Hlavní navigace

Chytrý nákup

Ve značení potravin není lehké se vyznat. Což je špatně, ale co naplat. Při výběru pomůže několik základních pravidel i orientace v produktech. Poradí speciál:

Chytrý nákup: Jak poznat kvalitní potraviny

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Blíží se Velikonoce a nákup výslužky pro děti i koledníky. Víte, jak vybrat kvalitního čokoládové zajíce a vejce?

Redakce

26. 3. 2015 16:13
Doba čtení: 2 minuty

Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčku

Nechutná vám zelený čaj? Možná vás výrobce na obalu špatně instruuje, jak ho připravit, možná čaj není vyroben z pupenů čajovníku, ale z jeho zdřevnatělých částí. Který je ten nej?

Redakce

6. 1. 2015 16:04
Doba čtení: 2 minuty

Nejhorší potraviny roku 2014

Přehled falšovaných, nejakostních a nebezpečných potravin uplynulého roku vydáváme již tradičně. A tradičně vyvolá jak velký zájem (mezi čtenáři), tak značnou nevoli (to ze strany výrobců či prodejců).

Lenka Krbcová

5. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak se neseknout a poznat dobrou pálenku

Znalci slivovic, hruškovic, meruňkovic a dalších -ic, tedy ovocných destilátů, odpovídají po řadu let na otázku, jak poznat kvalitní pálenku, poměrně jednoduše…

Petr Havel

26. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak se správně značí nebalené potraviny

Už jsme se v Česku naučili hledat důležité informace v případě balených potravin. U uzenin či sýrů na váhu, stejně jako třeba u koblih si zatím nejsme moc jistí, na co máme nárok.

Lenka Krbcová

25. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Test: Řezník maso umele zdarma, ale stojí to za to?

Mleté maso můžete koupit naporcované v krabičkách nebo si ho nechat umlít v řeznictví z vybraného kusu masa. Nač si dávat pozor při takovém nákupu jsme ověřovali na vlastní maso.

Kateřina Čepelíková

21. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Banán samotář je neprodejné zboží

Banán je prodejný leda v partě, jako samostatná jednotka skončí většinou v kompostu. I proto mají v obchodech směrnice, které radí zaměstnancům, jak o žluté zboží pečovat.

Kateřina Čepelíková

23. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nebezpečný jogurt je zpět

Zdálo by se to zbytečné, ale evidentně není. Stokrát vyvráceno, stokrát se vrátí. Jako hoax o škodlivém jogurtu. Takže znovu.

Petr Havel

22. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Polovina jablečných džusů v testu propadla

Časopis dTest nechal otestovat jedenáct džusů a moštů a zjistil, kdo vyrábí 100% šťávu z plesnivých jablek, i jestli někdo ředí džusy vodou. Známe vítěze i poražené.

Redakce

7. 10. 2014 12:26
Doba čtení: 2 minuty

Čeští maloobchodníci hlásí: Není pravda, že neexistujeme

Idea národního maloobchodního potravinářského řetězce, po kterém veřejně a opakovaně v minulosti volal prezident ČR Miloš Zeman, je naplněna. Respektive, je institucionalizována.

Petr Havel

7. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tesco mění svou nejlevnější značku potravin

Privátní řada Tesco Value mění design a rozšiřuje sortiment. Je určena pro zákazníky, kteří preferují cenu zboží.

Lenka Krbcová

21. 8. 2014 11:56
Doba čtení: 2 minuty

Češi si nejvíce stěžují na maso

Veterináři řeší každý rok osm set až devět set stížností zákazníků. Jednoznačně mezi nimi vedou upozornění na problémy s výrobou a prodejem masa a masných výrobků.

Redakce

7. 8. 2014 13:55
Doba čtení: 2 minuty

Kupujete falšované džemy?

Inspekce opakovaně zjišťuje falšované džemy a povidla. Nyní zakázala uvádět do oběhu hned několik výrobků. Obsahovaly méně ovoce nebo jiné druhy, než bylo uvedeno na obalu, a jiný obsah cukrů.

Redakce

5. 8. 2014 10:03

Byl to podfuk na zákazníky, nebo ne? Knorr nelituje

Chtěl Knorr spolknout Vitanu? Která je neoblíbenější instantní polévka v Česku? Byl projekt na podporu polévek z pytlíku bouda na zákazníky? Odpovídá manažer značky Knorr.

Kateřina Čepelíková

4. 8. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Myšlenka prodeje vajec „na váhu“ není výmysl. Za první republiky vycházeli z toho, že vajíčka skladováním ztrácí na váze a nákup „na kusy“ je tak pro zákazníka nevýhodný. Jak je to dnes?

Blanka Chocová

1. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pro mlékárnu jsou antibiotika v mléce velký problém

Každý dodavatel a každá mlékárna si mléko otestuje na rezidua antibiotik. Dodavatel kvůli riziku citelného postihu. Mlékárna proto, že z mléka s antibiotiky nevyrobí jogurt ani mlékárenský pánbůh.

Lenka Krbcová

13. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Filip Sajler: Pankrácký Rynek je nejvíc, co si kuchař může přát

Pankrácký Rynek je zbrusu nové místo, kam si můžeme přijít pro poctivé potraviny. Co všechno nabízí a jak netradičně funguje, nám řekl Filip Sajler, tvář známá z pořadu Kluci v akci.

Kateřina Čepelíková

22. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Co mění zákon o potravinách? Nečekejte zázraky

Novela zákona o potravinách byla konečně schválena. Některé změny zákazník stěží zaznamená. Co je důležité v potravinářské novele z pohledu běžného spotřebitele?

Petr Havel

19. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Novela zákona o potravinách přinese více písmenek

Mnohokrát připomínkovaná novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích byla konečně schválena. Těšit se tak můžeme na větší písmo na obalech i zemi původu u nebalených potravin.

Kateřina Čepelíková

15. 5. 2014 12:11
Doba čtení: 2 minuty

Malé prodejny krachují nejen kvůli supermarketům

Malých prodejen potravin je nejméně za posledních patnáct let. A na vině je prý konkurence supermarketů. To je pravda jen zčásti. Jak přežít vedle velkých řetězců?

Petr Havel

6. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

„Boží“ potraviny: Církve vaří nejen pivo

Ačkoli je téma českých kvalitních potravin s dohledatelným původem již po několik let evergreenem tuzemské žurnalistiky, málokdo tuší, že se na výrobě i prodeji podílí také – církve.

Petr Havel

24. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Značení a uchovávání vajec: Vajíčko na tvrdo vydrží až deset dní

I když třebas nedodržujeme jiné zvyky, Velikonoce bez vajec si u nás asi málokdo dovede představit. Připomínáme proto, jak mají být prodávaná vajíčka označována a také uchovávána.

Lenka Krbcová

17. 4. 2014 14:14
Doba čtení: 2 minuty

Vyrobte si domácí jogurt raz dva

Koupit jeden jogurt v obchodě si dneska může každý, kdo má v kapse aspoň pětikorunu. Jestli ale chcete jogurtů víc, podívejte se na náš domácí recept a nasajte inspiraci.

Kateřina Čepelíková

10. 4. 2014 12:26
Doba čtení: 2 minuty

20 tipů, jak přežít Velikonoce

Proč už teď? Pokud si chcete na svátky dopřávat, neuškodí na to tělo trochu připravit. Máme pro vás dvacítku tipů, které pomohou Velikonoce přežít ve zdraví a s energií.

Martin Škába

4. 4. 2014 10:00
Doba čtení: 5 minut

Jak se z dánského selete stane české vepřové

Nejpozději za rok budeme znát zemi původu kupovaného masa. Pozor na častý omyl – jde pouze o maso jako takové, ne o součást dalších výrobků. A ani tak stoprocentní jasno mít nebudeme.

Petr Havel

2. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Systém kontroly potravin vymyslela NASA. Je dobrý, ale nestačí

Systém HACCP řeší bezpečnost, nikoli však kvalitu potravin. Jak zajistit obojí? Vedle drakonických sankcí je tu ještě mnohem náročnější, ale v konečném důsledku efektivnější řešení.

Petr Baudyš

31. 3. 2014 9:00
Doba čtení: 5 minut

Český jídelníček patří k nejpřesolenějším v Evropě

V průměru solíme třikrát víc, než je zdrávo. Hůř jsou na tom jen Maďaři. Máte-li vysoký krevní tlak, ledvinové kameny nebo pokud chcete zhubnout, omezte sůl. Jak ji dostat pod kontrolu?

Karolína Hlavatá

27. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

V hodnocení polských potravin převažují emoce a marketing

Češi a Poláci se „perou“ o kvalitu svých potravin a používají i lehce podpásovou argumentaci. Měli bychom toho nechat, jinak se smát bude někdo třetí. A hádejte, odkud bude.

Petr Havel

25. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Šlehačku ve spreji uvaří výrobci i z vody

Jak byste pojmenovali vodu smíchanou se ztuženými tuky a devíti emulgátory? Pokud vás napadla sprejová šlehačka, poklona. Šlehačka je totiž název prakticky pro cokoliv.

Kateřina Čepelíková

17. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Poznáte české maso od polského?

Maso, které je označené i na obalu značkou CZ, nemusí nutně pocházet z českých chovů. Klidně se může jednat o polské maso, které bylo u nás jen zabalené. Jak poznáme skutečný původ masa?

Kateřina Čepelíková

7. 3. 2014 9:50
Doba čtení: 2 minuty