Hlavní navigace

cukrovka

Práce na směny? Je to jako zažívat jet lag

Pracovat na směny není dnes nic neobvyklého. Celá řada lidí se kvůli tomu potýká s narušeným biorytmem. Špatně spí, špatně jí a ještě tloustnou. Kdo je nejohroženější?

Redakce

10. 5. 2018 15:15
Doba čtení: 3 minuty

Proč se stáváme závislými na sladkém

Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.

Redakce

14. 3. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus

V České republice trpí cukrovkou každý devátý člověk. Jde tak o nejrozšířenější onemocnění u nás i ve světě. Jde však i o nemoc, o níž panuje řada mýtů a polopravd, které uvedeme na pravou míru.

Redakce

31. 8. 2017 11:32
Doba čtení: 4 minuty

Opalovací krémy mohou poškozovat DNA

Léčba cukrovky pomocí laseru bez chirurgického zákroku. Šance na nová, účinnější antibiotika. Objev genotoxických látek obsažených v některých opalovacích krémech i další kosmetice. Přinášíme přehled novinek tuzemských akademických institucí.

Pavel Houser

21. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Cukrovka přitvrzuje a počet pacientů bez nohy narůstá

Cukrovka je nemoc, která ohrožuje rok od roku více lidí, kteří mimo jiné nesportují a nezdravě se stravují. Mezi komplikace, které cukrovka způsobuje, pak patří slepota, diabetická noha a nedostatečnost ledvin. Jaká je aktuální situace v ČR?

Redakce

28. 4. 2017 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Diabetes nebolí – tak jak ho poznat? Na cukrovku se většinou přijde náhodou, při jiném vyšetření. Co diabetika čeká, kdy je třeba upravit dosavadní léčbu a jaká je první pomoc při hypoglykemii?

Martin Prázný

22. 2. 2017 10:23
Doba čtení: 4 minuty

Často čůrá a má žízeň? To jsou příznaky dětské cukrovky

Přibývá dětí s diabetem 1. typu, u kterého věda zatím neví, co ho přesně způsobuje. Je velmi důležité, aby si rodiče všímali jeho příznaků. Pokud se totiž neléčí, může mít pro dítě fatální následky.

Redakce

23. 11. 2016 10:30
Doba čtení: 3 minuty

Cukrovka prvního typu, autoimunita a záhada vnějších faktorů

Janě je devět let a do března letošního roku byla zdravá. Pak ji začala sužovat únava, slabost, časté močení, žízeň. Pečlivý pediatr udělal odběry a vyslovil podezření na cukrovku.

Jan Hnízdil

15. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Auto prevence jede za vámi. Nechte se zdarma vyšetřit

Lékař Igor Karen se rozhodl objíždět česká města v upravené dodávce s nápisem AUTO PREVENCE a bojovat proti civilizačním chorobám. Nechte se vyšetřit i vy, zdarma.

Redakce

4. 8. 2016 15:59
Doba čtení: 3 minuty

Pozor na kolapsy z horka, bude až 36 °C

Nesledovali jste předpověď počasí a vyrazili jste do práce v džínách a mikině? Pozor na kolapsy, dnes nás čeká extrémně horký den. A zítra bude ještě hůř. Kdo je horkem nejvíc ohrožen?

Kateřina Čepelíková

23. 6. 2016 10:57
Doba čtení: 1 minuta

Novinka pro snadnější život diabetiků. Pro mnohé je nedostupná

Život s diabetem není jednoduchý. Usnadnit ho může nová technologie, tzv. kontinuální monitorace glukózy. Měření pomocí senzorů umí včas varovat před nebezpečím a pomůže vyladit životosprávu. Stojí ale tisícovku týdně.

Blanka Chocová

7. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

„Nový inzulín“ snižuje rizika pro diabetiky

Hlavním úkolem člověka s diabetem je udržet si hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Vedle správné životosprávy mu pomohou léky. Pokud ale není trojice jídlo – pohyb – inzulin vyvážená, přijdou komplikace. Nová generace inzulínu toto riziko snižuje.

Lenka Krbcová

1. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hradí zdravotní pojišťovny návštěvu nutričního terapeuta?

Zdravotní stav lidí s nadváhou může zlepšit dieta pod odborným vedením. Jenže to něco stojí… Pomůže s úhradou zdravotní pojišťovna?

Redakce

9. 11. 2015 15:15
Doba čtení: 2 minuty

Mám strach z jediné věci, říká mladá diabetička. Z těhotenství

Když nám ujede autobus, jdeme do práce nebo do školy pěšky. Martina nemůže, protože ví, že toho ráno nesnědla tolik, aby jí menší „výšlap“ nezpůsobil hypoglykémii. Jaké je to být v devatenácti diabetikem?

Blanka Chocová

30. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 9 minut

Čeští vědci mají nové materiály pro pěstování lidských buněk

Naši vědci připravili nové speciální materiály s upraveným povrchem, vhodné jako podklady pro pěstování lidských buněk. Ty by v budoucnu mohly sloužit například při výrobě dočasného krytu kůže či částí cévních protéz.

Redakce

15. 9. 2015 14:35
Doba čtení: 2 minuty

Řízek pro cukrovkáře a další vánoční triky

Zdravému člověku jednorázové přejedení o Vánocích neublíží. Pro diabetika představuje značné riziko. Jak zvládnout vánoční jídelníček bez obav z následků a přitom si svátky užít?

Redakce

23. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Fruktóza: stejně negativní jako jiné cukry

Jak máme vnímat fruktózu? Jedná se o náhradní sladidlo pro diabetiky, představuje podstatnou složku často vychvalovaného medu. Nové články v recenzovaných časopisech ukazují její špatné vlastnosti.

Pavel Houser

6. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Diabetes, lidově cukrovka, je dnes spolu s nadváhou ve vyspělém světě asi nejrozšířenější civilizační chorobou. Nové výzkumy ukazují, jak by se mohla zlepšit diagnostika, léčba i prevence.

Pavel Houser

1. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Cukrovka nevzniká slazením. Jak jí předcházet?

Příčinou cukrovky není přílišná konzumace sladkého, jak si mnozí myslí, ale nevhodný životní styl, tedy přejídání a nedostatek pohybu. Devadesát procent diabetiků 2. typu je obézních.

Karolína Hlavatá

17. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

10 mýtů o tloustnutí: Konzumace cukrů škodí

Ukazuje se, že současný frontální útok na cukry, respektive sacharidy, je minimálně sporný. „Naším největším problémem není cukr,“ říká dietolog.

Lenka Krbcová

6. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech

Sacharidy a cukry nejsou to samé. Úskalí sacharidů spočívá v tom, že různé druhy mají odlišný vliv na naše zdraví i váhu. „Tloustnoucí“ cukry jsou schované i tam, kde byste je nečekali.

Karolína Hlavatá

13. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Sladidlo aspartam: hrdina z bájí

Naprostá většina textů o aspartamu na laických webech jsou, promiňte, bláboly. Není divné, že by dvě aminokyseliny běžně se vyskytující v potravě mohly způsobit vyhynutí lidstva?

Milan Kvapil

14. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 10 minut

Bylinkový speciál: Stévie sladká

Čerstvá, sušená nebo zmrazená, stévie si zachovává sladivost, která je až 300× vyšší než u cukru. Ať už chcete ušetřit kalorie nebo peníze, pusťte se do pěstování. Není to žádná věda.

Soňa Zimčíková

9. 8. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Kopřiva dvoudomá

Je to plevel, se kterým neúspěšně bojujeme na zahradách rok co rok. Což takhle složit zbraně a být s kopřivou zadobře? Pomůže nám při cukrovce, plynatosti i s vypadávajícími vlasy.

Soňa Zimčíková

7. 8. 2013 10:32
Doba čtení: 3 minuty

Diabetik nesmí začít běhat sám

V ČR máme přes milion pacientů s cukrovkou. Jedná se často o obézní jedince s vysokým tlakem, kteří by si měli odpírat husičku a sportovat. Ale neměli by se do toho pouštět sami. Proč?

Kateřina Čepelíková

19. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Polycystické vaječníky – tichý zloděj ženství

Je tlustá. Vlasy se jí mastí. Pod nosem jakýsi knír. Má nepěknou pleť, působí jako šmudla. Co o ní nevíte, je to, že nemenstruuje, nemůže mít děti, má vyšší riziko řady onemocnění. Proč?

Táňa Lišková

9. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 7 minut

Cukrovka je zbytečná. Teď můžete zdarma zjistit, jak jste na tom

Zdravotníci budou v několika městech České republiky měřit hladinu krevního cukru, krevní tlak, index tělesné hmotnosti BMI, hladinu cholesterolu a procento tělesného tuku.

Lenka Krbcová

8. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Hroznový cukr není bonbon

Ruličky s hroznovým cukrem připomínají balení bonbonů. To, že je často k mání v lékárně, neznamená, že je zdravější než jiné cukry. K běžné konzumaci se nehodí. Ale svůj dobrý účel má.

Anna Příhodová

8. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Luštěniny: dobrý důvod k namáčení

Luštěniny jíme míň a míň. A je to škoda. Vedle mnoha pozitiv mají snad jediné negativum. Ale proč myslíte, že je už naši předci namáčeli?

Petr Havel

2. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná

Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.

Táňa Lišková

29. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty