Hlavní navigace

geneticky modifikované organismy

GMO pivo se obejde bez chmele. Na chuti to prý není znát

Geneticky modifikované suroviny k výrobě potravin mohou vést i k ukončení pěstování chmele, který je tak důležitý pro naše tradiční pivo.

Petr Havel

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Manipulace odpůrců GMO začínají vycházet najevo

Desítky let trvá mediální masáž vedená odpůrci šlechtění zemědělských komodit prostřednictvím biotechnologií (geneticky modifikované organismy – GMO). Nebyla vedena korektním způsobem.

Petr Havel

27. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Banány, jak je známe, likviduje plíseň

Žádné jiné exotické ovoce není u nás tak oblíbené, jako banány. Z hlediska hmotnosti jsou dokonce čtvrtou nejkonzumovanější potravinou v ČR. To ale může za pár let skončit.

Petr Havel

6. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Konec zahrádkářů v Čechách? Zatím ne

Řada zahrádkářů i drobných pěstitelů splňuje charakteristiku profesionála. Ještě pár let mohou pěstovat jablka, jahody, papriky, rajčata…, aniž by je otravoval nějaký státní úředník.

Petr Havel

22. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Med je lék, ale i silný alergen

Víte, že med z okolí Černého moře je právem nazýván „šílený“ a že pro Kladeňáky je nejlepší med z Kladenska? U medu je totiž důležitý jeho původ, a to do nejmenších detailů.

Petr Havel

5. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Strašák GMO z Evropy pomalu mizí

Těžko hledat shodu, zda je to dobře nebo špatně. Legislativu týkající se geneticky modifikovaných organismů čekají změny a to ještě letos. Jaký postoj ke GMO mají kandidáti do Sněmovny?

Petr Havel

7. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 9 minut

Geneticky modifikovaná kukuřice je v ČR na ústupu

V České republice se letos vypěstuje méně geneticky modifikované kukuřice než v minulém roce. To platí i pro celou EU, na rozdíl od ostatních zemí světa.

Lenka Krbcová

5. 8. 2013 13:11
Doba čtení: 2 minuty

Masožravý zahradník Hugh Fearnley-Whittingstall: Poznej, co jíš!

Hvězda britské gastronomie se řadí po bok Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho, ale jde ještě dál. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla burcuje: Pěstujte si všechno sami.

Kateřina Čepelíková

16. 5. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací

Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.

Petr Havel

29. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

„Co vůbec dělá levný kukuřičný sirup v jogurtech, pečivu nebo šunce?!“ zlobí se odborník. Glukózo-fruktózový sirup podporuje obezitu, ale šetří výrobcům náklady, cpou ho proto do všeho.

Jana Poncarová

11. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vegetariánům maso rozhodně nechybí. Mají jiné pochoutky

Sójové maso už díkybohu není jedinou alternativou pro vegetariány. Menu je naopak neskutečně pestré, jen to mnoho lidí neví. Seznamte se: klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan, robi…

Taťána Kročková

5. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nádory z geneticky modifikované kukuřice?

Kontroverzní studie francouzských vědců má prokazovat rakovinotvorné účinky GM kukuřice. Podle jejích kritiků však byla použita velmi nestandardní statistická metoda.

Jaroslav Petr

3. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 5 minut

Nová publikace „GMO bez obalu“ je volně ke stažení

Ministerstva zemědělství vydalo publikaci věnovanou geneticky modifikovaným organismům. Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal v letošním roce publikaci věnovanou geneticky modifikovaným organismům. Problematika GMO je stále na evropské úrovni kontroverzním tématem, které ne vždy je prezentováno nezaujatě a s ohledem na dosavadní vědecky podložené studie. Proto odbor bezpečnosti potravin inicioval vznik publikace GMO BEZ OBALU.

Redakce

11. 9. 2012 10:54
Doba čtení: 1 minuta

Rizika GMO? Neliší se od jiných

Označení GMO je vnímáno všeobecně negativně. Bitvu pro a proti geneticky modifikovaným organismům řídí byznys. Genetika ale je cestou k růstu zemědělské produkce i kvality potravin.

Petr Havel

7. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

GMO - záchrana, nebo zkáza lidstva?

Geneticky modifikované rostliny mají vlastnosti, které dříve neměly. Jaký vliv mají na lidi, kteří je jedí? Je genetická modifikace „nevinná, dokud jí nebyla prokázána vina“?

Richard Gilík

3. 6. 2011 0:00
Doba čtení: 7 minut