Hlavní navigace

geneticky modifikované organismy

Evropa dává GMO a moderní zemědělské technologie do klatby

Plochy GMO se ve světě dále rozšiřují, a to i přes snahy odpůrců geneticky modifikovaných organismů. Evropa se novým technologiím v zemědělství stále brání. Tato pozice je ale dlouhodobě neudržitelná.

Doba čtení: 3 minuty

GMO pivo se obejde bez chmele. Na chuti to prý není znát

Geneticky modifikované suroviny k výrobě potravin mohou vést i k ukončení pěstování chmele, který je tak důležitý pro naše tradiční pivo.

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Manipulace odpůrců GMO začínají vycházet najevo

Desítky let trvá mediální masáž vedená odpůrci šlechtění zemědělských komodit prostřednictvím biotechnologií (geneticky modifikované organismy – GMO). Nebyla vedena korektním způsobem.

Doba čtení: 4 minuty

Banány, jak je známe, likviduje plíseň

Žádné jiné exotické ovoce není u nás tak oblíbené, jako banány. Z hlediska hmotnosti jsou dokonce čtvrtou nejkonzumovanější potravinou v ČR. To ale může za pár let skončit.

Doba čtení: 5 minut

Konec zahrádkářů v Čechách? Zatím ne

Řada zahrádkářů i drobných pěstitelů splňuje charakteristiku profesionála. Ještě pár let mohou pěstovat jablka, jahody, papriky, rajčata…, aniž by je otravoval nějaký státní úředník.

Doba čtení: 4 minuty

Med je lék, ale i silný alergen

Víte, že med z okolí Černého moře je právem nazýván „šílený“ a že pro Kladeňáky je nejlepší med z Kladenska? U medu je totiž důležitý jeho původ, a to do nejmenších detailů.

Doba čtení: 4 minuty

Strašák GMO z Evropy pomalu mizí

Těžko hledat shodu, zda je to dobře nebo špatně. Legislativu týkající se geneticky modifikovaných organismů čekají změny a to ještě letos. Jaký postoj ke GMO mají kandidáti do Sněmovny?

Doba čtení: 9 minut

Geneticky modifikovaná kukuřice je v ČR na ústupu

V České republice se letos vypěstuje méně geneticky modifikované kukuřice než v minulém roce. To platí i pro celou EU, na rozdíl od ostatních zemí světa.

Doba čtení: 2 minuty

Masožravý zahradník Hugh Fearnley-Whittingstall: Poznej, co jíš!

Hvězda britské gastronomie se řadí po bok Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho, ale jde ještě dál. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla burcuje: Pěstujte si všechno sami.

Doba čtení: 2 minuty

Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací

Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.

Doba čtení: 4 minuty

Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

„Co vůbec dělá levný kukuřičný sirup v jogurtech, pečivu nebo šunce?!“ zlobí se odborník. Glukózo-fruktózový sirup podporuje obezitu, ale šetří výrobcům náklady, cpou ho proto do všeho.

Doba čtení: 4 minuty

Vegetariánům maso rozhodně nechybí. Mají jiné pochoutky

Sójové maso už díkybohu není jedinou alternativou pro vegetariány. Menu je naopak neskutečně pestré, jen to mnoho lidí neví. Seznamte se: klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan, robi…

5. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nádory z geneticky modifikované kukuřice?

Kontroverzní studie francouzských vědců má prokazovat rakovinotvorné účinky GM kukuřice. Podle jejích kritiků však byla použita velmi nestandardní statistická metoda.

Doba čtení: 5 minut

Nová publikace „GMO bez obalu“ je volně ke stažení

Ministerstva zemědělství vydalo publikaci věnovanou geneticky modifikovaným organismům. Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal v letošním roce publikaci věnovanou geneticky modifikovaným organismům. Problematika GMO je stále na evropské úrovni kontroverzním tématem, které ne vždy je prezentováno nezaujatě a s ohledem na dosavadní vědecky podložené studie. Proto odbor bezpečnosti potravin inicioval vznik publikace GMO BEZ OBALU.

11. 9. 2012 10:54
Doba čtení: 1 minuta

Rizika GMO? Neliší se od jiných

Označení GMO je vnímáno všeobecně negativně. Bitvu pro a proti geneticky modifikovaným organismům řídí byznys. Genetika ale je cestou k růstu zemědělské produkce i kvality potravin.

Doba čtení: 6 minut

GMO - záchrana, nebo zkáza lidstva?

Geneticky modifikované rostliny mají vlastnosti, které dříve neměly. Jaký vliv mají na lidi, kteří je jedí? Je genetická modifikace „nevinná, dokud jí nebyla prokázána vina“?

Doba čtení: 7 minut