Hlavní navigace

houby

Zrádné červené hřiby

Po suchém létu, kdy i zkušený houbař v lese ani o prašivku nezavadil, roste v posledních dnech v našich lesích téměř vše, s čím se lze (nejen) v tomto období setkat. Tedy i takzvané „červené“ hřiby, které jsou docela zajímavou skupinou krásných, chutných, ale i rizikových hub.

28. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vadí, když je houba „trošku“ plesnivá?

Houbař v nouzi „bere vše“. Měl by ale dávat pozor nejen na to, aby sbíral houby skutečně jedlé, ale také na jejich kondici. Co pro něj znamená, když je houba okousaná nebo jsou na ní patrné stopy plísně?

Doba čtení: 3 minuty

10 možností, jak uchovat houby

Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení, ale to není zdaleka jediná možnost. Zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

13. 9. 2018 14:56
Doba čtení: 4 minuty

Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko

Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.

31. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Domácí pěstování hřibů? Další totální nesmysl

Hříbky a klouzky si doma opravdu nevypěstujete. Ani když vám to někdo tvrdí a dokládá obrázky staženými z internetu. Abyste vypěstovali hřib, potřebujete totiž kořeny stromů.

Doba čtení: 3 minuty

Kde nesbírat houby a proč?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Je jedno, jestli máte raději praváky, nebo jedlé holubinky, záleží ale na oblasti, v níž houby sbíráte. Nejrizikovější jsou Orlické hory a Jeseníky.

29. 9. 2017 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Otrava z hub: Proč je nám po houbách nejčastěji špatně

Jste si jistí, že sbíráte jen osvědčené druhy hub a nic se vám nemůže stát? I jedlé houby mohou ublížit – stačí je špatně upravit nebo třeba sbírat do igelitky. Za jak dlouho se objeví potíže a co dělat?

Doba čtení: 4 minuty

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Pokud už vás omrzelo grilování masa a zeleniny, věnujte prostor na roštu houbám. Poradíme, které se hodí na gril i jaká nádivka jim bude slušet.

23. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Už se vám přejedla bramboračka, hubník i smaženice, a přesto se nemůžete hnědých darů z lesa vzdát? Uchovejte houby na zimu, sušte je, zavařujte je, mrazte je. Jen dbejte těchto důležitých rad.

24. 7. 2017 17:00
Doba čtení: 3 minuty

Muchomůrka růžovka nemusí být růžová

Jak bezpečně poznáte muchomůrku zvanou masák? Nemá takzvaný „kalich smrti“, který je obvyklý u jiných a jedovatých druhů muchomůrek. Naučte se další typické znaky růžovky nebo využijte novou aplikaci pro určování hub.

7. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Z houbiček se vyrábějí kapky proti stresu

Kousky penízovky sametonohé usušené v troubě posilují imunitu. Kapky z této jedlé houby mají antibiotické účinky a zvyšují odolnost organismu proti stresu, vyčerpání i nespavosti.

Doba čtení: 2 minuty

Čaj z houby čaga vaří v Rusku i u nás

Rezavec šikmý neboli čaga sibiřská obsahuje podobně jako řada dalších hub cenné látky. Můžete si ho koupit i sami nasbírat, a podle vyzkoušených receptů připravit třeba čaj nebo víno.

25. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Houževnatec jedlý vykazuje výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivitu. Zvyšuje imunitní systém organismu a má další pozitivní účinky. Vyzkoušejte léčivé recepty se shiitake.

Doba čtení: 2 minuty

Účinky reishi využívá i tradiční čínská medicína

Lesklokorka lesklá neboli reishi je orientální houba, která se může pyšnit širokým spektrem léčivých účinků na naše zdraví. Můžeme ji také sami pěstovat i zpracovat podle osvědčených receptů.

13. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Žampióny usušené v troubě fungují na krevní cukr a tlak

Zdravé recepty ze žampiónů využívají léčivé účinky této chutné jedlé houby.

24. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Recept na kapky z hlívy ústřičné: štamprle denně posílí imunitu

Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek a také vlákninu, která podporuje odchod toxických látek ven z těla. Ale vůbec nejdůležitější složkou hlívy jsou glukany.

3. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Na podzim rostou jedlé fialové houby

V lese je plno hub, které ale sbírají jen znalci. Mezi méně známé houby, které se dají jíst, patří i lakovka ametystová, čirůvka fialová nebo liška nálevkovitá.

19. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pýchavka a hnojník jsou houby pro zdraví

Vyzkoušejte neobvyklé recepty z hub. Tentokrát ne k zaplnění žaludku, ale pro léčivé účinky pýchavky obrovské a hnojníku obecného.

10. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Některé choroše můžete jíst bez obav

Jedlé houby nemusí růst jen na zemi, občas stačí zaklonit hlavu a rázem máte plný koš. Některé choroše a pařezové houby kupodivu nemají k některým běžným houbám tak daleko, jak se do současné doby myslelo.

27. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Mohou děti houby?

Děti by měly jíst houby raději k obědu a ne jako samostatné jídlo. Co ještě byste měli vědět?

30. 10. 2015 12:14
Doba čtení: 2 minuty

Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče

Co je typicky české (respektive rakousko-uherské)? Polévky, houbaření, dršťkovka. Když to dáme dohromady, dostaneme dršťkovou polévku z kotrče. Vyzkoušejte!

Doba čtení: 3 minuty

Co musíte vědět, když chcete letos najít houby

Kdo chce letos, po horkém suchém létě, najít houby, měl by znát pár souvislostí.

2. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

„Jedovaté“ babky opět na scéně

„Babky jsou jedovaté a způsobují rakovinu.“ Stanou se stokrát opakované nesmysly pravdou? Kdy jsou babky doopravdy jedovaté a jak je to s tou rakovinou?

Doba čtení: 3 minuty

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Houby u nás sbírá každý druhý, je proto k nevíře, kolik nesmyslů se o konzumaci a přípravě hub traduje.

Doba čtení: 4 minuty

Jíte ovoce a zeleninu? I zdravé má svou mez

Všichni víme, jak jsou ovoce a zelenina důležité složky potravy, ale většina z nás nedodržuje jejich správný příjem. V čem chybujeme?

Doba čtení: do minuty

Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Největší riziko představuje pro méně zdatné houbaře skupina bedel a žampionů, zahrnující i vyloženě jedovaté druhy. Žampion zápašný je pak v současné době asi nejrizikovější houba u nás.

Doba čtení: 5 minut

Jedy v přírodě najdete na každém kroku. Poznáte je bezpečně?

Příroda je mocná. Stále se mluví o chemických jedech, kterými nás otravuje dnešní doba. A co jedy volně se vyskytující v přírodě? Mají ještě šanci? A na co si dávat pozor?

23. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 8 minut

Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho

Sají „jako houby“, nejen to špatné ze svého okolí. Houby s vitamíny v lese nerostou, možná je ale časem najdeme v supermarketu vedle mrkve. Osvícené houby umí vyrobit vitamín D.

11. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Houby už rostou. Ty nejzdravější nikdo nesbírá

Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je. Často ani nerostou v lese, ale třeba na skládkách nebo na hnoji. A aby toho nebylo málo, vypadají značně odpudivě.

Doba čtení: 4 minuty

Proč mají foodies rádi podzim

Na podzim je radost vařit. Užít si typické suroviny – houby, dýně, kapustu, ale i zvěřinu nebo jehněčí. Víte, jak nezavraždit kapustičky?

2. 10. 2012 11:38
Doba čtení: 3 minuty