Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
jedlé houby
jedlé houby
1
–
10
/
10
Naprostá většina jedovatých hub má příjemnou chuť
Jedovaté houby nepoznáme podle chuti. V ČR se každoročně otráví desítky lidí. Nemělo by nás proto zajímat jen to, kam na houby a kde rostou, ale také jak rozlišit jedlé houby od nejedlých a jedovatých. A sbírat jen ty, které bezpečně poznáme.
Redakce
19. 8. 2021
Divná houba? Sírovec je jedlý a chutný choroš vhodný k přípravě mnoha pokrmů
Může vážit až několik kilogramů. Když budete mít štěstí a najdete v lese či zahradě sírovec žlutooranžový, máte vystaráno i na několik různých jídel. Mírně nakyslá houba dodá receptům pikantní příchuť.
Petr Havel
11. 6. 2021
Počet nových komentářů
1
Bedly rostou jako o závod. Co s nimi?
Bedla je skvělá chutná houba, která má určitá úskalí. Jednak – ne každá bedla je jedlá. A o její přípravě panuje několik mýtů. Třeba, že bedlu nelze sušit a že nohu bedly musíme vyhodit.
Petr Havel
29. 10. 2020
Houby vypěstujete i doma v sáčku. Jsou dobré na imunitu
Vypěstujte si doma nebo na zahrádce léčivé jedlé houby. Některé jsou označovány jako medicinální houby, například reishi (lesklokorka) či shiitake (houževnatec). Pěstovat v létě i v zimě můžeme také hlívu, žampiony nebo jidášovo ucho.
Petr Havel
15. 10. 2020
Kolik těžkých kovů obsahují houby?
I ve zdánlivě panenských lesích mohou být houby plné těžkých kovů, včetně rizikového kadmia.
Pavel Houser
17. 8. 2020
Který hřib je jedovatý?
Představa, že všechny hřiby jsou jedlé, je mylná. Varovným znakem může být červená barva nohy, ale toto pravidlo neplatí stoprocentně. Jak poznáte nebezpečné hřiby a na co dávat pozor?
Petr Havel
7. 8. 2020
Slizké, ale chutné. Nejklouzavější houby
Začala sezóna klouzků. Někteří houbaři se jim vyhýbají kvůli pracnému čištění. Sliz z kloubouků však stačí jednoduše setřít. A můžeme se pustit do vaření, třeba podle tradičního receptu na „klouzandu“.
Petr Havel
17. 6. 2020
Kdo zatím marně hledá hřiby, pochutná si na opeňce
Hřibů ještě moc neroste, netrpěliví houbaři tak mohou vyzkoušet méně známou jedlou houbu – opeňku měnlivou. Kdysi hojně sbíraná houba má výhodu v tom, že roste obvykle ve velkých trsech, takže vám vystačí na guláš i polévku zároveň.
Petr Havel
3. 6. 2020
Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají
Největší riziko představuje pro méně zdatné houbaře skupina bedel a žampionů, zahrnující i vyloženě jedovaté druhy. Žampion zápašný je pak v současné době asi nejrizikovější houba u nás.
Petr Havel
18. 8. 2014
Počet nových komentářů
13
Houby už rostou. Ty nejzdravější nikdo nesbírá
Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je. Často ani nerostou v lese, ale třeba na skládkách nebo na hnoji. A aby toho nebylo málo, vypadají značně odpudivě.
Petr Havel
31. 5. 2013
Počet nových komentářů
3
1
–
10
/
10
Domácí lékař
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Zácpa
Šedý zákal (katarakta)
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Astma
Revmatoidní artritida
Bolest na hrudi
Bradavice
Artróza
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Shoďte dvě kila za měsíc, radí trenér. Jinak místo tuku ztratíte svaly
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji