Hlavní navigace

glutamát

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

K čínské kuchyni se váže řada mýtů, ale také mnoho fakt, která byla vědou potvrzena. Jedním z nich je přemíra soli ve většině pokrmů, které si v „číně“ objednáme, když chceme rychle zahnat hlad. Ale stačí pár drobných změn v objednávce a můžeme vše sami napravit.

Kristina Vacková

16. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Kateřina Čepelíková

31. 1. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky

Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.

Kateřina Čepelíková

15. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi

Polotovary jsou pohodlné, ale pro zdraví nic moc. Zvlášť když je konzumujete pravidelně. Nemusí to být jen doma – směsi plné polyfosfátů, solí či aromat používají i jídelny či nemocnice.

Redakce

25. 1. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Umami - chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá

Asijská kuchyně přinesla světu novou, tzv. pátou chuť umami. Mnoha lidem ale také bolesti hlavy, protože jim vadí přemíra glutamátu sodného. Navíc často jde jen o levný kuchařský trik.

Anna Příhodová

24. 11. 2011 0:00
Doba čtení: 4 minuty