Hlavní navigace

kapr

Jak vybrat čerstvého kapra

Výběr kapra podle velikosti nebo toho, jak moc se líbí vašemu dítku, nejsou zrovna kritéria, na která byste se měli zaměřit. Důležité jsou oči, žábry i barva.

Kateřina Čepelíková

21. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

Kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. Vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak. Ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku.

Redakce

20. 12. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Co budou jíst na Vánoce nejlepší foodblogeři?

Zeptali jsme se populárních foodblogerů, copak letos pekli za cukroví i jak bude vypadat jejich štědrovečerní tabule. Nechte se inspirovat.

Kateřina Čepelíková

23. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Statisíce lososů v minulosti brázdily české řeky a chytali je chudí, aby se nasytili. To kapr, ten byl v jiné lize, v té nejvyšší. Proto také patřil k nejdražším rybám.

Kateřina Čepelíková

22. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kapr má jediné místo bez kostí

Smrdí vám ryba? Svlékněte ji z kůže. Vadí vám kosti? Víme o jediném místě na kaprovi, kde kosti nejsou.

Kateřina Čepelíková

17. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav

Správná a chutná rybí polévka má být uvařena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. Použití žaber je na pováženou.

Petr Havel

16. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co všechno musí prodejce kaprů splňovat

Kapry nemůže prodávat a usmrcovat každý, kdo si vzpomene. Kontrolovat to bude i letos Státní veterinární správa.

Redakce

8. 12. 2015 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Pstruh, nebo kapr? Pokud jde o tuky, je to jasné

„Velikonoční kapr“? To není překlep, ryby tradičně patřily k Velikonocům. Půst dovoloval konzumaci rybího masa. Chudák kapr ale ze srovnání se svými sladkovodními kolegy nevychází nejlépe.

Petr Havel

1. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kapr: dobové variace vánoční tradice

Kapr smažený, na černo, na modro… dokonce i z piškotu. Jak se vařili a smažili klasičtí vánoční kapři i jejich méně známé varianty?

Blanka Chocová

15. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 7 minut

Kapři se „vylepšují“ krmivem

Tak jako klasický kapr i tzv. funkční kapr mává ploutví v českých rybnících, tělo mu zdobí šupiny a útroby mnoho drobných kostí. Jak je tedy možné, že konzumace omega3 kapra dokáže zlepšit zdraví už po jednom měsíci?

Kateřina Čepelíková

9. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Je bezpečné koupit kapra na ulici?

Pracovníci veterinárního dozoru nemají volno ani v posledním období roku. V předvánočních dnech dohlížejí zejména na sezónní prodej kaprů v ulicích.

Lenka Krbcová

20. 12. 2013 11:08
Doba čtení: 2 minuty

Kapr musí pořád plavat. I když je mrtvý

Český kapr dobývá zahraniční pulty. Více než polovina kaprů z třeboňských rybníků míří do Německa a Francie. V cizině ho připravují jinak než u nás. My obvykle smažíme – a často špatně.

Kateřina Čepelíková

9. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kapr z internetu

Ryby na vánoční stůl nemusí pocházet jen z kádí nebo z pouličních prodejů. Jsou i jiné možnosti, jak pořídit třeba kapra. Levněji a se zárukou původu.

Petr Havel

4. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jerky, škvarky a další neznámé výrobky z našich ryb

Na rybí uzeniny a guláš nejsme zvyklí. A co teprve na kapří jerky místo chipsů. Výlovy rybníků jsou ideální příležitostí k poznávání nových jídel. A také k nákupu čerstvých ryb.

Petr Havel

18. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Polsko má desítky intenzivních chovů sladkovodních ryb, my dva

Ryba je zdravá, chutná… a drahá. To poslední už tak zcela neplatí. Na trhu jsou například cenově velmi dostupní pstruzi, bohužel – ze zahraničích „továren na ryby“.

Petr Havel

13. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Největší omyly o vánočních kaprech

Kapr je stálicí štědrovečerního menu, i v běžném jídelníčku roste spotřeba ryb. Při jejich přípravě a konzumaci ale chybujeme. Do polévky dáváme vnitřnosti a kapry stahujeme z kůže.

Petr Havel

17. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Rybu nesmí zabít každý

Kaprům zbývá pár dní života. Jak poznat prodejce, který k němé tváři není humánní, a na co si dát pozor při samotném prodeji? Dozvíte se také, proč dobrým skutkem je, když kapra zabijete.

Kateřina Čepelíková

14. 12. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Kapři a cukroví na závěrečném farmářském trhu v Karlových Varech

Tóny vánočních koled a vůně vánočního cukroví se ponesou nad letošními posledními farmářskými trhy. Na karlovarském tržišti budou také ryby, samozřejmě nejvíc kapři. V pátek 14. 12. je poslední příležitost navštívit v tomto roce městské farmářské trhy v Karlových Varech. Kromě cibule, česneku a kysaného zelí tam už jinou zeleninu a ovoce nenajdete. Sezona teď přeje rybářům, uzenářům, cukrářům i pekařům.

Redakce

13. 12. 2012 10:34
Doba čtení: 1 minuta

Ani před Vánocemi inspekce nezahálí

V předvánočním shonu se lehce stane, že obchodník uvede špatnou cenu u prodávaného zboží. Jenže někdy to může být záměr. Proto Petr Bendl vydal nařízení: zintenzivnit kontroly prodejců.

Kateřina Čepelíková

11. 12. 2012 10:52
Doba čtení: 2 minuty

Cena kapra je letos kolem osmdesáti korun

Za kolik letos obchodníci prodávají vánočního kapra? Odhady i sliby se pohybují zhruba od 75 do 90 korun za kilo. Oproti loňskému roku tak kapři pravděpodobně o pár korun podraží.

Lenka Krbcová

10. 12. 2012 13:42
Doba čtení: 2 minuty

Vánoce v restauraci? Není důvod, proč říct ne

Vánoce v teple rodinného krbu. To není jediná možnost, jak strávit Štědrý večer. I jinde můžete mít všechno, co žádáte: atmosféru, koledy, stromek a nádavkem i dokonalé menu.

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Letos budou Vánoce instantní

Rozhodnuto. Letos se nebude péct cukroví, smažit kapr ani dochucovat salát. Vyrazím na nákup „z pytlíku“ a podívám se, jestli si štědrovečerní menu dokážu nakoupit v běžném obchodě.

Kateřina Čepelíková

22. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Rybí orgie na výlovu Rožmberka

GALERIE – 150 tun ryb. Zhruba takovou porci vylovili rybáři při víkendovém výlovu našeho největšího rybníka. A hned na místě jste se do nich mohli pustit. Ochutnejte!

Lenka Krbcová

15. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Leklá ryba nevadí a stahování kůže je zlozvyk

Drží-li v něčem ČR světový prim, pak je to konzumace ryb. Bohužel v tom negativním slova smyslu. Vyšší konzumaci ryb u nás brání historie, mýty i nízká kulinářská osvěta.

Petr Havel

13. 6. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm

Chcete si Štědrý den fakt užít? Ale hlídáte si linii? Buďte v klidu. Spočítali jsme za vás, za jak dlouho spálíte kapra a cukroví sexem, nicneděláním či hraním počítačových her.

Kateřina Kolářová

23. 12. 2011 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Čeho si všímat u prodejců kaprů

Jak neprohloupit a pořídit domů kapra, který nebyl vystaven zbytečnému stresu? Existuje pár detailů, které vám prozradí, kde kapra neprodává amatér, ale zkušený prodejce.

Redakce

20. 12. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Vánoční kapr vám bude chutnat dvojnásob, pokud si dáte záležet a koupíte rybu v co nejlepší kondici. Že kapra nejíte? Dejte si jinou, ale rovněž čerstvou rybu. Jak to poznat?

Anna Příhodová

20. 12. 2011 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zvěřina a ryby na farmářských trzích - aktuální termíny na víkend

Od pátku do neděle zvou k nákupu farmářské trhy a obchody po celé republice. Vyberte si. Na některých trzích budou už i kapři, například v Příbrami, na Jiřáku nakoupíte zvěřinu! Další podrobnosti a pozvánky najdete také v našem fóru farmářských trhů a zde. Aktuálně: Trhy na Kulaťáku dnes, v pátek 16. 12. kvůli povětrnostním podmínkám zrušeny… více.

Redakce

16. 12. 2011 9:43
Doba čtení: 2 minuty

Americký fotograf považuje české Vánoce za největší jatka na světě

Jeffrey Martin, fotograf původem z USA, který již řadu let žije v České republice, je znechucený naším zvykem zabíjení kaprů. Martin nafotil a publikoval virtuální prohlídku českých ulic během předvánočního prodeje kaprů. Pod názvem Největší jatka světa (české Vánoce) publikuje na adrese http://blog.360cities.net/massacre-carp-christmas-prague-czech/ „extra krvavý horor“.

Redakce

27. 12. 2010 13:26
Doba čtení: do minuty

Jak správně vykuchat kapra, aby neskončil v popelnici?

Vykuchat kapra je tak trochu věda. Štěstí ale přeje připraveným. Dobré je vědět, že největší nástrahou v kapřím těle je váček se žlučí. Stačí zajet nožem příliš hluboko a kapra můžete vyhodit. Pokud tedy nemáte odvahu, do zabíjení, kuchání a porcování kapra se vůbec nepouštějte. Pro ostatní máme rady od profesionálního „kuchače“.

Helena Singerová

22. 12. 2009 0:00
Doba čtení: 3 minuty