Hlavní navigace

koření

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Máte-li možnost vybrat si, při koupi dejte přednost koření celému před mletým. Určitě je také lepší kupovat koření na váhu než předem připravené balíčky. A sledovat místní…

Renata Dvořáková

6. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Poznáte koření „před a po“?

Jak vypadá koření předtím, než se dostane do sáčků nabízených v regálech supermarketů? Někdy jsou to listy, jindy kořeny, květy nebo plody rostlin.

Helena Singerová

5. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak využít bylinky v kuchyni: Bazalku a petržel nikdy nevaříme

Právě začínají růst první čerstvé bylinky, některé druhy můžeme koupit v obchodech, a to i celoročně. Víte, na co všechno se hodí a jak je nejlépe používat?

Redakce

8. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bazalka, koriandr a papriky z Laosu jsou naprosto nevhodné

Dovozy bazalky, koriandru, papriky a chapchu z Laosu do ČR budou zadrženy. Jsou hygienicky závadné a obsahují pesticidy.

Redakce

15. 6. 2016 10:37
Doba čtení: 1 minuta

Jakou papriku potřebujete, aby vám pomohla s trávením?

Mletá sladká paprika prospívá trávení, kloubům i vlasové pokožce. I koření se však liší kvalitou a obsahem účinných látek. Přednost dejte po domácku vypěstovanému a usušenému koření nebo kupovanému v bio kvalitě.

Simona Procházková

4. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejzdravější koření? Kurkuma

Připomíná zázvor a taky je to jeho příbuzná. Kurkuma svědčí celému organismu. V receptech využijeme její kořen, který se seká na kousky nebo mele na prášek.

Simona Procházková

14. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř patří k zahřívacím kořením. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a pomáhá na bolavé klouby.

Simona Procházková

15. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

Fenyklová semínka uvolňují bolavé břicho, rozpouštějí hleny a podporují tvorbu mateřského mléka. Dají se využít také pro výrobu domácí kosmetiky.

Simona Procházková

12. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Muškátový oříšek i květ: ve větších dávkách je mírně jedovatý

Muškátový oříšek rozpouští hleny, podporuje trávení a pomáhá zahnat chmury. Při vnitřním užívání se však užívá po špetkách. V něm obsažené látky jsou v organismu přeměňovány na substance obsahující mescalin a amfetamin a mohou navodit stavy opojení a hlubokého dlouhotrvajícího spánku.

Simona Procházková

22. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vavřín, nebo bobkový list? Listy jsou léčivé

Plody jsou postaru bobky a označení bobkový list určitě nezní tak honosně jako vavřín. Navíc vavřín vznešený, symbol vítězství a slávy. Listy jsou však léčivé, ať jim říkáme jakkoli.

Simona Procházková

21. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zdravé koření: Zázvor hřeje

Zázvor prohřívá organismus, prospívá trávení a kloubům. V pokračování seriálu se podíváme na využití kořene, který většinou používáme jen na přípravu čaje – a to je škoda.

Simona Procházková

4. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční koření: Citronová kůra nám svědčí

Jsou to běžné ingredience, které používáme před Vánoci k pečení cukroví, perníčků a dalších tradičních jídel. Dají jim chuť, vůni, ale ještě něco navíc – jsou velmi zdravé. Dnes o citronu.

Simona Procházková

3. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kapsaicin: poklad ukrytý v pálivých paprikách

Pálivá jídla bývala zatracována. V posledních letech další a další studie prokazují jejich prospěšnost. Třeba takový kapsaicin, látka v pálivých papričkách, nabízí hned několik benefitů.

Pavel Houser

7. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Popenec: Pusťte si hluchavky do kuchyně

Popenec z čeledi hluchavkovitých se odedávna uplatňoval v kuchyni i v lidovém léčitelství. Je dalším druhem divokého koření, které se pyšní výraznými léčivými, hojivými a zkrášlujícími účinky.

Simona Procházková

17. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Šťovík se hodí do polévky i jako náplast

Pro někoho je to plevel, rostlina, která si roste tam, kde o ni nestojí. Mnohý „plevel“ je přitom chutný, léčivý a hojivý… To je i případ šťovíku, který otevírá seriál o divokém koření.

Simona Procházková

16. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

V kurkumě je salmonela

SZPI varuje před kurkumou s kontaminací salmonelou, která se objevila na našem trhu.

Redakce

1. 6. 2015 10:01
Doba čtení: 1 minuta

Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

Chilli je rostlina, která vám způsobí oheň na jazyku a možná i slzu v oku. A to kdekoli: když budete jíst pikantní mexickou omáčku, dušené sečuánské maso, doutnající indické kari nebo šťavnatou thajskou kuchyni.

Kristina Vacková

23. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Byliny a koření z různých koutů planety se zásadně liší. Výrobci ale nemají povinnost původ uvádět. Například u skořice tak nepoznáte, kolik rizikového kumarinu obsahuje.

Petr Havel

3. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Je to až překvapivé, jak pozitivně vycházejí pro kurkumin prakticky všechny studie z poslední doby. Otázkou samozřejmě i tak zůstává, jak nejlépe ho přijímat – a také kolik.

Pavel Houser

4. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Fenomén slev nás trápí, ale ubráníme se, říká šéf Vitany

Začátkem roku se Českem prohnaly zprávy o prodeji společnosti Vitana. Z něj nakonec sešlo a Vitana se začala více snažit, aby porozuměla českému spotřebiteli, který rád vaří sám.

Kateřina Čepelíková

3. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bylinky, koření a čaje opět provoní Jiřák

Aneb sklízíme, co jsme zaseli a sušíme, lisujeme, pracujeme… Bylinky, koření a čaje v pátek a v sobotu na farmářském tržišti Jiřák.

Redakce

2. 9. 2014 9:45
Doba čtení: 1 minuta

Původ a kvalita koření na trhu v ČR: Velká detektivka

Případ mleté papriky by zřejmě byl i nad síly Sherlocka Holmese. Ilustruje zašmodrchaný stav, v němž se plácají prodejci potravin, zákazníci a nakonec i potravinářská kontrola.

Petr Havel

15. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kardamom ochutí vánoční čaj, ale i kávu

Plody kardamovníku se obvykle používají jako koření. Části této původem indické byliny mají i léčivé účinky. Kardamom zklidní podrážděný žaludek a zvedne sexuální apetit.

Simona Procházková

20. 12. 2013 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Anýz je jedno z mála koření, které tlumí bolest

Typická vánoční koření najdou využití i jinde než v kuchyni. Vanilka, hřebíček, badyán či další druhy mají léčebné účinky. Anýz například pomáhá od bolesti a zahání kašel.

Simona Procházková

19. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vanilka zklidní pocuchané nervy

Typická vánoční koření, jež běžně používáme na pečení nebo do teplých nápojů, pomohou i se zdravotními problémy a zlepšením nálady. Vanilka je také úžasné afrodiziakum.

Simona Procházková

18. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Hřebíček je účinný lék na bolavé zuby

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu. Domácí příprava ústní vody nebo hojivé tinktury je přitom jednoduchá.

Simona Procházková

13. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Skořice s vanilkou má afrodiziakální účinky

Voňavé koření využijete i jinak než na vaření. Skořice působí antibakteriálně a podporuje prokrvení. Připisují se jí afrodiziakální účinky, zejména v kombinaci s vanilkou a ženšenem.

Simona Procházková

12. 12. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Badyán provoní perníčky i kosmetiku

K Vánocům patří chuť a vůně koření. Perníčky, svařák… Voňavé části exotických rostlin mají ale i léčivé a zkrášlující účinky. Badyán vyžene bacily z těla a vyčistí pleť.

Simona Procházková

10. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Bylinkový speciál: Fenykl obecný

Pokud fandíte středomořské kuchyni, pořiďte si na zahrádku fenykl. Bylinku, která dodá punc francouzským jídlům, vylepší domácí chléb a kojence zbaví nadýmání. Jak ho vypěstovat?

Hana Michalíková

4. 11. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Nejpálivější chilli pálí i přes rukavice

Chilli papričky nejsou pouze zelené nebo červené a nehodí se jen do mexických jídel. Seznamte se blíže s nejpoužívanějšími druhy chilli a využijte jejich léčebnou sílu i v českém guláši.

Kateřina Čepelíková

16. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut