Hlavní navigace

hygiena

Když česnek smrdí a vy s ním

Nedají dopustit na česnek. Vaří ho, pečou, jedí syrový. Přidávají ho do masa, jogurtu i zeleniny, protože jim chutná a také vědí, že je zdraví vysoce prospěšný. Jenže pak ten zápach! Je možné se ho zbavit?

17. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Inspekce zavřela Tesco. Důvod?

Prodejna Tesco v Aši byla v takovém stavu, že ji potravinářská inspekce musela uzavřít. Nejvážnějším prohřeškem byly myši a jejich trus.

4. 9. 2018 17:47
Doba čtení: 1 minuta

Listí v bazénu je „potrava“ pro bakterie

Pravidelně nečištěná voda v bazénu představuje zdravotní riziko. Jak zajistit, aby byl váš bazén bezpečný?

9. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Aroma úklid je zdravější a bude vás bavit

Bez chemie, ekologický a voňavý… Takový může být úklid, který vás bude těšit. Přírodní esenciální oleje příznivě ovlivňují naši psychiku a emoce, a to nejen pokud je použijeme do aromalampy.

25. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“

Se svými studenty připravuje pro veřejnost gastronomické výlety do minulosti. Největší zájem byl o dobu středověku, kdy dorazily dva tisíce návštěvníků. Jídla jim chutnala, přestože se od současných v mnohém liší. Nesrovnatelná je i hygiena a nezávadnost potravy.

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Jak si sušit ruce na WC? Vysoušeče šíří bakterie, ale děláme i horší věci

Čím dál častěji se stává, že se lidé na veřejných toaletách vyhýbají elektrickým vysoušečům rukou v přesvědčení, že se jedná o zlověstné bacilonosiče. Zdravotní riziko je minimální, říkají odborníci a upozorňují, čemu se skutečně vyhnout.

Doba čtení: 4 minuty

Intimní hygiena u holčiček: Gely jsou zbytečné

Gynekolog vysvětluje, jak a v čem škodí zanedbání či nevhodná péče o oblast genitálu u dívek. „Dětské intimní gely jsou zbytečnost, postačí čistá voda,“ říká lékař a komentuje také používání vlhčených ubrousků.

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Splachujete potraviny do WC? Krmíte tak potkany

Zbytky potravin, které spláchnete do záchodu, nakrmíte potkany. Proč to vadí? Rozmnoží se, vylezou z kanálu a kousnou vás. „S potkany není radno si zahrávat,“ varuje deratizátor.

Doba čtení: 3 minuty

Časté sprchování není zdravé a šminky vodě škodí

Přísloví, že čistota je půl zdraví, zná jistě každý z nás. Že je přitom čistota zdraví jenom půlka, lze přitom chápat různě – také ovšem tak, že extrémní hygiena zas tak úplně pozitivní pro zdraví není.

Doba čtení: 2 minuty

Kaufland se chlubí hygienickou stanicí, ubrousky v ní ale nedoplňuje

Společnost Kaufland má nově ve svých prodejnách hygienické stanice, ve kterých si můžeme dezinfikovat ruce a madla nákupních vozíků. Jenže pochopte to ze sloupku, který není nijak popsaný. Vyzkoušeli jsme, jak tato novinka funguje.

26. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Test kontroloval složení toaletních papírů a porovnával se zahraničím

Toaletní papír je sice součástí naší intimní hygieny, nicméně pro něj neplatí žádné předpisy týkající se chemických látek. Lidé s citlivou pletí či alergiemi mohou na jeho složení reagovat negativně.

22. 1. 2018 11:02
Doba čtení: 4 minuty

5 zásad pro intimní hygienu: Škodí moc mytí i obyčejné mýdlo

Péče o ženské intimní partie je stále trochu tabu. Nedostatečná, ale i přehnaná hygiena mohou přitom poškodit přirozené prostředí, stejně tak jako nevhodně zvolené mýdlo či prádlo. Roli hraje i vhodný jídelníček.

29. 8. 2017 13:27
Doba čtení: 3 minuty

Restaurace píší: Alergeny máme ve všem. To je na pokutu

Jindřich Pokora, ředitel kontroly potravinářské inspekce, exkluzivně pro server Vitalia.cz prozradil, proč někdy nemůže udělit milionovou pokutu i jak se v restauracích špatně značí alergeny.

Doba čtení: 2 minuty

Zmrzlináři nezvládají hygienu a používají nepovolené barvivo

Hygienici již letos zkontrolovali stovky prodejců zmrzlin. Šest jich bylo nuceno zavřít, desítky zmrzlinářů musely uklízet.

14. 8. 2015 12:05
Doba čtení: 1 minuta

Hlavní hygienik: Pro bezpečnost potravin jsme nezbytní

V souvislosti s navrhovanou novelou zákona o potravinách se v poslední době opět rozvířila diskuze stran kompetencí dozorových orgánů v oblasti stravovacích služeb. Dovolte mi tedy přiblížit situaci z pohledu orgánů ochrany veřejného zdraví.

Doba čtení: 2 minuty

Mobilní aplikace najde obchody se špínou a myšmi

Inspekce se rozhodla zpřístupnit přehled provozoven, které byly uzavřeny pro závažná hygienická pochybení. Uvidíte je skrze interaktivní mapu v mobilní aplikaci Potraviny na pranýři. Jak to funguje?

9. 6. 2015 15:06
Doba čtení: 1 minuta

Nemyjí si vlasy. Prý je to zdravější

V Americe, a nejen tam, přibývá lidí, kteří si nemyjí vlasy šamponem. Příznivci hnutí „no poo“ tvrdí, že jde jen o to překonat prvních pár týdnů. Přečkat svědění, zápach, pocit hanby mezi lidmi. Odměnou pak mají být krásné a zdravé vlasy.

Doba čtení: 5 minut

Restaurace na pranýři – a oprávněně

O tom, že je situace v mnohých tuzemských restauracích mnohem horší, než při prodeji potravin v maloobchodě, se vědělo dlouho. Proč hygiena neviděla, co pozná i laik?

Doba čtení: 3 minuty

Další nechutná restaurace uzavřena

Inspekce uzavřela bar a restauraci pro závažné hygienické nedostatky. Je to již několikátý případ od ledna, kdy se rozšířily kompetence SZPI i o provozovny společného stravování.

6. 2. 2015 16:27

Kde se v bordelu vaří, tam to brzy zavřou

Silné vrstvy mastnoty na pracovních plochách, bez přívodu teplé vody, zbytky jídel všude po zemi, tak fungovala bistra a bar v Praze, Jeseníkách a na Plzeňsku.

4. 2. 2015 15:45
Doba čtení: 2 minuty

Chipsy ze Skalice vznikaly ve špíně a plísni

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela výrobnu bramborových chipsů společnosti Chips Praha ve Stříbrné Skalici kvůli naprosto nevyhovujícím hygienickým podmínkám, plísni v provozovně nečistotě fritéz ad.

12. 9. 2014 20:37

Mýt, nebo nemýt maso? To je otázka

Rok co rok se objevují varování před mytím masa, zejména kuřecího. Přesto většina lidí maso před vařením, smažením či pečením umývá, jsme tak prostě zvyklí. Děláme chybu?

Doba čtení: 5 minut

Praha před asanací: „Špína, svrab a syfilis“

Jedním z důvodů asanace Prahy koncem 19. století byly katastrofické hygienické podmínky. Podnikneme výlet do historie, do časů poměrně nedávných, ale naprosto nesrovnatelných s našimi dnešními životními podmínkami.

Doba čtení: 5 minut

Jak se toaletní papír nastěhoval rovnou do kuchyně?

„Papírová hygiena“ vznikla díky potřebě rychle vyřešit dva zdánlivě nesouvisející problémy.

Doba čtení: 4 minuty

Naši předkové si s hygienou a bezpečností práce hlavu nelámali

Bezpečnost a hygiena práce, poskytování mycích a čisticích prostředků? Mohutně se rozvíjející výroba se ve středověku a počátcích novověku vůbec nezajímala o kategorie dnes dané zákony.

Doba čtení: 2 minuty

Češi si myjí ruce i 10× denně a pořád je to málo

Když sáhneme na psa nebo podáme ruku cizímu člověku, umyjeme si ruce, docela často přitom používáme i mýdlo. Ale víte, kolik je mezi námi lidí, kteří si nemyjí ruce ani po použití WC?

Doba čtení: 2 minuty

Pekárna v Mostě pekla v příšerných podmínkách

GALERIE – Hmyz, hlodavci a jemně řečeno nepořádek – v takovém stavu našla inspekce pekárnu v Mostě. Podívejte se, kde se pekly rohlíky.

Doba čtení: 1 minuta

Myši řádily ve Sparu. Prodejna uzavřena podruhé

GALERIE – Inspekce už podruhé během dvou dnů uzavřela prodejnu Interspar ve Zlíně. I po údajné deratizaci byly na prodejně exkrementy hlodavců a ožrané potraviny. Přibyla i živá myš.

Doba čtení: 2 minuty

Tatarák se syrovým žloutkem z restaurací nezmizí

Fámy o tom, že novela zákona o potravinách smaže z nabídky oblíbený tatarský biftek, jsou značnou mystifikací. Hygienici již přitom jednou tatarák zakázali a podával se jen pokoutně.

Doba čtení: 4 minuty

Bobkoslepota - nová nemoc českých prodavačů

Prodejci potravin trpí myší slepotou. Jak jinak si vysvětlit, že inspekce zavírá jednu prodejnu po druhé. Vadí jí – na rozdíl od provozovatelů – myši, exkrementy a ohlodané potraviny.

Doba čtení: 2 minuty