Hlavní navigace

káva

Káva Nescafé slaví 80 let. Podívejte se, jak se změnila

Technologie rozpustné kávy byla vyvinuta na počátku 20. století v USA. A v roce 1938 byla na trh poprvé uvedena rozpustná káva značky Nescafé. První šálek této kávy tak byl uvařen právě před 80 lety.

Redakce

15. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Kateřina Čepelíková

29. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Češka, která učí Němce vařit kafe

„Uvařit dobrou kávu není těžké, když víte, jak na to,“ říká Eva Cello. Česká baristka, které v Drážďanech přezdívají „kávová královna“. V rozhovoru vysvětlí, proč nám v některé restauraci káva nechutná.

Helena Singerová

7. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jaké to latte vlastně chcete? Caffè latte vs. latte macchiato

Říct si v kavárně o latte může být docela adrenalinová záležitost. Pokud si z vás bude chtít italštinou vládnoucí barista vystřelit, není vyloučené, že dostanete sklenici mléka bez kávy.

Jana Zlámalová

23. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test: Kupujete „sušenou smetanu“ do kávy? Je to bělidlo

S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Co je však od opravdové smetany dělí?

Redakce

20. 2. 2018 11:02
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Co všechno najdete v instantní kávě?

Spotřebitelský časopis dTest testoval složení a kvalitu instantních káv. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn.

Redakce

3. 1. 2018 23:50
Doba čtení: 3 minuty

Rebelbean praží výběrovou kávu a nabízí i kvalitní cascaru

Michal Stec v Brně nestudoval pouze etnologii. Během studia si přivydělával ve studentské kavárně. Zde se potkal s partou nadšenců obdivujících výběrovou kávu. Vůně kvalitní kávy mladého studenta nadchla tak, že se rozhodl vytvořit vlastní kávovou značku.

Jana Zlámalová

14. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

dTest: Ledové kávy jsou sladké jako Coca-Cola

Balená ledová káva může obsahovat spoustu mléka, ale pramálo kofeinu, ale klidně může být i plná rozpustné kávy nebo cukru. Záleží, jakou si vyberete. dTest zhodnotil dvacet šest ledových káv.

Redakce

13. 9. 2017 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Je frappé a ledová káva to samé?

Po objednávce ledové kávy či frappé jsem už dostala ledacos. Napěněný nápoj mokka barvy chřestící kostkami ledu, na sobě pevně sedící hnědou a bílou vrstvu našlehaného krému, kalorickou bombu plnou šlehačky a zmrzliny… Skoro všechny nápoje byly dobré, každý byl jiný.

Lenka Krbcová

19. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Káva bez kofeinu je často dílem chemie

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vzniká káva bez kofeinu? Není to snadný proces a často ani nejde o proces čistě přírodní. Ale jde to i jinak, bez chemie.

Redakce

21. 6. 2017 13:00
Doba čtení: 2 minuty

4 tipy na originální ledovou kávu

Klasické frappé zná asi každý. Ledová káva má však mnoho podob a lze ji připravit na spoustu způsobů. Zkuste recepty nasladko i s trochou alkoholu.

Redakce

15. 6. 2017 15:57
Doba čtení: 3 minuty

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Připravit si doma špičkovou kávu jako z kavárny není žádný problém ani úkol pro chemika. Stačí vám kvalitní káva, některý z nástrojů pro přípravu kávy, voda a mlýnek.

Jaroslav Tuček

12. 5. 2017 8:00
Doba čtení: 5 minut

Nejnavštěvovanější kavárny roku 2016

Přepražená káva, přeslazený dort a špatná obsluha, to vám zkazí náladu na celý den. Dejte si kávu tam, kde to umí. Příště vyrazte do kavárny, která je v přehledu nejnavštěvovanějších kaváren za rok 2016.

Redakce

26. 1. 2017 12:11
Doba čtení: 3 minuty

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší

Pití kávy se mnohdy považuje za neřest, nešvar a závislost. Postupující vědecké poznání ale odhaluje stále další a další pozitiva, která může člověku konzumace kávy přinášet.

Petr Havel

11. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Je arabika lepší káva než robusta?

Stejně jako většina lidí ví, že na trhu existují dva základní druhy kávy – arabika a robusta, považuje většina za kvalitnější druh arabiku. Je její pověst vyšší kvality zasloužená?

Petr Havel

11. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Cascara Fizz: vaří limonádu ze „slupek“ od kávy

Miluje kávu. Díky ní našel zalíbení i v málo známém kávovém ovoci – cascaře. Lidé ji neprávem považují za obyčejný odpad či slupky vhodné do odpadu. Jiří Sládek z ní vyrábí originální nápoje.

Kateřina Čepelíková

19. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dobrá zpráva: Káva není karcinogenní, ale nepijte ji příliš horkou!

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zkoumala možné spojení vzniku rakoviny a pití kávy. Dobrá zpráva podle IARC zní: Káva není karcinogenní. Ale nepijte ji příliš horkou!

Jiří Ruprich

28. 6. 2016 9:31
Doba čtení: 2 minuty

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Horká káva v létě netáhne, proto baristé vymýšlejí různé kávové drinky, které osvěží a hosty v kavárnách udrží. Letošním hitem bude cold brew, ale i káva s jogurtem či tiramisu.

Kateřina Čepelíková

13. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Aeropress – návyková hračka pro kávové nadšence

Jestli jste se už propili ke kvalitní výběrové kávě, dřív nebo později se setkáte s aeropressem. Tenhle plastový přístroj na domácí přípravu kávy vznikl v americké továrně na hračky. Kombinuje metodu papírového filtru a tlaku a pro kávové nadšence je vysoce návykový.

Michaela Michalcová

3. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Instantní kávové směsi 2 v 1 nebo 3 v 1: cukr, bělidla a éčka

Jestliže se snažíte vyhýbat cukrům a zároveň občas kupujete instantní kávové směsi 2 v 1 nebo 3 v 1, měl by vás zajímat výsledek průzkumu spotřebitelského časopisu dTest. Ten totiž zjistil, že své tělo zásobujete bělidlem, cukry a éčky.

Redakce

18. 5. 2016 13:00
Doba čtení: 3 minuty

Jsou káva a horké nápoje karcinogenní?

Loňská zpráva agentury pro výzkum rakoviny o nebezpečnosti červeného masa a uzenin vzbudila velký rozruch. Odborníci ji však kritizují. Potká podobný osud očekávanou zprávu o rizicích kávy a horkých nápojů? „Máme se zas na co těšit,“ říká prof. Ruprich.

Jiří Ruprich

10. 5. 2016 11:21
Doba čtení: 2 minuty

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Moka konvičku si na rozdíl od kávovaru můžete vzít třeba na trek, nejvíce si totiž rozumí s plynovým vařičem. Výsledný nápoj je řidší než espresso a hutnější než káva filtrovaná. A jeho příprava není žádná věda.

Michaela Michalcová

6. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky

Clever Dripper, V60, Melitta nebo Kalita. Všechny tyto přístroje na domácí přípravu kávy mají společné dvě věci: potřebujete k nim papírový filtr a výsledkem je kvalitní šálek kávy.

Michaela Michalcová

27. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kavárna s pražírnou budila emoce. Dnes je plná lidí

V Turnově na konci ledna otevřela zbrusu nová kavárna. Taková, jakých je v Česku hrstka. Svým vzhledem a lokací vzbudila velký rozruch, dnes je v ní plno. I proto, že v ní mají vlastní pražírnu.

Kateřina Čepelíková

7. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Nemusíte zrovna číst francouzské noviny, abyste si domů pořídili french press. Tato jednoduchá nádobka se sítkem vás vyjde na pár stokorun a můžete v ní připravit skvělou kávu, nejen k francouzské bagetě nebo croissantu.

Michaela Michalcová

15. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Dát si „turka“? Jedině z džezvy

Českého „turka“ jsme pili všichni a kdo říká, že ne, dělá to dodnes. Dvě lžičky hořké kávy ve skleněném hrnku s ouškem. Tento způsob přípravy kávy přitom patří mezi ty nejhorší a do pravé turecké kávy má daleko. První kavárna, která byla v Istanbulu otevřená v 15. století, nabízela kávu v džezvě.

Michaela Michalcová

12. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nesnáším, když vidím v kavárnách rozmražený cheesecake

Mít kavárnu by nikomu nedoporučila, přesto ji Lenka Miličová už pár let provozuje. Čím je tento malý podnik zajímavý, kolik se do něj vešlo kočárků i proč jsou jejich polštáře výzva?

Kateřina Čepelíková

1. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Jak pít kávu a přitom neškodit zdraví?

Káva a zdraví. Jde to dohromady? Jedni ji milují, druzí zatracují. A to hlavně kvůli kofeinu.

Michaela Michalcová

26. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nejste zvyklí na výběrovou kávu? Budete se divit

Ochutnat první espresso ze světle pražené výběrové arabiky může být pro netrénovaného návštěvníka kavárny trochu šok.

Michaela Michalcová

20. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty