Hlavní navigace

hygiena

Jak si sušit ruce na WC? Vysoušeče šíří bakterie, ale děláme i horší věci

Čím dál častěji se stává, že se lidé na veřejných toaletách vyhýbají elektrickým vysoušečům rukou v přesvědčení, že se jedná o zlověstné bacilonosiče. Zdravotní riziko je minimální, říkají odborníci a upozorňují, čemu se skutečně vyhnout.

Jana Zlámalová

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Intimní hygiena u holčiček: Gely jsou zbytečné

Gynekolog vysvětluje, jak a v čem škodí zanedbání či nevhodná péče o oblast genitálu u dívek. „Dětské intimní gely jsou zbytečnost, postačí čistá voda,“ říká lékař a komentuje také používání vlhčených ubrousků.

Veronika Řeháková

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Splachujete potraviny do WC? Krmíte tak potkany

Zbytky potravin, které spláchnete do záchodu, nakrmíte potkany. Proč to vadí? Rozmnoží se, vylezou z kanálu a kousnou vás. „S potkany není radno si zahrávat,“ varuje deratizátor.

Helena Singerová

20. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Časté sprchování není zdravé a šminky vodě škodí

Přísloví, že čistota je půl zdraví, zná jistě každý z nás. Že je přitom čistota zdraví jenom půlka, lze přitom chápat různě – také ovšem tak, že extrémní hygiena zas tak úplně pozitivní pro zdraví není.

Petr Havel

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Kaufland se chlubí hygienickou stanicí, ubrousky v ní ale nedoplňuje

Společnost Kaufland má nově ve svých prodejnách hygienické stanice, ve kterých si můžeme dezinfikovat ruce a madla nákupních vozíků. Jenže pochopte to ze sloupku, který není nijak popsaný. Vyzkoušeli jsme, jak tato novinka funguje.

Kateřina Čepelíková

26. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Test kontroloval složení toaletních papírů a porovnával se zahraničím

Toaletní papír je sice součástí naší intimní hygieny, nicméně pro něj neplatí žádné předpisy týkající se chemických látek. Lidé s citlivou pletí či alergiemi mohou na jeho složení reagovat negativně.

Redakce

22. 1. 2018 11:02
Doba čtení: 4 minuty

5 zásad pro intimní hygienu: Škodí moc mytí i obyčejné mýdlo

Péče o ženské intimní partie je stále trochu tabu. Nedostatečná, ale i přehnaná hygiena mohou přitom poškodit přirozené prostředí, stejně tak jako nevhodně zvolené mýdlo či prádlo. Roli hraje i vhodný jídelníček.

Redakce

29. 8. 2017 13:27
Doba čtení: 3 minuty

Restaurace píší: Alergeny máme ve všem. To je na pokutu

Jindřich Pokora, ředitel kontroly potravinářské inspekce, exkluzivně pro server Vitalia.cz prozradil, proč někdy nemůže udělit milionovou pokutu i jak se v restauracích špatně značí alergeny.

Kateřina Čepelíková

23. 2. 2016 13:30
Doba čtení: 2 minuty

Zmrzlináři nezvládají hygienu a používají nepovolené barvivo

Hygienici již letos zkontrolovali stovky prodejců zmrzlin. Šest jich bylo nuceno zavřít, desítky zmrzlinářů musely uklízet.

Redakce

14. 8. 2015 12:05
Doba čtení: 1 minuta

Hlavní hygienik: Pro bezpečnost potravin jsme nezbytní

V souvislosti s navrhovanou novelou zákona o potravinách se v poslední době opět rozvířila diskuze stran kompetencí dozorových orgánů v oblasti stravovacích služeb. Dovolte mi tedy přiblížit situaci z pohledu orgánů ochrany veřejného zdraví.

Vladimír Valenta

12. 8. 2015 9:34
Doba čtení: 2 minuty

Mobilní aplikace najde obchody se špínou a myšmi

Inspekce se rozhodla zpřístupnit přehled provozoven, které byly uzavřeny pro závažná hygienická pochybení. Uvidíte je skrze interaktivní mapu v mobilní aplikaci Potraviny na pranýři. Jak to funguje?

Redakce

9. 6. 2015 15:06
Doba čtení: 1 minuta

Nemyjí si vlasy. Prý je to zdravější

V Americe, a nejen tam, přibývá lidí, kteří si nemyjí vlasy šamponem. Příznivci hnutí „no poo“ tvrdí, že jde jen o to překonat prvních pár týdnů. Přečkat svědění, zápach, pocit hanby mezi lidmi. Odměnou pak mají být krásné a zdravé vlasy.

Kristina Vacková

28. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Restaurace na pranýři – a oprávněně

O tom, že je situace v mnohých tuzemských restauracích mnohem horší, než při prodeji potravin v maloobchodě, se vědělo dlouho. Proč hygiena neviděla, co pozná i laik?

Petr Havel

2. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Další nechutná restaurace uzavřena

Inspekce uzavřela bar a restauraci pro závažné hygienické nedostatky. Je to již několikátý případ od ledna, kdy se rozšířily kompetence SZPI i o provozovny společného stravování.

Redakce

6. 2. 2015 16:27

Kde se v bordelu vaří, tam to brzy zavřou

Silné vrstvy mastnoty na pracovních plochách, bez přívodu teplé vody, zbytky jídel všude po zemi, tak fungovala bistra a bar v Praze, Jeseníkách a na Plzeňsku.

Redakce

4. 2. 2015 15:45
Doba čtení: 2 minuty

Chipsy ze Skalice vznikaly ve špíně a plísni

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela výrobnu bramborových chipsů společnosti Chips Praha ve Stříbrné Skalici kvůli naprosto nevyhovujícím hygienickým podmínkám, plísni v provozovně nečistotě fritéz ad.

Redakce

12. 9. 2014 20:37

Mýt, nebo nemýt maso? To je otázka

Rok co rok se objevují varování před mytím masa, zejména kuřecího. Přesto většina lidí maso před vařením, smažením či pečením umývá, jsme tak prostě zvyklí. Děláme chybu?

Petr Havel

18. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Praha před asanací: „Špína, svrab a syfilis“

Jedním z důvodů asanace Prahy koncem 19. století byly katastrofické hygienické podmínky. Podnikneme výlet do historie, do časů poměrně nedávných, ale naprosto nesrovnatelných s našimi dnešními životními podmínkami.

Bohumil Tesařík

1. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak se toaletní papír nastěhoval rovnou do kuchyně?

„Papírová hygiena“ vznikla díky potřebě rychle vyřešit dva zdánlivě nesouvisející problémy.

Bohumil Tesařík

21. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Naši předkové si s hygienou a bezpečností práce hlavu nelámali

Bezpečnost a hygiena práce, poskytování mycích a čisticích prostředků? Mohutně se rozvíjející výroba se ve středověku a počátcích novověku vůbec nezajímala o kategorie dnes dané zákony.

Bohumil Tesařík

24. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Češi si myjí ruce i 10× denně a pořád je to málo

Když sáhneme na psa nebo podáme ruku cizímu člověku, umyjeme si ruce, docela často přitom používáme i mýdlo. Ale víte, kolik je mezi námi lidí, kteří si nemyjí ruce ani po použití WC?

Kateřina Čepelíková

15. 10. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Pekárna v Mostě pekla v příšerných podmínkách

GALERIE – Hmyz, hlodavci a jemně řečeno nepořádek – v takovém stavu našla inspekce pekárnu v Mostě. Podívejte se, kde se pekly rohlíky.

Lenka Krbcová

22. 8. 2013 11:53
Doba čtení: 1 minuta

Myši řádily ve Sparu. Prodejna uzavřena podruhé

GALERIE – Inspekce už podruhé během dvou dnů uzavřela prodejnu Interspar ve Zlíně. I po údajné deratizaci byly na prodejně exkrementy hlodavců a ožrané potraviny. Přibyla i živá myš.

Lenka Krbcová

16. 5. 2013 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Tatarák se syrovým žloutkem z restaurací nezmizí

Fámy o tom, že novela zákona o potravinách smaže z nabídky oblíbený tatarský biftek, jsou značnou mystifikací. Hygienici již přitom jednou tatarák zakázali a podával se jen pokoutně.

Petr Havel

2. 5. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bobkoslepota - nová nemoc českých prodavačů

Prodejci potravin trpí myší slepotou. Jak jinak si vysvětlit, že inspekce zavírá jednu prodejnu po druhé. Vadí jí – na rozdíl od provozovatelů – myši, exkrementy a ohlodané potraviny.

Lenka Krbcová

22. 3. 2013 8:30
Doba čtení: 2 minuty

Kdo zastaví blafy v restauracích? Kvalita je kontrolována minimálně

Hygienici jsou dnes v pozici „ferda mravenec, práce všeho druhu“. Veterináři restaurace kontrolovat nesmí. A obchodní inspekce sleduje zejména šizení spotřebitele, ne kvalitu potravin.

Petr Havel

13. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejhorší potraviny roku 2012

Potraviny na pranýři fungují již půl roku. Podívali jsme se na to, které potraviny mají opakovaně potíže s kvalitou a v kterých obchodech nevidí plíseň, ani kdyby se regály zelenaly.

Lenka Krbcová

8. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 8 minut

Prkýnka plná bakterií: pomluvy, nebo realita?

Průměrné kuchyňské prkénko má na sobě o 200 % více fekálních bakterií než průměrné záchodové prkénko. Praví web ministerstva. Tak se na to podíváme. Máme v kuchyni takové nechutnosti?

Lenka Krbcová

19. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Místo 3 až 10 milionů. Novela potravinářského zákona chce vyšší pokuty

Je to nejrozsáhlejší změna v potravinovém právu za 15 let od přijetí zákona o potravinách. Ministerstvo zemědělství přichází se svým návrhem a mnohé chce změnit.

Lenka Krbcová

13. 11. 2012 11:59
Doba čtení: 1 minuta

Hledali metanol a našli neuvěřitelný binec

GALERIE – Inspekce uzavřela dvě prodejny pro mimořádně vážné hygienické nedostatky. Živé myši byly dokonce i v chladicím zařízení s jogurty, jejich mrtvolky pak v přepravkách s pečivem.

Redakce

1. 10. 2012 11:05
Doba čtení: 1 minuta