Hlavní navigace

cholesterol

Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék

Všestranně přínosné použití česneku se traduje z generace na generaci. Je využíván při domácí léčbě a znalosti o jeho blahodárných účincích na lidské tělo se předávají stovky let. Jednou z nejvýznamnějších složek obsažených v česneku je alicin.

Kristina Vacková

17. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami

Vejce jsou významným zdrojem vitamínu D. Při typickém českém jídelníčku dokonce nejvýznamnějším zdrojem z potravin. Každý z nás sní v průměru dvě stě padesát vajec za rok. Je to moc, nebo málo?

Redakce

1. 9. 2017 11:00
Doba čtení: 4 minuty

Se snížením cholesterolu pomáhají potraviny, pro každého jiné

Zvýšená hladina nezdravého cholesterolu je fenoménem dnešní doby. Řada lidí, i těch velice štíhlých, se s ní potýká. Vyzkoušejte tipy ke snížení cholesterolu přírodní cestou, úpravou životního stylu a výživy.

Veronika Řeháková

8. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč nám tuhnou cévy? Jíme hodně masa a „éček“

Fosfor je pro nás nepostradatelný, ale stejně jako u mnoha dalších věcí i v tomto případě platí, že příliš dobrého může i škodit. Kvůli restauracím s rychlým občerstvením a průmyslově upravovaným potravinám se nám ho dostává do těla výrazně větší množství, což nám způsobuje obrovské zdravotní potíže.

Redakce

8. 9. 2016 13:41
Doba čtení: 5 minut

Jezte rýži, snížíte cholesterol

Rýže pomáhá snížit zvýšený cholesterol, ale také tlak a hodnoty cukru. Nejcennější je rýže natural. Léčivý je především rýžový škrob.

Simona Procházková

16. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kdy vám lékař zdarma změří cholesterol?

Máte ve svém okolí lidi s vysokým cholesterolem? Sledujete jejich obtíže a chcete vědět, jak jste na tom vy sami? Nechte se vyšetřit u lékaře, čas od času je to zdarma.

Redakce

2. 2. 2016 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Máte v rodině dědičný vysoký cholesterol? Hrozí vám infarkt ve čtyřiceti

Každý zná pojem „vysoký cholesterol“, ale málokdo tuší, co je familiární hypercholesterolémie. To je také vysoký cholesterol, ovšem dědičný a zákeřný. Probíhá totiž bez příznaků a zabíjí.

Redakce

29. 10. 2015 15:22
Doba čtení: 3 minuty

Ghí a přepuštěné máslo: Podobné, ale ne identické

V první části seriálu jsme se seznámili s přepuštěným máslem. Dnes si představíme jeho indickou sestřenici, daleko starší ghí, máslo známé již z ajurvédy. A řekneme si něco o vztahu ghí a klasického másla.

Kristina Vacková

19. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kapři se „vylepšují“ krmivem

Tak jako klasický kapr i tzv. funkční kapr mává ploutví v českých rybnících, tělo mu zdobí šupiny a útroby mnoho drobných kostí. Jak je tedy možné, že konzumace omega3 kapra dokáže zlepšit zdraví už po jednom měsíci?

Kateřina Čepelíková

9. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejnovější výživová doporučení nemáme šanci dodržet

Zbrusu nové rady o výživě, jež by nám měly zlepšit zdraví a snížit zejména chladinu cholesterolu, jsou na světě. Na krásném papíře, v živých barvách… jen s jejich realizací to bude horší.

Kateřina Čepelíková

21. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.

Petr Havel

12. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči

Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.

Redakce

8. 9. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Odpůrci cholesterolové teorie zaměňují příčinu a důsledek

„Je to zkratka, když říkáme hodný a zlý cholesterol, sice užitečná, ale je třeba si uvědomit, že cholesterol je jenom jeden. A i ten hodný se může chovat zle,“ říká Michal Vrablík. Mění se pohled medicíny na cholesterol?

Lenka Krbcová

1. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 14 minut

Časy se mění: Jedno vejce denně je zdravé

Zatímco dříve jsme se cholesterolu ve vajíčkách báli jako čert kříže, dnes už se odborníci shodují na tom, že jedno vejce denně je zdraví prospěšné. Co se změnilo?

Blanka Chocová

29. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč nám tučné chutná?

Současný průměrný člověk přijme 120 g tuku denně. Zhruba dvojnásobek toho, kolik by měl přijmout. Výsledkem je, že polovina populace ve vyspělých zemích má nadváhu nebo je obézní.

Karolína Hlavatá

2. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vrozený vysoký cholesterol se od běžného značně liší

Zvýšený krevní cholesterol má v Čechách kdekdo. V případě onemocnění označovaného zkratkou FH, tedy geneticky daného vysokého cholesterolu, se však jedná o zcela jiné hodnoty a rizika.

Lenka Krbcová

3. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst

Nová zjištění o cholesterolu a antioxidantech obrací naruby předchozí tvrzení. Ani tato nebudou definitivní. Zdravotní a nutriční doporučení se mění – a měnit se budou dál.

Petr Havel

10. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

10 mýtů o tloustnutí: Večer se už nesmí jíst

Mnozí z nás se trápí dietami a dodržují různá doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na svém těle napáchat více škody než užitku.

Lenka Krbcová

6. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout

Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.

Hana Bačíková

21. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle

Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.

Hana Bačíková

6. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velbloudí mléko nebude pro krávy konkurencí. Cena je vysoká

Velbloudí mléko může po letech úsilí na evropský trh. Tedy i na ten český. Proč je to tak velká sláva pro alergiky a v čem jsou mléčné výrobky z velbloudího mléka lepší než z kravského?

Kateřina Čepelíková

26. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie

Nové poznatky bourají představy o cholesterolu. Vyšší hladina znamená delší život. Přívod prostřednictvím potravin nemá ani pozitivní, ani negativní vliv. A i „hodný“ cholesterol škodí.

Petr Havel

15. 2. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

Pít se musí, o tom žádná. Ale co když už jsme těch zakonzervovaných a sladily podpořených lahviček přesyceni? Našli jsme na trhu dvě novinky, které vzešly z lůna přírody. Podívejte se.

Kateřina Čepelíková

16. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Každá potravina obsahuje něco zdraví prospěšného

Tím, jak žijeme a jak se stravujeme, se můžeme řadě nemocí vyhnout. Podle dietoložky Karolíny Hlavaté to platí zejména pro civilizační choroby, ale také zánětlivá a jiná onemocnění.

Karolína Hlavatá

7. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Houby jsou to pravé pro posílení imunity

Ještě rostou, ale těm nejznámějším brzy odzvoní. Ochutnejte neznámé druhy, posilte si jimi imunitu a zlepšete paměť. Tato čtveřice by neměla chybět ve vašem podzimním jídelníčku.

Redakce

14. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Srdce je motor, který potřebuje údržbu

Holdujete tučným jídlům, stresujete se doma i v práci a sport zanedbáváte? Vaše srdce tiše trpí. Dopřejte mu generálku, máme pro vás šest tipů, jak ozdravit srdce.

Kateřina Čepelíková

29. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak správně doplnit vlákninu

Kolik vlákniny skutečně potřebujeme? Najdeme ji v řadě potravin, v obchodech dokonce narazíme na sáčky s podivným obsahem – rozpustnou vlákninou. Z čeho ji ideálně doplnit a nepřebrat?

Jana Poncarová

14. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Avokádový olej se hodí i na smažení

Olej lisovaný zastudena z čerstvých plodů avokáda je u nás prozatím málo rozšířený. Jeho využití je přitom velmi široké. Je zdravý a snese i vysoké teploty.

Redakce

6. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?

Mít chutná vejce, je jedna věc, ale mít je bezpečná, i co se týče hrozby různými nákazami, druhá. Z domácích vajec můžete chytit salmonelózu raz dva, říká se. Není to tak docela pravda.

Anna Příhodová

10. 7. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zhubnout znamená zlepšit prožívání sexu

Pouhých deset týdnů hubnutí stačí k tomu, aby se člověk – muži i žena – cítil lépe a jeho sexuální život se změnil k nepoznání.

Redakce

6. 4. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty