Hlavní navigace

kvalita potravin

Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců

Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.

26. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

„Dnes se na bio pohlíží jako na něco extra výjimečného. Připadá mi zvrácené, že lidé pokládají za normální to, co by mělo být zakázané jako zdraví škodlivé, a za výstřelek doby to, co by mělo být absolutně přirozené,“ říká Janka Vorlická, která s manželem pracuje na vlastním ekostatku.

8. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Koupila plesnivá vejce, drůbežář hází vinu na konkurenci

Koupit plesnivá vejce s plísní uvnitř byl pro paní Janu šok. Poslala nám fotky a my jsme začali zjišťovat, kdo vejce na český trh uvedl a jak k takové situaci mohlo dojít. Reakce producenta byla překvapivá.

Doba čtení: 5 minut

Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality

I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.

Doba čtení: 4 minuty

Barva žloutku o kvalitě vejce nic neříká

Vejce od babičky z vesnice je považováno za to nejlepší, má totiž nejžlutější žloutek a to je známka kvality. Jste si jistí? Odborníci radí zaměřit se raději na bílek.

19. 10. 2018 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's

„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.

Doba čtení: 16 minut

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

TEST – Šlehačky ve spreji vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Některé jsou ze smetany, jiné z odstředěného mléka a další z tuku a vody. Test ukázal, kterou sprejovou šlehačku má cenu kupovat a jakým se vyhnout.

9. 10. 2018 12:55
Doba čtení: 3 minuty

Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?

Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.

4. 10. 2018 13:30
Doba čtení: 2 minuty

Med roku: Nejlepší med je ten z okolí vašeho bydliště

Nabídka českých medů na trhu neustále roste. Výrobci řadu z nich představili na ojedinělé soutěži o med roku 2018. A vítěz je pro mnohé překvapivý.

19. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Potravinářský Oscar? Co obnáší účast v soutěži Great Taste Awards

Už po čtyřiadvacáté se v Londýně udělovaly ceny Great Taste Awards a i letos na nich zazářilo několik českých produktů. Účast se vyplatí, i když něco stojí, shodují se jejich výrobci. I vítězství má však svá úskalí.

18. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Jak se rodí ceny potravin: neznámé souvislosti

V souvislosti se zdražováním jídla se často mluví o mimořádném vedru, suchu, nebo naopak zimě a dešti. Nakolik je vliv počasí na ceny zemědělských surovin skutečný a nakolik spíše virtuální? Je například letošní sucho důvodem pro zdražování potravin?

Doba čtení: 3 minuty

Test hořčic: nejlevnější mají stejnou kvalitu jako ty drahé

Složení hořčic je celkem jednoduché a nevyžaduje žádné emulgátory. Přesto je někteří výrobci používají. Nicméně plnotučné hořčice obsahují méně éček než za totality, ukázal test dTestu.

10. 8. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat zmrzliny „vylepšené“ éčky a želatinou

Smetanová nebo mléčná zmrzlina bývá nejdražší, ale neskrývá žádný rostlinný tuk. Ovocné s vysokým obsahem vody jsou zase „vycpané“ želatinou. Vybrat nejlepší zmrzlinu je alchymie.

Doba čtení: 3 minuty

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo

Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.

29. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Doba čtení: 3 minuty

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Chleba roku 2018 volili odborníci na tradiční pekařské slavnosti. Posuzovali senzorické parametry chlebů, s jejichž kvalitou byli většinou velmi spokojeni. Kritizují však dlouhodobě špatně nastavené ceny v maloobchodě.

Doba čtení: 3 minuty

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Doba čtení: 3 minuty

Porážka přímo na pastvě – zvíře bez stresu a lepší maso

Možná se i český spotřebitel časem dočká nárůstu kvality masa z hospodářských zvířat, která nebudou porážena ve stresu na jatkách, ale budou usmrcována přímo na pastvě, v prostředí farem, kde tráví svůj celý život.

1. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Doba čtení: 5 minut

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test levných nákupů: Nejlevnější potraviny jsou u nás horší než jinde

Drť místo tuňáka, toastový chléb bez másla a těstoviny bez žloutku. Srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka ukázalo, že např. za Německem stále zaostáváme v nabídce i kvalitě.

15. 5. 2018 12:14
Doba čtení: 4 minuty

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Změny složení: Vylepšují výrobci potraviny, nebo je šidí?

Jiná chuť výrobku nebo jiné složení automaticky neznamená, že nás výrobce šidí. To, že v jogurtu ubere tuk nebo v limonádě cukr nahradí sladidlem, může totiž dělat pro naše blaho.

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Nejlevnější německý salám je kvalitnější než český

dTest srovnával kvalitu levných potravin z pěti evropských států. Zajímala ho kvalita točeného a měkkého salámu, silných párků, rybích prstů, lahůdkového salámu, jahodového jogurtu a kysaného zelí. Jak si vedly české potraviny?

20. 4. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty