Hlavní navigace

kvalita potravin

Zajímá vás víc původ potravin, nebo i použitá technologie?

Parametry českých potravin netvoří je tuzemský původ surovin. Z hlediska spotřebitele, a zejména jeho zdraví, je důležité také to, jak byla příslušná potravina vyrobena.

Doba čtení: 3 minuty

Test: V průmyslově vyráběných polévkách moc drštěk nenajdeme

Polotovary ušetří čas a práci. Ale mnohdy to za to nestojí… Test dršťkových polévek ukázal, že namísto drštěk, tedy základní suroviny, používají někteří výrobci droby – anebo nic.

14. 3. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vitalia.cz: Již 10 let píšeme o tom, jak dobře jíst a být zdraví

V březnu 2009 vstoupil do online mediálního světa nový projekt společnosti Internet Info. Po zkušenostech s weby zaměřenými na internet, byznys a finance byl server Vitalia.cz pro vydavatelství krok novým, neprobádaným směrem. Dnes je to již deset let, co přinášíme informace ze světa péče o zdraví, výživy, dobrého jídla a životního stylu.

11. 3. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Výhody a nevýhody průmyslově vyráběných potravin. Co převažuje?

Průmyslově vyráběným potravinám se velmi často nevyhneme. Co všechno obsahují a proč? Mohou nám škodit? Podle naší přední odbornice, profesorky Jany Dostálové, není důvod je hromadně zatracovat, ale dobře vybírat.

Doba čtení: 3 minuty

Nejlepší kečup: Kolik rajčat by v něm mělo být?

Kečupy patří k často falšovaným potravinám. Jak poznat ty kvalitní? Nejdůležitější je údaj na obalu kečupu, který zní: K výrobě 100 gramů kečupu bylo použito tolik a tolik gramů rajčat… a název výrobku.

20. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Šárka a Jiří Sedláčkovi: Zakládat kvalitní farmářské trhy je dlouhodobá a pracná investice

ROZHOVOR – Psal se rok 2010 a po dlouhém nic se u nás konečně začaly nesměle objevovat první trhy s lokálními potravinami, které předtím milovníci kvalitních potravin a unikátní atmosféry obdivovali v zahraničí. Ujalo se označení „farmářské“, byť dodnes někomu vadí, protože u nás „přeci nemáme farmáře, ale sedláky“.

18. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 16 minut

Vyhnání Čechů ze slevového ráje

KOMENTÁŘ – Ministr zemědělství prohlašuje Českou republiku za slevovou džungli, pro jiné je to hotový ráj. Podíl zboží prodaného ve slevových akcích se pohybuje již kolem 55 %. Omezení těchto slev zvýší cenu, ale možná i kvalitu potravin.

Doba čtení: 4 minuty

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Obaly s obrázky nic neznamenají, o obsahu ovoce v nápoji nevypovídají vůbec nic. Zato podle názvu výrobku se již lze orientovat. Jak jednoduše poznáte kvalitní ovocný nápoj?

Doba čtení: 3 minuty

Jak vybrat nejlepší med

Med bychom měli nakupovat zejména přímo od včelařů. Jak dokládají výsledky kontrol, vyhneme se tak řadě prohřešků, které provázejí medy ze supermarketů.

17. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

V čem uchovávat chleba, aby kůrka zůstala krásně křupavá, střída měkká a soudržná, bochník voňavý a chutný co nejdéle? Jak se vyhnout plísni, okorání či vydrolení a rozpadnutí chleba? Otestovali jsme, jak se daří chlebům v utěrce, mikrotenovém sáčku a speciálním pytlíku na chleba. Kdo prohrává, bylo jasné již za půl dne.

Doba čtení: 7 minut

V Koláčovém království frčí rustikální koláče i chleba s vajíčkovou pomazánkou

V Koláčovém království pečou jen ze základních surovin, chemie a náhražky jim do kuchyně nesmí. A na chuti je to znát. Pokud nefandíte předraženým nafintěným dezertům, ale máte rádi klasiku se špetkou domácí pohody, vyražte s námi do pražských Nuslí.

Doba čtení: 4 minuty

Nejhorší potraviny roku 2018

Větší potravinové skandály se loni ČR vyhnuly. Čeští výrobci se snaží a jejich počet roste. Kvalita i bezpečnost našich potravin je vysoká. Zahraniční výrobci ošidili sýry o metráky másla. Trvá problém s kvalitou olivových olejů a medu. Maloobchod v roce 2018 stagnoval, zhoršuje se hygiena při prodeji nebaleného pečiva. Vyšší podíl závad než u výrobců potravin byl zjištěn v restauracích a na farmářských trzích.

Doba čtení: 8 minut

Bilance roku 2018: Vyšší ceny i snaha o zdravější potraviny

KOMENTÁŘ – Co přinesl rok 2018 v oblasti výroby a spotřeby potravin? Zdražování, nová pravidla pro školní bufety či značení piva, ale i snahu o vyšší kvalitu.

2. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nová vyhláška rozlišuje „pravou“ a nastavovanou medovinu

Složení medoviny a cena jsou většinou to hlavní, co nás zajímá. Proto se hodí vědět, že podle nových pravidel může být dezertní medovina nastavovaná. A že medové víno není víno, ale medovina, a to ta kvalitnější.

19. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců

Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.

26. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

„Dnes se na bio pohlíží jako na něco extra výjimečného. Připadá mi zvrácené, že lidé pokládají za normální to, co by mělo být zakázané jako zdraví škodlivé, a za výstřelek doby to, co by mělo být absolutně přirozené,“ říká Janka Vorlická, která s manželem pracuje na vlastním ekostatku.

8. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Koupila plesnivá vejce, drůbežář hází vinu na konkurenci

Koupit plesnivá vejce s plísní uvnitř byl pro paní Janu šok. Poslala nám fotky a my jsme začali zjišťovat, kdo vejce na český trh uvedl a jak k takové situaci mohlo dojít. Reakce producenta byla překvapivá.

Doba čtení: 5 minut

Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality

I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.

Doba čtení: 4 minuty

Barva žloutku o kvalitě vejce nic neříká

Vejce od babičky z vesnice je považováno za to nejlepší, má totiž nejžlutější žloutek a to je známka kvality. Jste si jistí? Odborníci radí zaměřit se raději na bílek.

19. 10. 2018 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's

„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.

Doba čtení: 16 minut

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

TEST – Šlehačky ve spreji vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Některé jsou ze smetany, jiné z odstředěného mléka a další z tuku a vody. Test ukázal, kterou sprejovou šlehačku má cenu kupovat a jakým se vyhnout.

9. 10. 2018 12:55
Doba čtení: 3 minuty

Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?

Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.

Doba čtení: 2 minuty

Med roku: Nejlepší med je ten z okolí vašeho bydliště

Nabídka českých medů na trhu neustále roste. Výrobci řadu z nich představili na ojedinělé soutěži o med roku 2018. A vítěz je pro mnohé překvapivý.

19. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Potravinářský Oscar? Co obnáší účast v soutěži Great Taste Awards

Už po čtyřiadvacáté se v Londýně udělovaly ceny Great Taste Awards a i letos na nich zazářilo několik českých produktů. Účast se vyplatí, i když něco stojí, shodují se jejich výrobci. I vítězství má však svá úskalí.

18. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Jak se rodí ceny potravin: neznámé souvislosti

V souvislosti se zdražováním jídla se často mluví o mimořádném vedru, suchu, nebo naopak zimě a dešti. Nakolik je vliv počasí na ceny zemědělských surovin skutečný a nakolik spíše virtuální? Je například letošní sucho důvodem pro zdražování potravin?

Doba čtení: 3 minuty

Test hořčic: nejlevnější mají stejnou kvalitu jako ty drahé

Složení hořčic je celkem jednoduché a nevyžaduje žádné emulgátory. Přesto je někteří výrobci používají. Nicméně plnotučné hořčice obsahují méně éček než za totality, ukázal test dTestu.

Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat zmrzliny „vylepšené“ éčky a želatinou

Smetanová nebo mléčná zmrzlina bývá nejdražší, ale neskrývá žádný rostlinný tuk. Ovocné s vysokým obsahem vody jsou zase „vycpané“ želatinou. Vybrat nejlepší zmrzlinu je alchymie.

Doba čtení: 3 minuty

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty