabetikem?

Blanka Chocová

30. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 9 minut

Co se stane celiakovi, když sní krajíc chleba?

Choroby, které souvisejí s působením lepku, lze shrnout pod pojem intolerance lepku. Je to hned několik nemocí s různými příznaky. Co udělá lepek nemocným, a nakolik je bezlepková dieta vhodná pro zdravé lidi?

Kateřina Čepelíková

29. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Příspěvky na bezlepkovou dietu: Celiaci berou pojišťovnu útokem

Na příspěvek pro celiaky láká největší zdravotní pojišťovna VZP. Lidé u ní na bezlepkovou dietu získali za tři týdny na příspěvcích více než za celý rok 2012.

Redakce

28. 7. 2015 10:26
Doba čtení: 2 minuty

Moučný mozek a těžká obsese lepkem

Názory na to, co je (ne)zdravé, procházejí radikálními změnami. Zatímco dříve byly za zdroj všeho špatného pokládány živočišné tuky, nyní se hněv obrací třeba proti cukru. A objevuje se řada potřeštěných věrozvěstů stejně jako lidí, kteří se rozhodnou na všem trochu vydělat, či alespoň získat svých pět minut zájmu.

Pavel Houser

25. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Intolerance na lepek: Devět z deseti pacientů neví, že má celiakii

Celiakii má prý jedno procento obyvatel. Skutečnost je ale zřejmě horší, neboť podle odhadu lékařů drtivá většina nemocných o tomto svém handicapu neví – údajně jde o devět nemocných z deseti.

Petr Havel

11. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty