Hlavní navigace

čokoláda

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

Jana Zlámalová

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čokoláda: nic míň, nic víc

Klesající prodeje čokolády vedly k tomu, že se výrobci snažili dokázat, jak je pro nás kakaová pochoutka zdravá. Manipulovali s výzkumy a médii, zatímco odborníci na výživu jen nevěřícně kroutili hlavami.

Kristina Vacková

3. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

O čokoládě toho bylo napsáno mnoho. Mnoho kontroverzního, především ze zdravotního hlediska. Jisté je to, že čokoláda a její chuť, když se rozplývá na jazyku, nám dává pocit štěstí. Je pro nás ale čokoláda skutečně dobrá?

Kristina Vacková

26. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Piškoty a hořká čokoláda: častý dietní omyl při průjmu

Tradovaní pomocníci při průjmu, jako jsou piškoty, suchary či hořká čokoláda, nám vůbec pomoct nemusí, naopak. Jaká dieta je při střevních potížích nejúčinnější?

Daniel Mareš

17. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nechutné kakaové boby. Chtěli byste z nich čokoládu?

SZPI ve spolupráci s Celní správou nevpustila na trh 22 tun plesnivých kakaových bobů.

Redakce

9. 4. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

dTest našel velikonočního zajíce z falešné čokolády

Jeden zajíc je čokoládový a druhý jen z kakaové polevy. Kterého si pro své ratolesti vyberete, když stojí prakticky stejně? dTest na trhu našel vzhledově podobné zajíce, ale každého s jiným složením.

Redakce

27. 3. 2018 17:30
Doba čtení: 3 minuty

Čím naředit čokoládu na polevu?

Napečeno, byt provoněn, stačí už jen dozdobit vánoční cukroví čokoládovou polevou? Poradíme, jak naředit polevu z čokolády i tukovou polevu. Odborné rady poskytla viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kateřina Čepelíková

6. 12. 2017 12:00
Doba čtení: 1 minuta

Čokoládové mince se vyrábějí podobně jako ty kovové

Čokoládové mince už co nevidět naplní mikulášské balíčky našich ratolestí. Budou třpytivé, s obrázky nebo s plastickými motivy. Pojďte se podívat, jak se vyrábějí.

Kateřina Čepelíková

1. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Dražovat lze želé, ořechy, sušené ovoce, semínka, a dokonce i extrudované cornflakes, ale existují i potraviny, které prostě dražovat nelze, ani kdybyste hodně moc chtěli. Které to jsou a proč to nejde?

Kateřina Čepelíková

2. 11. 2017 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě? Máčením ne

Doba tukových polev je pryč. Dnes jsou oříšky či ovoce opravdu v čokoládě. Jejich výroba není tak snadný proces, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Kateřina Čepelíková

1. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kaufland stahuje čokolády, důvodem je salmonela

Společnost Kaufland v některých svých výrobcích zjistila přítomnost bakterie rodu Salmonella.

Redakce

11. 8. 2017 12:10
Doba čtení: 1 minuta

Kofila vymění tradičního mouřenína

Čokoládová tyčinka Kofila se po celou dobu své více než devadesátileté existence může chlubit prakticky nezměněnou recepturou a známým žlutým obalem s postavou mouřenína. To se teď změní – ale jen na krátko.

Redakce

9. 3. 2017 12:21
Doba čtení: 1 minuta

Nejvyšší čas koupit toho nejčokoládovějšího Mikuláše

Mikuláš je jednou z nejkrásnějších tradic. A také jednou z mála dosud dodržovaných. I čokoládová figurka se statečně drží mezi záplavou konkurenčních Santa Clausů (proč, copak někdy chodil s čertem a andělem?) a nechutnými náhražkami s rostlinným tukem.

Lenka Krbcová

3. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Takhle vzniká Ajala, druhá nejlepší čokoláda na světě

Nefungují ani dva roky, přesto se jim daří jako málokomu. Jejich čokolády jsou totiž zcela unikátní – boby si sami praží, sladí panelou a výslednou čokoládu pak ručně zabalí do nepřehlédnutelných obalů. Dejte si Ajalu.

Kateřina Čepelíková

13. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

V Kauflandu už začaly Vánoce. Letos zas o něco dřív

Zatímco loni začaly Vánoce v Kauflandu na konci září, letos si s nimi trochu pospíšili. Vedle obalů na sešity a letních doplňků už dnes stojí Mikuláš.

Redakce

15. 9. 2016 11:42

„Neměknoucí“ čokoláda

Čokoláda, která se v horku nerozteče. To je sen nejen pro člověka s prsty zapatlanými od oblíbené pochoutky, ale zejména výrobců. Čokoláda odolná horku bude skvělým artiklem „v teplých krajích“.

Lenka Krbcová

3. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Salima 2016: Trojice českých výrobců, kterou musíte znát

Před pár dny skončil jubilejní ročník potravinářského veletrhu Salima, který hostil nepřeberné množství vystavovatelů, chutí, vůní i výrobků, které ještě neznáte. Poznejte trojici těch, kteří nás nejvíce zaujali.

Kateřina Čepelíková

25. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Inspekce kontrolovala automaty s nápoji. Mezi hříšníky je i Coca Cola

Inspekce při kontrole automatů s teplými nápoji zjistila zásadní nedostatky. Prodejci nás klamou, seč jim síly stačí. Čokoláda není čokoláda a mléko není mléko. Známe hříšníky.

Redakce

16. 12. 2015 14:51
Doba čtení: 6 minut

Čokoláda z lednice prostě není ono. Může za to chemie

To, jak na nás působí čokoláda, je důsledkem řady vzájemně se doplňujících efektů. Některé z nich jsou důsledkem už původního chemického složení, jiné fígle jsou ale dílem technologů a postupného odlaďování výrobních postupů.

Pavel Houser

8. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

V roce 2020 dojde kakao? Nevěřím, říká majitelka Čokoládové cukrárny

Nepropadejte panice, ale brzy můžeme být bez čokolády. Celosvětová poptávka je rychlejší než rychlost produkce kakaa, tvrdí největší světový výrobce. Nic moc extra se neděje, pochybuje Klára Frycová.

Kateřina Čepelíková

27. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 7 minut

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Blíží se Velikonoce a nákup výslužky pro děti i koledníky. Víte, jak vybrat kvalitního čokoládové zajíce a vejce?

Redakce

26. 3. 2015 16:13
Doba čtení: 2 minuty

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

V největším zápřahu dokáže během jediného dne vyrobit i dvě tisícovky čokoládových lanýžů. Zkušené chocolatiérce Lucii Glaister nemohu ani v nejmenším konkurovat, čokoládu a tvoření ovšem miluji, a tak jsem se zúčastnila jejího tříhodinového workshopu.

Eva Fryšarová

29. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak jednou ochutnáte cupcake od Lany Libin Mayer, zamilujete se

Procestovala celý svět, pekla v kuchyni s michelinskou hvězdou. Nakonec zakotvila v České republice, aby nám pekla cupcaky a dorty, bez kterých už bychom život neměli tak sladký.

Kateřina Čepelíková

17. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Hříšně zdravé brownies. Ale neříkejte, že je z fazolí

Upéct zdravý dezert se možná zdá být utopií, ale klidně zapomeňte na čokoládu, cukr, mouku i máslo. Zdravé moučníky se teď totiž pečou i z fazolí.

Blanka Chocová

24. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Do ledové čokolády se nikdy nekouše

Proč jí říkáme čokoláda, když to žádná čokoláda není? A proč se jí říká ledová, když neobsahuje led? Tajemství ledové čokolády odhalí její jediný výrobce v České republice.

Kateřina Čepelíková

17. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

20 tipů, jak přežít Velikonoce

Proč už teď? Pokud si chcete na svátky dopřávat, neuškodí na to tělo trochu připravit. Máme pro vás dvacítku tipů, které pomohou Velikonoce přežít ve zdraví a s energií.

Martin Škába

4. 4. 2014 10:00
Doba čtení: 5 minut

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Kateřina Čepelíková

18. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut

Chudák Mikuláš, je úplně dutej

Vyrobit tabulku čokolády zvládnete i v domácích podmínkách, ale dutou figurku zvládnou jen v řádně vybavené čokoládovně. Bez podivné centrifugy by nebyly vánoční kolekce. Podívejte se.

Kateřina Čepelíková

5. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Šedivá čokoláda není vadná, jen kvete

Můžeme bez obtíží sníst tři roky starou čokoládu? Chytil šedivý velikonoční zajíc plíseň nebo jsou to jen šediny stáří? Odpovědi na otázky poskytne vedoucí výroby z čokoládovny.

Kateřina Čepelíková

11. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Chytrý nákup: Nakupujte chytře a nenechte se oblafnout

Vyznáte se v džungli supermarketů? Díky našemu Chytrému nákupu budete mít navrch. Snadno poznáte rozdíly mezi čokoládou a čoko pochoutkou i mezi jogurtem a jogurtovým dezertem.

Kateřina Čepelíková

28. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty