Hlavní navigace

GMO

Geneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí.

Zdroj: Wikipedia

Alkohol ze dřeva, sóji, cizrny nebo octa. Co nás ještě čeká?

Kdysi prý domácí paliči kvasili a destilovali alkohol i z novin; vykládalo se, že takto se daly zužitkovat celé balíky Rudého práva. Tak proč nezkusit rovnou dřevo? V Asii kvasí nápoje z kůry stromů, ale i ze sóji. U nás proběhly pokusy s cizrnou. A to není zdaleka vše.

Pavel Houser

7. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

GMO pivo se obejde bez chmele. Na chuti to prý není znát

Geneticky modifikované suroviny k výrobě potravin mohou vést i k ukončení pěstování chmele, který je tak důležitý pro naše tradiční pivo.

Petr Havel

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bez GMO. Nový certifikát zaručí ověřené potraviny

Česká republika má první organizaci, která bude udělovat certifikáty potravinám vyrobeným bez použití GMO a kontrolovat, zda skutečně neobsahují geneticky modifikované složky.

Redakce

11. 11. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Mléko „bez GMO“: Zemědělci si pomohou, spotřebitel to zaplatí

Pokud někoho zajímá, jaký je rozdíl mezi „normálně“ produkovaným mlékem a mlékárenskými výrobky z něj a mezi mlékem a mlékárenskými výrobky „bez genetické modifikace“, pak je nutné konstatovat, že žádný.

Petr Havel

26. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek

Jablka, která nehnědnou, jsou geneticky modifikovaná. Podle názoru vědců jsou stejně bezpečná jako jejich klasické protějšky.

Redakce

18. 11. 2016 9:37
Doba čtení: 1 minuta

Geneticky modifikované mléko je totální nesmysl

Hned na počátku je třeba jasně zdůraznit: takzvané „GMO free“ mléko, tedy mléko ze skotu, k jehož výživě nebyla použita geneticky modifikovaná krmiva, není ani lepší, ani méně rizikové, ani nutričně vhodnější než „obyčejné mléko“.

Petr Havel

5. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

GMO kukuřici letos v ČR zasel jen jediný pěstitel

Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí v České republice klesly o devadesát dva procent.

Redakce

2. 9. 2016 14:35
Doba čtení: 2 minuty

Budou i v Česku GM potraviny bez označení jako v Americe?

Americký prezident v létě schválil zákon, který ruší povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných surovin. Budeme i my kupovat GM potraviny, aniž bychom to věděli?

Petr Havel

26. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Manipulace odpůrců GMO začínají vycházet najevo

Desítky let trvá mediální masáž vedená odpůrci šlechtění zemědělských komodit prostřednictvím biotechnologií (geneticky modifikované organismy – GMO). Nebyla vedena korektním způsobem.

Petr Havel

27. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Prvním povoleným GMO živočichem k jídlu je losos

Američané schválili GMO lososa coby pro člověka neškodnou potravinu. Namísto obvyklých tří let roste jen rok a půl. Označování těchto lososů jako GMO je pouze dobrovolné.

Petr Havel

11. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Strašení TTIP: Nejcitlivější částí dohody mezi USA a EU jsou potraviny

Neskutečně složitá evropská legislativa a administrativa zvyšují cenu potravin až o třicet procent. Obavy potravinářů a zemědělců z konkurence levnějších amerických potravin jsou proto na místě. Kdo se naopak bát nemusí, je obchod a spotřebitel.

Petr Havel

22. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Odborníci sledují vliv „nových potravin“ a „éček“ na zdraví

Objevila se u vás nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci potraviny či potravního doplňku? Státní zdravotní ústav začal sbírat informace o negativních zdravotních účincích „potravin nového typu“.

Redakce

13. 4. 2015 11:58
Doba čtení: 4 minuty

Sója – snad nejvíce prozkoumaný alergen

Sójové boby příliš významným alergenem nejsou. Opravdu hodně záleží na způsobu zpracování. Fermentací sóji lze snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce až o 99 procent.

Petr Havel

10. 4. 2015 9:40
Doba čtení: 4 minuty

V USA schválili „zmutovaná jablka“. Nehnědnou

Začátkem března byla ve Spojených státech poprvé schválena geneticky modifikovaná jablka. Jedná se o dvě odrůdy jablek s modifikací zaměřenou proti hnědnutí. Je to urážka, bouří se odpůrci GMO.

Kristina Vacková

17. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Odpůrce GMO usvědčuje z omylu sama příroda

EU rozhodla ponechat na vůli členských zemí, zda na svém území zakáží pěstovat geneticky modifikované (GM) plodiny, které byly předtím schváleny pro komerční produkci či užití na úrovni EU.

Petr Havel

19. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jídlo nemá žádnou chuť, jen málo živin a hodně kalorií

V závěrečné části seriálu doplníme poslední kousek skládačky, a sice jak naše strava ztratila veškerou chuť a vyživovací hodnotu, takže kromě toho, že jsme tlustí a nemocní, jsme navíc i hladoví.

Denise Cumminsová

30. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 9 minut

Mýty o biopotravinách: Jsou opravdu zdravější?

V současné době je oblíbeným trendem kupovat biopotraviny, které jsou produktem ekologického zemědělství. Jsou pro lidský organizmus všechny bio výrobky zdravé?

Karolína Hlavatá

10. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Konec farmářských trhů kvůli USA? Ani náhodou

Zánik farmářských trhů kvůli jednání EU a USA skutečně nehrozí. Podobná tvrzení si lze vysvětlit jen jako snahu o zviditelnění. Je ale pravda, že Amerika má pro potraviny jiná pravidla.

Petr Havel

9. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Odstraňte pšenici – a máte po problému

Nová provokativní kniha o pšenici a jejím destruktivním vlivu na naše zdraví přináší někdy překvapivá, pro mnohé až šokující tvrzení.

Bohumil Tesařík

21. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Banány, jak je známe, likviduje plíseň

Žádné jiné exotické ovoce není u nás tak oblíbené, jako banány. Z hlediska hmotnosti jsou dokonce čtvrtou nejkonzumovanější potravinou v ČR. To ale může za pár let skončit.

Petr Havel

6. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Konec zahrádkářů v Čechách? Zatím ne

Řada zahrádkářů i drobných pěstitelů splňuje charakteristiku profesionála. Ještě pár let mohou pěstovat jablka, jahody, papriky, rajčata…, aniž by je otravoval nějaký státní úředník.

Petr Havel

22. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Med je lék, ale i silný alergen

Víte, že med z okolí Černého moře je právem nazýván „šílený“ a že pro Kladeňáky je nejlepší med z Kladenska? U medu je totiž důležitý jeho původ, a to do nejmenších detailů.

Petr Havel

5. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Strašák GMO z Evropy pomalu mizí

Těžko hledat shodu, zda je to dobře nebo špatně. Legislativu týkající se geneticky modifikovaných organismů čekají změny a to ještě letos. Jaký postoj ke GMO mají kandidáti do Sněmovny?

Petr Havel

7. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 9 minut

Geneticky modifikovaná kukuřice je v ČR na ústupu

V České republice se letos vypěstuje méně geneticky modifikované kukuřice než v minulém roce. To platí i pro celou EU, na rozdíl od ostatních zemí světa.

Lenka Krbcová

5. 8. 2013 13:11
Doba čtení: 2 minuty

Actimel je plný zvířecích bakterií. Bububu…

Internetem se šíří zprávy o nelidské střevní mikrofloře, kterými společnost Danone plní své jogurty. Tvrdí to konkrétní odborníci. Až na to, že o tom vůbec nevědí. Text je nesmyslů plný.

Kateřina Čepelíková

17. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Masožravý zahradník Hugh Fearnley-Whittingstall: Poznej, co jíš!

Hvězda britské gastronomie se řadí po bok Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho, ale jde ještě dál. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla burcuje: Pěstujte si všechno sami.

Kateřina Čepelíková

16. 5. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací

Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.

Petr Havel

29. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

„Co vůbec dělá levný kukuřičný sirup v jogurtech, pečivu nebo šunce?!“ zlobí se odborník. Glukózo-fruktózový sirup podporuje obezitu, ale šetří výrobcům náklady, cpou ho proto do všeho.

Jana Poncarová

11. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vegetariánům maso rozhodně nechybí. Mají jiné pochoutky

Sójové maso už díkybohu není jedinou alternativou pro vegetariány. Menu je naopak neskutečně pestré, jen to mnoho lidí neví. Seznamte se: klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan, robi…

Taťána Kročková

5. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nádory z geneticky modifikované kukuřice?

Kontroverzní studie francouzských vědců má prokazovat rakovinotvorné účinky GM kukuřice. Podle jejích kritiků však byla použita velmi nestandardní statistická metoda.

Jaroslav Petr

3. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 5 minut