Hlavní navigace

Dýně Hokkaidó

Kterou dýni musíte vařit a která se jí za syrova?

Má oříškovou chuť a jako jedna z mála, dost možná jako jediná z dýní, se může jíst syrová, a to i se slupkou, znáte ji? Seznamte se s dýní žaludovou i dýněmi mexickou, muškátovou, špagetovou, Hokaido či dýní máslovou.

Redakce

20. 9. 2016 14:00
Doba čtení: 4 minuty

Kolumbovi vděčíme za dýně a dýním za figuru

Nebýt Kryštofa Kolumba, nikdy nedoceníme nezměrou sílu dýňové dužniny, semen ani oleje. Vydejte se s námi na výpravu, která odtajní historii i současnost plodu zvaného dýně.

Kateřina Čepelíková

29. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Dýně zraje jako víno. Když ji dobře skladujete

Dříve se ve sklepích skladovala jablka, dnes je okupují dýně. Daří se jim dobře ve vlhku, nebo si libují v panelákovém bytě? Poradíme, jak skladovat dýně, aby byly i na jaře ve formě.

Kateřina Čepelíková

25. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dýně Hokkaido má preventivně protinádorové účinky

Pravidelně deset deka dužiny dýně Hokkaido postačí k tomu, aby až třikrát klesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění. Semena dýní jsou zase přírodní zásobárnou zinku a železa.

Simona Procházková

23. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dýně chutná nasladko i naslano

Dýně neslouží jen k výzdobě, své pevné místo má v kuchyni. Pod pokličkou nebo na plechu, naslano i nasladko. Máme pro vás zaručené tipy a recepty na dýňové variace.

Kateřina Čepelíková

22. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

7 nejznámějších druhů dýně

Na světě jsou desítky druhů dýní. Hokkaido je jediná, která se před tepelnou úpravou neloupe. Všechny druhy dýní jsou jedlé, a to i ty okrasné. A každý druh dýně musíte pěstovat zvlášť.

Kateřina Čepelíková

21. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dýně v kuchyni – receptem to končí, důležitý je už výběr a skladování

Přestože dýně letos mají svůj nejslavnější den už za sebou, pořád jsou hojně k mání a stále z nich můžeme vařit, péct či smažit. Vlastně až do jara, při dobrém skladování vydrží dlouho.

Lenka Krbcová

12. 11. 2012 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Dýně Hokkaidó – nejlepší je pečená

Je to malé, oranžové (někdy ale zelené, a někdy taky úplně jiné), krásné, chutné, plné vitamínů, snadno se to pěstuje, dlouho to vydrží… Prostě k sežrání. Co je to?

Renata Petříčková

15. 10. 2010 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sezóna dýní začíná. Umíte ji připravit?

Přestože oslavám Halloweenu většina Čechů příliš nehoví, dýňová dekorace si u nás své místo našla. Jako lampy zdobí nejednu zahradu. Vnitřek této neobvyklé zeleniny ale často končí v odpadkovém koši, což je obrovská škoda – dužina, semínka a dýňový olej jsou totiž cenným zdrojem vitamínů a živin.

Petra Pohlová

30. 10. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty